Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2013

Το ΠΑΣΟΚ στην Φθιώτιδα…

Από το  1982 το ΠΑΣΟΚ είχε σημαντική  ανοδική πορεία στην Φθιώτιδα κυρίως λόγω της εισροής κατά εκατοντάδες ή και χιλιάδες νέων μελών κυρίως από τον  χώρο της λεγόμενης  τότε δεξιάς.
 
Ήταν η εποχή που βρέθηκαν κάποιοι να είναι  ταυτόχρονα μελή της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ και καταστάλαξαν για ευνόητους λόγους στο πράσινο… μπλοκ!
 
Όλα αυτά όμως  περιγράφονται  ανάγλυφα με τους στίχους της 5ης στροφής του Ύμνου εις την Ελευθερίαν του εθνικού μας ποιητή Διονυσίου Σολωμού.
Δυστυχής!
Παρηγορία μόνη σού έμενε να λές
περασμένα μεγαλεία και διηγώντας τα να κλαις!
 
Τα τελευταία χρόνια πανελλαδικά το ΠΑΣΟΚ υπέστη  όχι μόνο την βαρύτατη εκλογική ήττα στις εκλογές του Ιουνίου του 2012 αλλά κυρίως η διάλυση του  άλλοτε πανίσχυρου  κομματικού του μηχανισμού.
 
Στο ΠΑΣΟΚ πάντα υπήρχαν  οι λεγόμενες τάσεις, στην ουσία ήταν ομάδες  ισχυρών που διέθεταν  δικό τους  κομματικό στρατό όπου τα μελή του απολάμβαναν ειδικών προνομιών.
 
Οι τελευταίες ισχυρές φατρίες  ήταν των Παπανδρέου και Βενιζέλου με ήττα του πρώτου μετά την αποτυχία του να περάσει το  περίφημο δημοψήφισμα και την απομάκρυνση του ή και αποχώρηση του από την πρωθυπουργία και την ηγεσία του κόμματος.
 
Η εποχή Βενιζέλου έμελλε να αποτελέσει και το  κύκνειο  άσμα του πανελλήνιου  σοσιαλιστικού κινήματος που ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου το 1974.
 
Η αποθέωση της ιδεολογικής λιποταξίας του ΠΑΣΟΚ ήταν  η συμμετοχή του σε κοινή συγκυβέρνηση με την Νέα Δημοκρατία.
(Όπως ας πούμε  συνένωση σε μια ομάδα του Ολυμπιακού με τον Παναθηναϊκό)
 
Βέβαια πέρα από τα ψευτοδιλήμματα περί  εθνικής αναγκαιότητας είναι  στους πάντες αντιληπτό ότι στην πραγματικότητα ήταν μια συνεύρεση αμοιβαίου συμφέροντος των κ.Σαμαρά και Βενιζέλου.
 
Σε επίπεδο Φθιώτιδας παρά την κεντρική πολιτική κρίση το λεγόμενο  κοινωνικό ΠΑΣΟΚ πάλεψε όσο  μπορούσε να κρατήσει κάποιες δυνάμεις και τα καταφέρνει, όχι σε ιδεολογικό επίπεδο, αλλά χάρη στις προσωπικές επιλογές συνδικαλιστών του ΠΑΣΟΚ γιαν διατηρούν έτσι τις θέσεις τους σε  συνδικαλιστικούς  φορείς.
 
Αντίθετα σε αμιγώς πολιτικό επίπεδο, μετά την δραματική δυστυχώς περίοδο του μακαρίτη Διονύση Δολιανίτη που κατάφερε για πολλά χρόνια να κρατήσει ζωντανό το ΠΑΣΟΚ, ήρθε το απόλυτο χάος, η διάλυση!
 
