Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2016

Η Επιστολή Γ.Κοτρωνιά προς τον Ν.Σταυρογιάννη για την εκδήλωση για τα 55 χρόνια ζωής του Δημοτικού Θεάτρου Λαμίας




Προς τους προέδρους;           
  
  
Α)  ΔΗΠΕΘΕ Ρούμελης      
     Κον. Νικόλαο Σταυρογιάννη
                        Δήμαρχο Λαμίας    
 
Β)  Τ.Ε.Ε τμήματος. Ανατολικής Στερεάς 
     Κον. Αθανάσιο Λυκόπουλο 
                  Πολιτικό Μηχανικό
  
Με αφορμή την εκδήλωση για τα 55 χρόνια ζωής του Δημοτικού Θεάτρου Λαμίας και επειδή κατά την παρουσίαση θεωρώ ότι διέλαθον της προσοχής των ομιλητών σημαντικά στοιχεία, επιτρέψτε μου προς αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας να επισημάνω τα παρακάτω :
        1) Για όλη την κοινωνία , είναι προφανής η αξία, η πρωτοπορία για την εποχή του και η συμβολή του Δημοτικού μας Θεάτρου, στην ανάπτυξη του πολιτισμού στη Λαμία, όπως είναι προφανής η ανάγκη απόδοσης της οφειλόμενης τιμής στον εμπνευσμένο αείμνηστο δήμαρχο Ιωάννη Παπασιόπουλο.        Είμαι στη διαθεσή σας, αν επιθυμείτε, να σας ενημερώσω για τις επαφές, και τις επιστολές, με στενό συγγενικό του πρόσωπο, ώστε να ολοκληρωθεί η απόδοση Τιμής προς τον αείμνηστο Ιωάννη Παπασιόπουλο, με την φιλοτέχνηση της προτομής του. 
     2) Κατά την διάρκεια της ζωής του κτιρίου από το 1961 οπότε και εγκαινιάσθηκε μέχρι το 2010 οπότε και ανακαινίσθηκε ριζικά, μέσα από την φθορά της χρήσης και του χρόνου, το ιστορικό κτίριο υποβαθμίστηκε.   Προβλήματα στεγανότητας, φθορά μηχανολογικού εξοπλισμού και μηχανισμών σκηνής , φθορά καθισμάτων, απαξίωση της οπτικοακουστικής υποδομής λόγω παλαιότητας και μία πυρκαγιά, στα τέλη της δεκαετίας του 80, που ανάγκασε τον τότε δήμαρχο , αείμνηστο Λάμπρο Παπαδήμα με την ευγενική συμβολή του αείμνηστου  μηχανολόγου Τάκη Γαβριώτη, να προχωρήσει σε μερική ανακαίνιση του εσωτερικού του κτιρίου και βελτίωση της ακουστικής του κτιρίου.           
Αν εξαιρέσει κανείς την πρόσοψή του, το Δημοτικό Θέατρο είχε καταστεί λειτουργικά προβληματικό με "καλπάζουσα" τάση απαξίωσης. Αξίζει να θυμίσω ότι σήμερα , στην γειτονική πόλη του Βόλου, ένα αντίστοιχο θέατρο είναι ,εδώ και μερικά χρόνια , εκτός λειτουργίας λόγω προβλημάτων που ο χρόνος συσσώρευσε στο κτίριο και κατέστησε επικίνδυνη την λειτουργία του. 
      3) Ο Δήμος μας με τις τεχνικές του υπηρεσίες αξιοποιώντας και την εμπειρία των εργαζομένων στο ΔΗΠΕΘΕΡ, εκπόνησε μελέτη ΡΙΖΙΚΗΣ ΑΝΑΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ του ιστορικού δημοτικού θεάτρου Λαμίας. Για τον σκοπό αυτό απευθύνθηκε σε ειδική ομάδα θεατρολόγων, σε ομάδα ειδικών ακουστικής θεάτρου και μαζί με τους μηχανικούς της Τέχν. Υπηρεσίας ολοκλήρωσε δημοπράτησε και επέβλεψε την εφαρμογή μελετών οι οποίες περιελάμβαναν :          
α) Ριζική ανακατασκευή της σκηνής του θεάτρου, με επαύξηση του βάθους της με δημιουργία περιστρεφόμενου δαπέδου που μπορεί να εξυπηρετήσει συγχρόνως 3 σκηνικά και να ανταποκριθεί και στα πιο απαιτητικά θεατρικά έργα.               
β) Πλήρη αντικατάσταση των μηχανισμών σκηνής και παρασκηνίων και εισαγωγή ηλεκτρονικού χειρισμού μέσα από ειδικό λογισμικό.            γ) Ανάπλαση της πλατείας και του εξώστη, με αλλαγή της κλίσης του δαπέδου για καλύτερη ορατότητα αλλά και νέα , αμφιθεατρικά δομημένη διαμόρφωση , σύμφωνη με τις σύγχρονες θέατρολογικές κατευθύνσεις.  
δ) Αντικατάσταση όλων των παλαιών καθισμάτων πλατείας και εξώστη με σύγχρονα ( συνολικά 500 θέσεις, 306 στη πλατεία και 234 στον εξώστη).      
ε) Εγκατάσταση νέου οπτικοακουστικού συστήματος, σύγχρονων προδιαγραφών, ενώ συγχρόνως έγιναν κατασκευές βελτίωσης της ακουστικής της αίθουσας.             
στ) Διαμόρφωση του εσωτερικού χώρου του θεάτρου σε χώρο υψηλής και σύγχρονης αισθητικής πάντα σύμφωνα με τις λιτές αρχές του Κίμωνα Λάσκαρι.   
ζ) Ανακατασκευή του χώρου του Φουαγιέ και πάλι κρατώντας τις λιτές γραμμές του Κίμωνα Λάσκαρι .             
η) Πλήρης ανακατασκευή των χώρων υγιεινής του θεάτρου με σύγχρονα υλικά και υψηλής αισθητικής σχεδιασμό.           
θ) Αντικατάσταση των συστημάτων θέρμανσης και κατασκευή νέου συστήματος κλιματισμού.               
ι) Ανακατασκευή των χώρων καμαρινιών των ηθοποιών .               
ια) Ανάπλαση του περιβάλλοντος χώρου του χειμερινού Δήμ. Θεάτρου η οποία ανέδειξε το ιστορικό κτίριο ( με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ ύψους 240.000 ευρώ.).
          Μετά λοιπόν την ολοκλήρωση των έργων του κτιρίου, στις 20 Οκτωβρίου του 2010 έγιναν τα εγκαίνια του πλήρως ανακαινισμένου και αναβαθμισμένου δημοτικού μας θεάτρου με μία εκδήλωση στην οποία αποκαλύφθηκε η προτομή του Θάνου Λειβαδίτη και τιμήθηκε ο Κώστας Γεωργουσόπουλος.
   
