Παρασκευή 21 Ιουνίου 2013

O εκβιασμός δεν είναι αποδεκτός. Είναι δυνατόν να υπάρχει Πρωθυπουργός χωρίς εμπιστοσύνη;


Θα ακουστούν πολλά για τη στάση του Φώτη Κουβέλη στην τελευταία συνάντηση των πολιτικών αρχηγών. Θα είναι πολλοί όσοι θα προσπαθήσουν να του φορτώσουν ακαμψία και ευθύνες για το ναυάγιο. Τίποτε όμως δεν μπορεί να ακυρώσει το βασικό συμπέρασμα: επιτέλους, κάποιος πολιτικός σέβεται τον εαυτό του.

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ προέταξε τη συνέπεια των λόγων του και την προσωπική του αξιοπρέπεια απέναντι σε έναν Πρωθυπουργό που εμφανώς επιχειρεί να τσαλακώσει τους εταίρους του. Να βγάλει στην άκρη εκείνους που τον έκαναν Πρωθυπουργό με την εμπιστοσύνη τους προς το πρόσωπό του. Αυτό είναι ένα στοιχείο που δεν μπορεί να απουσιάζει από καμιά πολιτική ανάλυση. Γιατί δεν είναι θέμα κοινωνικής συμπεριφοράς και καλών τρόπων. Είναι πολιτική επιλογή -από την πλευρά του Πρωθυπουργού- και έδειχνε ότι αλλού το πήγαινε. Αυτό το χάλασε ο Κουβέλης, στο μέτρο που του αντιστοιχούσε.

"Ήταν η ΕΡΤ λόγος να πέσει η κυβέρνηση και να πάμε σε εκλογές;", θα ρωτήσει κάποιος. Ασφαλώς όχι. Αλλά πέφτοντας η κυβέρνηση δεν πηγαίναμε απαραιτήτως σε εκλογές. Υπήρχαν και άλλες λύσεις - απλώς, δεν περιλάμβαναν τον σημερινό Πρωθυπουργό. Και δεύτερον, αν κάποιος έπρεπε να αναλάβει τις ευθύνες του για την κατάσταση που προέκυψε λόγω της ΕΡΤ, αυτός ήταν ο Σαμαράς που δημιούργησε και το πρόβλημα. Τον κίνδυνο τον εκλογών ο Σαμαράς τον δημιούργησε - προφανώς σκοπίμως.
 
Ο Κουβέλης του έδωσε το περιθώριο να αλλάξει πολιτική. Έκανε όση υπομονή χρειάζονταν για να αποκαταστήσει ο Πρωθυπουργός τη βλάβη που επέφερε και στη χώρα και στη τρικομματική συνεργασία. Δεν το έκανε - ή προσπαθούσε να παραπλανήσει με τερτίπια και ηρωικές δηλώσεις του Τύπου «δεν κάνω πίσω, αν θέλετε ρίξτε με». Ωραίος εταίρος.

Είναι δυνατόν να υπάρχει εμπιστοσύνη σε έναν τέτοιο Πρωθυπουργό; Είναι δυνατόν να υπάρχει Πρωθυπουργός χωρίς εμπιστοσύνη; Αυτό ακριβώς έκανε ο Φώτης Κουβέλης: ζήτησε από τον Σαμαρά να αποκαταστήσει τις σχέσεις εμπιστοσύνης. Να κάνει πίσω, επειδή κατά γενική ομολογία αυτός βρισκόταν εν αδίκω. Αυτός τίναξε στον αέρα τη συνεργασία του με τα άλλα δυο κόμματα με μια παράλογη και παράνομη μονομερή ενέργεια. Αυτός τους είχε αγνοήσει για να προβεί σε μια κίνηση την όποια μόνο η Χρυσή Αυγή στήριξε και αυτό ίσως προσφέρεται για πολιτικά συμπεράσματα. Το σύστημα Σαμαρά έκανε παιχνίδια πίσω από την πλάτη των υπολοίπων.

Ο Σαμαράς δεν άλλαξε γραμμή, επί της ουσίας. Έπαιζε πάντα με το χαρτί ότι οι δυο άλλοι εταίροι θα φοβηθούν τις εκλογές. Και πήγαινε να τους φορτώσει και την ευθύνη που ο ίδιος είχε για το ενδεχόμενο να προκηρυχτούν πρόωρα. Αυτό είναι εκβιασμός. Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ απλώς τον αρνήθηκε, γιατί πολιτική με εκβιασμούς δεν γίνεται. Ούτε με υποκρισία, στηρίζοντας μια κυβέρνηση της οποίας τον επικεφαλής -ευλόγως- δεν εμπιστεύεσαι. Διέσωσε την αξιοπιστία του, αλλά και την τιμή του πολιτικού που δεν μπορεί να είναι φτερό στον άνεμο. Αυτή η στάση τώρα βάλλεται. Στην ουσία όμως θα κριθεί στον χρόνο. Και, πάντως, δίνει αξία στην έννοια της πολιτικής, της Αριστεράς και της
προσωπικής συνέπειας.

Από εδώ και πέρα δεν κρίνεται ο Κουβέλης. Κρίνονται οι άλλοι δύο. «Εγώ φεύγω, εσείς να δούμε τώρα», κατά τον στίχο του Ελύτη. Μέχρι να κριθούν όλοι μαζί στις κάλπες.
 

