Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2016

Η τομή στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο


[ Του ΓΙΑΝΝΗ ΣΑΡΑΚΙΩΤΗ ]


Πολύς λόγος γίνεται για τη μεταρρύθμιση στο ραδιοτηλεοπτικό πεδίο, τις αρμοδιότητες του ΕΣΡ, την αρχιτεκτονική του Νόμου 4339/2015, τη λειτουργία των ανεξάρτητων αρχών.

Ο ΣΥΡΙΖΑ και η Kυβέρνηση επιχειρούν αυτή την περίοδο να σταματήσουν την διαιώνιση του καθεστώτος ανομίας στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο με τους τηλεοπτικούς σταθμούς να λειτουργούν εδώ και 25 χρόνια με -άκουσον, άκουσον- προσωρινές άδειες, με άναρχο και ουσιαστικά ανέλεγκτο τρόπο και με το ΕΣΡ να καρκινοβατεί στην αδράνεια και την απαξίωση. Ένα ΕΣΡ που θωρακίζεται με τη συναινετική του συγκρότηση και ενισχύεται ουσιαστικά στον ελεγκτικό του ρόλο. Οι ανεξάρτητες αρχές, όπως το ΕΣΡ, καθιερώνονται θεσμικά στο Σύνταγμα το οποίο όμως και προτάσσει κατά το πνεύμα του και το γράμμα του την ουσιαστική και λειτουργική τους ανεξαρτησία και όχι την αδρανοποίησή τους μπροστά στο φάσμα της διαπλοκής, των ισορροπιών και του πολέμου συμφερόντων.

Η αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών σε καθεστώς διαφάνειας μέσω προκήρυξης διεθνούς διαγωνισμού είναι μονόδρομος σε μία προηγμένη πολιτεία, κάτι που λυσσαλέα πολεμά η ΝΔ και μέρος της αντιπολίτευσης, οι οποίοι αποτελούν τους βασικούς υπαιτίους του άναρχου ως σήμερα τοπίου και της παρακώλυσης κάθε σοβαρής τομής και αξιολόγησης στο χάος των συχνοτήτων.

Η προνομιακή σχέση καναλαρχών και κράτους, το σάπιο και καταδικασμένο καθεστώς, που ουδεμία σχέση έχει με μία σύγχρονη, φιλελεύθερη, προοδευτική πολιτεία, καθώς και η πάσης φύσης αδιαφάνεια και υπόγεια συναλλαγή πελατειακού τύπου, είναι το απόστημα που οφείλει ο ΣΥΡΙΖΑ να σπάσει. Η σύγχρονη κοινωνία των πολιτών και του πλουραλισμού οικοδομείται στις βάσεις της ουσιαστικής και τυπικής νομιμότητας, της δικαιοσύνης, της διαφάνειας και των ίσων ευκαιριών στην επιχειρηματικότητα. Κυρίως όμως οικοδομείται στη θεμελιώδη δημοκρατική αρχή, η οποία προάγεται από την αποφασιστική αρμοδιότητα που απονέμεται στην Ολομέλεια της Βουλής, μετά από εισήγηση του αρμοδίου Υπουργού, για τον καθορισμό του αριθμού των αδειών με διάταξη τυπικού νόμου. Η αποφασιστική αυτή αρμοδιότητα της νομοθετικής εξουσίας, μετά από απλή εισήγηση του αρμοδίου Υπουργού, είναι καθ’ όλα σύμφωνη με το Σύνταγμα. Ενισχύεται ο ρόλος του ΕΣΡ, αποσαφηνίζεται το πλαίσιο λειτουργίας του, καθορίζεται με τον πλέον δημοκρατικό και διαφανή τρόπο το τοπίο στο οποίο θα κινηθεί η Ανεξάρτητη Αρχή, χωρίς να μεταφέρει σε τόσο κρίσιμα ζητήματα, όπως ο αριθμός των αδειών, την ‘καυτή πατάτα’ στα μέλη του ΕΣΡ, τα οποία και θωρακίζει πολιτικά, θεσμικά και δημοκρατικά έναντι ποικίλων πιέσεων και επαπειλούμενων αδιεξόδων.

Οι ραδιοτηλεοπτικές συχνότητες είναι δημόσιο αγαθό. Ήρθε η ώρα να αποκτήσουν και το δέον τίμημα κτήσης με καθαρό εργασιακό περιβάλλον και προηγμένη λειτουργία, με διαφάνεια, χωρίς αβελτηρία και καθυστερήσεις. Η πρωτοβουλία της Κυβέρνησης είναι ριζική, άμεση και ξεκάθαρη. Δεν διαιωνίζει τις παθογένειες, δεν νομοθετεί τη συναλλαγή. Η πολιτεία ασκεί το καθήκον της, το ΕΣΡ ενεργοποιείται. Η δημοκρατική λογοδοσία επιστρέφει. Οι πολίτες είναι και πάλι η πηγή των εξελίξεων. Ο νομοθετικός εκσυγχρονισμός δεν θα σταματήσει εδώ. Είναι κουλτούρα ανατροπής κατεστημένων παράκεντρων και επιστροφής στον πυρήνα των θεσμών, στην συνταγματική μας παράδοση. Ο ΣΥΡΙΖΑ δε θα την σεβαστεί, απλά. Θα την εμπλουτίσει.

    
       Ιωάννης Αθ. Σαρακιώτης

    Δικηγόρος - Βουλευτής ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Ν.Φθιώτιδος

1 σχόλιο:

  1. Η ΣΥΧΝΗ ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΩΝ ΑΠΟΨΕΩΝ ΣΟΥ ΚΥΡΙΕ ΒΟΥΛΕΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΘΕΜΙΤΗ ΝΟΜΙΖΟΥΜΕ ΟΜΩΣ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΑΚΡΩΣ ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΗ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΠΟΥ ΕΠΙΛΕΓΕΙΣ ΝΑ ΠΡΟΒΑΛΕΙΣ
    ΑΝ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΘΑ ΘΕΛΕΣ ΝΑ ΣΕ ΔΙΑΒΑΖΟΥΝ ΘΑ ΘΕΛΑΜΕ ΝΑ ΣΟΥ ΠΟΥΜΕ ΟΤΙ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΕΝΑΓΩΝΙΩΣ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΟΥΜΕ ΤΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΣΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΤΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ ΤΗ ΦΤΩΧΙΑ ΚΑΙ ΠΩΣ ΣΚΕΦΤΕΣΕ ΝΑ ΕΚΦΡΑΣΤΕΙΣ ΜΕ ΤΗΝ ΨΗΦΟ ΣΟΥ ΣΤΗΝ ΒΟΥΛΗ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε γράφετε τα σχόλια σας με ελληνικούς χαρακτήρες (κεφαλαία ή μικρά). Επίσης παρακαλούμε πολύ να μην γράφετε υβριστικά σχόλια. Πάντα υπάρχει τρόπος να περιγράψετε μία κακή κατάσταση χωρίς ύβρεις.

Σχόλια με λατινικούς ή άλλους χαρακτήρες, όπως επίσης σχόλια υβριστικά και συκοφαντικά στο εξής θα διαγράφονται.

Παρακαλούμε λοιπόν τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε επίσης τα σχόλιά σας να είναι σχετικά με την ανάρτηση.

ΣΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ ΑΡΘΡΑ, ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ.

______________________________________ Αρχειοθήκη αναρτήσεων ιστολογίου