         Για να γίνει κατανοητή η έκταση των παρεμβάσεων ας σημειωθεί ότι ο προϋπολογισμός της ανακατασκευής του εσωτερικού του Δήμ. θεάτρου ήταν 1.186.863 ευρώ , ο προϋπολογισμός για το φουαγιέ και τα καμαρίνια 300.000 ευρώ και ο προϋπολογισμός για τον περιβάλλοντα χώρο 240.000 ευρώ δηλαδή συνολικά περίπου 1.700.000 ευρώ  (και για σύγκριση σε δραχμές. 580.000.000 δραχμές ) .

         Αν δηλαδή εξαιρέσουμε το κέλυφος του κτιρίου, τότε μιλάμε για ριζική ανακατασκευή του κτιρίου και την μετατροπή του σε ένα σύγχρονο λειτουργικό θέατρο με σεβασμό πάντα στις αρχές του Κίμωνα Λάσκαρι , μια ανακατασκευή που σίγουρα δεν μπορεί να παραλείπεται από οποιαδήποτε παρουσίαση της ιστορίας του Δήμ. θεάτρου Λαμίας της οποίας αποτελεί ουσιώδες κομμάτι .Της ιστορίας που  πιστεύω ότι αποκαθίσταται με την παρούσα επιστολή.
  
                 Επίσης για ιστορικούς λόγους πρέπει να τονισθεί η δημιουργία της Β σκηνής του ΔΗΠΕΘΕΡ στα Γαλανεικα με την επανάχρηση των υλικών από την ανακατασκευή του χειμερινού Δήμ. θεάτρου , η κατασκευή του υπαίθριου θεάτρου στο Κάστρο της Λαμίας, στο οποίο έχει ήδη κατασκευασθεί η σκηνή και το κοίλον και το οποίο μετά την ολοκλήρωση της αντιστήριξης των τειχών του κάστρου ( που ήταν όρος της Αρχαιολογίας ) μπορεί να ολοκληρωθεί , η προμελέτη της Τέχν. Υπηρεσίας για την κατασκευή υπαίθριου θεάτρου στον δωρηθέντα  χώρο από την οικογένεια Στεργιοπούλου στη Μεγ. Βρύση και τέλος η ανακατασκευή του θερινού δημοτικού θεάτρου το οποίο μελετήθηκε εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ δημοπρατήθηκε το 2014 και προχωρά η ολοκλήρωσή του.

           Κύριοι, αν σκοπός της εκδήλωσης ήταν να αναδειχθεί η ιστορία του Δημοτικού Θεάτρου Λαμίας διαχρονικά και μέχρι σήμερα, τότε θεωρώ ότι με την επιστολή μου αυτή συμβάλω σ' αυτόν τον σκοπό .    

          Άλλωστε καλόν είναι να μη μένει και η εντύπωση ότι αγνοήθηκαν για κάποιους λόγους σημαντικοί σταθμοί κατά την παρουσίαση της ιστορίας του Δήμ. Θεάτρου
           
          Τέλος , Κύριοι Πρόεδροι, σας παρακαλώ να κοινοποιήσετε την επιστολή αυτή στα μέλη των διοικητικών σας συμβουλίων και στην αξιότιμο αρχιτέκτονα κα Αγγελική Τριανταφύλλου , με την ευχή της ολοκληρωμένης παρουσίασης της ιστορίας του Δημοτικού Θεάτρου Λαμίας στο μέλλον.

  
                                                                            Με εκτίμηση 

                                                                 Γιώργος   Νίκ.   Κοτρωνιάς
                                                                   πρ.   Δήμαρχος   Λαμιέων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε γράφετε τα σχόλια σας με ελληνικούς χαρακτήρες (κεφαλαία ή μικρά). Επίσης παρακαλούμε πολύ να μην γράφετε υβριστικά σχόλια. Πάντα υπάρχει τρόπος να περιγράψετε μία κακή κατάσταση χωρίς ύβρεις.

Σχόλια με λατινικούς ή άλλους χαρακτήρες, όπως επίσης σχόλια υβριστικά και συκοφαντικά στο εξής θα διαγράφονται.

Παρακαλούμε λοιπόν τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε επίσης τα σχόλιά σας να είναι σχετικά με την ανάρτηση.

ΣΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ ΑΡΘΡΑ, ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ.

______________________________________ Αρχειοθήκη αναρτήσεων ιστολογίου