5 σχόλια:

  1. ΚΥΡΙΕ ΑΛΕΞΙΟΥ ΚΑΛΩΣ ΟΡΙΣΑΤΕ ΞΑΝΑ ΣΤΗΝ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΜΕΤΑ ΤΗ 12ΜΗΝΗ ΣΥΓΚΑΤΟΙΚΗΣΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΝΕΟΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΚΡΟΔΕΞΙΟΥΣ ΤΗΣ ΝΔ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΝΕΟΣΟΣΙΑΛΙΣΤΕΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. EΠΡΕΠΕ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙ 1 ΧΡΟΝΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΕΤΕ ΟΤΙ ΚΑΤΑΣΤΡΕΨΑΤΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΑΠΟΧΩΡΕΙΤΕ ????ΝΤΡΟΠΗ ΣΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν καταλάβαμε κάτι! ποιοι ήταν το ξέραμε ,εσύ απλά δεν την παρακολούθησες την ΔΗΜΑΡ τι έλεγε ένα χρόνο τώρα, γιατί ο πνιγμένος απ΄τα μαλλιά του πιάνεται, απλά είπαμε ότι θα αναλάμβαναν τις ευθύνες τους επιτέλους και θα προσπαθούσαμε όλοι μαζί να σώσουμε την χώρα , αυτοί κοίταζαν να σώσουν απλά τα κόμματα τους.Δεν νομίζω αγαπητέ-ή να φταίει η ΔΗΜΑΡ στον ένα χρόνο που ήταν στην κυβέρνηση και δεν ψήφισε ούτε καν το μνημονιο, που η χώρα έχει τα μαύρα της τα χάλια, αλλά αυτό που ψήφιζες εσύ εδώ και πολλά χρόνια και οι υπόλοιποι Έλληνες και δίνατε 80% σε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Γιατί αν ψήφιζες κάτι άλλο θα έγραφες επώνυμα και όχι ανώνυμα ...λοιπόν σου επιστρέφω πολλαπλάσια το ΝΤΡΟΠΉ ΣΑΣ. Θα νοιώσετε από δω και μπρός (επώδυνα) τι προσπαθούσε να κάνει η ΔΗΜΑΡ εδώ και 1 χρόνο με μη πολιτικά πρόσωπα στην συγκυβέρνηση και κατάφερε το κυριότερο (να μείνει στο ευρώ και την ευρωζώνη)και ίσως τότε εκτιμήσετε θετικά την συμμετοχή της στην κυβέρνηση!...μην ξεχνάτε την Αργεντινή.. την Κύπρο αλλά και πρόσφατα την Βραζιλία!ΕΎΚΟΛΟ είναι να κάνεις αντιπολίτευση και στείρο λαϊκισμό!Για πρώτη φορά , η αριστερά ανέλαβε τις ευθύνες της και αν χρειαστεί θα τις ξανααναλάβει χωρίς να κοιτά και να μετρά τα κουκιά της ,αλλά την πατρίδα της!

      Διαγραφή
  3. Είναι δυνατόν όσο υπάρχουν Κουτσοπινίδες που θέλουν να τους παραιτήσουν! Το σίγουρο είναι ότι η Αριστερά δεν πρόκειται να σε δεχτεί, όσο και να παρακαλάς κε Αλεξίου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ποια Αριστερα ? αυτη που γιορταζει μαζι με το ΠΑΣΟΚ την διακήρυξη της 3ης Σεπτεμβρη του ΠΑΣΟΚ και μάλιστα ο πρόεδρος της βγάζει και λόγο?εγω ποτέ δεν παρακαλεσα κανένα και το ξέρετε πολύ καλά, ούτε καν την ψήφο δεν ζήτησα από κανένα , κρίση έχουν να κρίνουν οι περισσότεροι και σύ αν θέλεις να λέγεσαι αριστερός να γράφεις επώνυμα... Όσο για τον Κουτσοπίνη , δεν είναι καλός γιατί έκοψε τις λαμογιές και τις ρεμούλες στον νοσοκομείο Λαμίας ,αλλά έξω απ τον χορό πολλά τραγούδια ξέρεις , βασίζεσαι σ αυτά που γράφουν οι πληρωμένες εφημερίδες και όχι σ αυτά που λένε οι εργαζόμενοι , αλλά τι να περιμένω απο σένα κι άλλους που ο λαϊκισμός σας τσακίζει κόκαλα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε γράφετε τα σχόλια σας με ελληνικούς χαρακτήρες (κεφαλαία ή μικρά). Επίσης παρακαλούμε πολύ να μην γράφετε υβριστικά σχόλια. Πάντα υπάρχει τρόπος να περιγράψετε μία κακή κατάσταση χωρίς ύβρεις.

Σχόλια με λατινικούς ή άλλους χαρακτήρες, όπως επίσης σχόλια υβριστικά και συκοφαντικά στο εξής θα διαγράφονται.

Παρακαλούμε λοιπόν τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε επίσης τα σχόλιά σας να είναι σχετικά με την ανάρτηση.

ΣΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ ΑΡΘΡΑ, ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ.

______________________________________ Αρχειοθήκη αναρτήσεων ιστολογίου