Μετά από  πολλά χρόνια δεν κατάφερε στην Φθιώτιδα να εκλέξει ούτε έναν  βουλευτή, στην αυτοδιοίκηση εδώ και πολλά χρόνια, μετά την αποχώρηση του συστήματος Παπαδήμα, επικράτησε ένα άλλο συστημα που το ίδιο το καθεστωτικό ΠΑΣΟΚ ανέδειξε με την υποστήριξη του στο πρόσωπο του σημερινού δημάρχου Γιώργου Κοτρωνιά.
 
Το ίδιο πασοκοδεξιό σύστημα λειτούργησε καταλυτικά και στις προηγούμενες περιφερειακές εκλογές περιθωριοποιώντας τον πρώην Νομάρχη Θανάση Χειμάρα υπέρ του Κλέαρχου Περγαντά, αλλά μάλλον δεν  έμεινε... ικανοποιημένο.
 
Τώρα ετοιμάζεται  για την ολική ανατροπή και την ανάδειξη ως αιρετού  περιφερειάρχη του 36χρονου δημάρχου Καρπενησίου Κώστα Μπακογιάννη.
 
Ότι  έχει απομείνει  τώρα από το ΠΑΣΟΚ στη Φθιώτιδα ,παρά τις φιλότιμες προσπάθειες του  σημερινού Γραμματέα της Νομαρχιακής Επιτροπής Χρήσου Μπώκου, δεν φαίνεται να καναλιζάρεται ενώ ο πρώην Διευθυντής του πολιτικού Γραφείου του Βενιζέλου, ο  Κώστας Γουβάλας φαίνεται ότι  δεν  παίζει  πια ως πρώτο βιολί παρά τω προέδρω και απλά ενημερώνεται χωρίς  πολλές δυνατότητες παρέμβασης.
 
Αυτό φάνηκε και στην  περίπτωση του ορισμού Διοικητή στο Νοσοκομείο Λαμίας.
 
Απέναντι σε αυτό το παράλυτο σχήμα διαφαίνεται μια κίνηση χωρίς ιδιαίτερη όμως δυνατότητα παρέμβασης στο χώρο των πρώην μελών του ΠΑΣΟΚ του περιβάλλοντος του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου.
 
Ένας πρώην βουλευτής με «εντολή» Καρχιμάκη έχει αναλάβει την συγκέντρωση υπογραφών υπέρ της επαναφοράς του Γιώργου Παπανδρέου, αν και στο παρελθόν ο ίδιος είχε κατουροφιλήσει την ποδιά του Βενιζελικού συστήματος.
 
Έχουν την αίσθηση ότι  ο Γιώργος Παπανδρέου με το βαρύ όνομα του πατέρα του μπορεί και τώρα να συσπειρώσει αλλά χωρίς καμία πολιτική και κυβερνητική προοπτική όσους παραμένουν ακόμη εκτός κομματικών τειχών κυρίως προς ΣΥΡΙΖΑ, προς ΔΗΜΑΡ η και Ν.Δ.
 
Απλά περιφέρουν την μωροφιλοδοξία τους για πιθανή επιστροφή στην Βουλή.
 
Η ανταπόκριση ως τώρα είναι μάλλον ανύπαρκτη!
 
lamiafm1

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε γράφετε τα σχόλια σας με ελληνικούς χαρακτήρες (κεφαλαία ή μικρά). Επίσης παρακαλούμε πολύ να μην γράφετε υβριστικά σχόλια. Πάντα υπάρχει τρόπος να περιγράψετε μία κακή κατάσταση χωρίς ύβρεις.

Σχόλια με λατινικούς ή άλλους χαρακτήρες, όπως επίσης σχόλια υβριστικά και συκοφαντικά στο εξής θα διαγράφονται.

Παρακαλούμε λοιπόν τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε επίσης τα σχόλιά σας να είναι σχετικά με την ανάρτηση.

ΣΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ ΑΡΘΡΑ, ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ.

______________________________________ Αρχειοθήκη αναρτήσεων ιστολογίου