Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου 2013

Η Βουλευτής Φθιώτιδας Ε.Μακρή-Θεοδώρου στην Βουλή για τις τροποποιημένες συμβάσεις παραχώρησης των οδικών αξόνων

Στην Ολομέλεια της Βουλής τοποθετήθηκε η κα Ελένη Μακρή-Θεοδώρου επί του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Μεταφορών που αφορά στην ‘Κύρωση των συμφωνιών τροποποίησης των συμβάσεων παραχώρησης των μεγάλων οδικών έργων.’ Για τα έργα αυτά, τα οποία είναι ενταγμένα στο διευρωπαϊκό δίκτυο και συγχρηματοδοτούμενα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ημερομηνία αποπεράτωσης έχει οριστεί το τέλος του 2015.

Η κα Μακρή χαρακτηρίζοντάς τα ως ‘έργα εθνικής σημασίας’ τόνισε ότι η επανεκκίνησή τους συμβάλλει καθοριστικά στο στόχο της ανάπτυξης, αφού τα οφέλη από την κατασκευή τους είναι πολλαπλά. Συγκεκριμένα μέσω αυτών: ενεργοποιούνται σημαντικές επενδύσεις για τη χώρα, ενισχύεται άμεσα η απασχόληση, τονώνεται η οικονομική δραστηριότητα των περιοχών απ’ όπου διέρχονται, συνεισφέρουν στην ασφάλεια των οδικών μετακινήσεων και μεταφορών, συμβάλλουν στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας, αποδεικνύουν ότι η ελληνική οικονομία αποτελεί ένα ασφαλές οικονομικό περιβάλλον.

Συνεχίζοντας η βουλευτής Φθιώτιδας αφού αναφέρθηκε εκτεταμένα στην πολυετή προσμονή των Ελλήνων για την ολοκλήρωση αυτών των έργων, καθώς και στον βαρύ φόρο αίματος που έχει καταβληθεί στο νομό από τους διερχόμενους του Πετάλου του Μαλιακού, στάθηκε ιδιαίτερα και στο θέμα των διοδίων. Καθιστώντας επιτακτική την ανάγκη ολοκλήρωσης των παράπλευρων έργων, έτσι ώστε να έχουν όλοι οι οδηγοί το δικαίωμα της επιλογής ενός εναλλακτικού δρόμου συνέχισης της πορείας τους, ζήτησε να ενημερωθεί για το στάδιο εξέλιξης των συγκεκριμένων εργασιών. Μετά την άμεση ενημέρωσή της από το υπουργείο ότι είναι έτοιμα τα τεύχη δημοπράτησης για το εναλλακτικό παράπλευρο δίκτυο, επιβεβαίωσε από τον κο Χρυσοχοϊδη αυτή την πληροφόρηση. 

Παράλληλα, η κα Μακρή κατέθεσε πρόταση ως αντιστάθμισμα της μείωσης των εσωτερικών διοδίων, η οποία θα συντελέσει στην αύξηση των εσόδων για το κράτος. Συγκεκριμένα, πρότεινε να θεσπιστεί τέλος εισόδου στη χώρα στα βαρέα οχήματα διεθνών μεταφορών της αλλοδαπής, με αξία ανάλογη της κυκλοφορίας του οχήματος στην ελληνική επικράτεια και σύμφωνα με το ωφέλιμο φορτίο τους. Η προκαταβολή του τέλους εξασφαλίζει ταυτόχρονα και τη μη χρήση των παράδρομων στην περιφέρεια, όπου παρατηρείται μεγάλη οδική επιβάρυνση, αλλά και κίνδυνος πρόκλησης σοβαρών δυστυχημάτων.

Επίσης, η κα Μακρή ζήτησε από τον υπουργό να κάνει σαφείς τις προθέσεις του και για το κομμάτι που αφορά στον ΠΑΘΕ Παράκαμψη Λαμίας-Κόμβος Καρπενησίου. Αναλύοντας το θέμα διεξοδικά, τόνισε πως η αποπεράτωσή του θα διευκολύνει την κίνηση προς τη Δυτική Φθιώτιδα και την Ευρυτανία και θα αποκαταστήσει το θέμα της αγροτικής γης, όπου κτήματα βρίσκονται εγκλωβισμένα μέσα σε εργοτάξια χωρίς δρόμους πρόσβασης, με ημιτελείς γέφυρες και εγκαταλελειμμένα αντιπλημμυρικά έργα. Ιδιαίτερα για το ζήτημα αυτό και με ορατό τον κίνδυνο καταστροφής όχι μόνο κτημάτων, αλλά και ολόκληρων χωριών, η βουλευτής ζήτησε να υπάρξει άμεση σύνδεση των αντιπλημμυρικών με τα έργα του ΠΑΘΕ για την γρήγορη και έγκαιρη αποκατάστασή τους. 

Τέλος, κάνοντας λόγο για μια ακόμη φορά, στην υπερβολική και άδικη επιβάρυνση των μόνιμων κατοίκων και συχνών χρηστών των διοδίων στις αντίστοιχες περιοχές, η κα Μακρή ζήτησε από τον υπουργό Μεταφορών να ισχύσει και στο νομό της Φθιώτιδας το σύστημα των αναλογικών εκπτώσεων και μειωμένων τιμών, που εξετάζει το υπουργείο για τις περιοχές της Βορειανατολικής και Νοτιοδυτικής Αττικής.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε γράφετε τα σχόλια σας με ελληνικούς χαρακτήρες (κεφαλαία ή μικρά). Επίσης παρακαλούμε πολύ να μην γράφετε υβριστικά σχόλια. Πάντα υπάρχει τρόπος να περιγράψετε μία κακή κατάσταση χωρίς ύβρεις.

Σχόλια με λατινικούς ή άλλους χαρακτήρες, όπως επίσης σχόλια υβριστικά και συκοφαντικά στο εξής θα διαγράφονται.

Παρακαλούμε λοιπόν τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε επίσης τα σχόλιά σας να είναι σχετικά με την ανάρτηση.

ΣΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ ΑΡΘΡΑ, ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ.

______________________________________ Αρχειοθήκη αναρτήσεων ιστολογίου