Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2016

Tι και γιατί διεκδικούμε με τον αγώνα μας




Ανάλυση των αιτημάτων της μικρομεσαίας αγροτιάς
  
  
Α. Για το Ασφαλιστικό

Στο κυβερνητικό σχέδιο για το Ασφαλιστικό, σε ό,τι αφορά στους μικρομεσαίους αγρότες, προβλέπεται σταδιακή αύξηση του συντελεστή των ασφαλιστικών εισφορών του σημερινού ΟΓΑ κι από το 7% που είναι σήμερα, σχεδόν θα τριπλασιαστεί και θα φτάσει στο 20% το 2019. Επιπλέον, αυξάνεται η εισφορά για την Υγεία από το 2,5% στο 6,95%, ενώ θα υπάρχει και εισφορά 0,5% για την Αγροτική Εστία, με αποτέλεσμα η συνολική επιβάρυνση για σύνταξη - Υγεία να είναι 27,45%. Αυτό σημαίνει ότι από 753 ευρώ το χρόνο που πληρώνει σήμερα ο αγρότης, ο οποίος είναι ασφαλισμένος στην 1η κατηγορία, το 2019 θα πληρώνει 1.544 ευρώ. Το συνολικό ποσό εισφορών για την αγροτική οικογένεια θα πολλαπλασιάζεται αν πρέπει να ασφαλιστεί στον ΟΓΑ η γυναίκα αγρότισσα και άλλα ενήλικα μέλη της.

Κι αυτό ανεξάρτητα από το εισόδημά του αγρότη - θα πληρώσει αυτό το ποσό ακόμα κι αν έχει μπει μέσα την προηγούμενη χρονιά - αφού η κατώτερη εισφορά επιβάλλεται με βάση ένα κατώτερο τεκμαρτό εισόδημα, που ανέρχεται στα 5.625,6 ευρώ. Συγκεκριμένα, η κατώτερη εισφορά επιβάλλεται επί του 80% του κατώτερου μισθού εργαζόμενου πάνω από 25 χρόνων, το οποίο σήμερα είναι 586 ευρώ. Το 80% είναι 468,8 ευρώ το μήνα και πολλαπλασιαζόμενο επί 12 μήνες φτάνει στις 5.625,6 ευρώ (586 x 80% = 468,8 x 12 = 5.625,6).

Εμείς απορρίπτουμε όλα αυτά τα μέτρα και ζητάμε:


Πρώτο: Να μη γίνει καμία αύξηση στις ασφαλιστικές εισφορές για τον ΟΓΑ. Οταν τις σημερινές ασφαλιστικές εισφορές δεν μπορεί να τις πληρώσει το 50% των αγροτών, είναι φανερό ότι πολλοί περισσότεροι δε θα μπορέσουν να πληρώσουν τις υπερδιπλάσιες εισφορές.

Δεύτερο: Αποκλειστικά δημόσια δωρεάν Υγεία - Πρόνοια για όλους με ευθύνη του κράτους. Δεν πρέπει να πληρώνει ο κόσμος για την Υγεία, αρκετά πληρώνει. Να καταργηθεί η ιδιωτική υγεία, τα «μαύρα» και τα «φακελάκια». Δωρεάν φάρμακο. Να σφραγιστούν όλα τα βιβλιάρια υγείας των αγροτών, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Αυτό σημαίνει ότι δε θα πληρώνουμε το τσουχτερό ασφάλιστρο 6,95% για την Υγεία που πάνε να μας επιβάλλουν.

Τρίτο: Να ανακληθεί το σημερινό όριο συνταξιοδότησης στα 67 χρόνια. Συνταξιοδότηση στα 60 χρόνια για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες. Γιατί ο ηλικιωμένος αγρότης δεν μπορεί να κάνει τη σκληρή δουλειά που απαιτεί το αγροτικό επάγγελμα κι αν σήμερα το κάνουν πολλοί αναγκάζονται, επειδή με την εξευτελιστική σύνταξη που παίρνουν δεν μπορούν να εξασφαλίσουν ούτε τα αναγκαία για την επιβίωση.

Τέταρτο: Συντάξεις αξιοπρέπειας. Σήμερα η μέση αγροτική σύνταξη κινείται στα 400 - 450 ευρώ και στο ίδιο, περίπου, πλαίσιο θα κινηθεί με τα νέα μέτρα, με 25 χρόνια ασφάλισης, παρά το γεγονός ότι υπερδιπλασιάζονται οι εισφορές στον ΟΓΑ. Με την προϋπόθεση, βεβαίως, ότι ο προϋπολογισμός θα «αντέχει» για τα 384 ευρώ που η κυβέρνηση λέει ότι θα είναι η «εθνική σύνταξη». Οι αγρότες που βγαίνουν στη σύνταξη φέτος το 2016 κι έχουν πληρώσει εισφορές από το 1998 (18 χρόνια), παίρνουν 388,08 ευρώ σύνταξη (165,88 η βασική και 222,20 η κύρια - πρόσθετη). Ομως, με τόσο μικρή σύνταξη δεν μπορεί κανείς να ζήσει στο χωριό με αξιοπρέπεια.

-- Ζητούν μόνο να μη γίνουν αυξήσεις στις εισφορές.Στο Ασφαλιστικό υπάρχουν διαφορές με δυνάμεις σε άλλα μπλόκα, που:

-- Δεν κάνουν λόγο για όρια συνταξιοδότησης και συντάξεις.

-- Διεκδικούν να παραμείνει ο ΟΓΑ ως έχει και να μείνουν σ' αυτόν οι «κατά κύριο επάγγελμα» αγρότες, χωρίς όμως να έχει εξασφαλισμένη την κρατική χρηματοδότηση που χρειάζεται, ώστε να μπορεί ν' ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις του προς τους ασφαλισμένους - συνταξιούχους. Το αίτημα να μείνουν στον ΟΓΑ οι «κατά κύριο επάγγελμα» αγρότες, εκτός των άλλων, σημαίνει να πεταχτούν έξω, στον Καιάδα, οι πατεράδες και οι μανάδες τους που είναι συνταξιούχοι.


Β. Για το Φορολογικό

Για το Φορολογικό, η κυβέρνηση εφάρμοσε το νόμο της προηγούμενης κυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ για φορολογία 13% από το πρώτο ευρώ, αφού κατάργησε το αφορολόγητο που είχαμε με αποδείξεις, το οποίο αντιστοιχούσε σε 9.550 ευρώ. Σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο κυβερνητικό σχέδιο, αυξάνεται ο συντελεστής φορολόγησης του αγροτικού εισοδήματος από 13% στο 20% για το 2016 και στο 26% για το 2017. Επίσης, αυξάνεται η προκαταβολή φόρου για το επόμενο έτος, από το 55% στο 75% για το 2016 και στο 100% για το 2017. Δηλαδή, ένας αγρότης με φορολογητέο εισόδημα 10.000 ευρώ, θα πληρώσει 2.000 ευρώ φόρο για το 2016 και 2.600 ευρώ για το 2017.

Οι φτωχοί αγρότες δε φορολογούμαστε για το πραγματικό καθαρό εισόδημά μας, αλλά με βάση τα «τεκμήρια διαβίωσης» που έχει όλος ο κόσμος. Οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι, όμως, τα καλύπτουν γιατί έχουν αφορολόγητο όριο. Ζευγάρι μισθωτών έχει μέχρι τώρα 2 x 9.550 = 19.100 ευρώ αφορολόγητο και σωστά το έχει και πρέπει να μεγαλώσει. Ετσι, αν ένας αγρότης έχει ένα σπίτι 80 τ.μ., ένα αυτοκίνητο κ.λπ., θα φορολογηθεί σαν να έχει καθαρό, φορολογητέο εισόδημα τουλάχιστον 12.000 ευρώ, ανεξάρτητα από το ποιο είναι το πραγματικό του εισόδημα. Οπότε, για το 2016 θα πληρώσει 2.400 ευρώ φόρο (12.000 x 20%) και για το 2017 θα πληρώσει 3.120 ευρώ φόρο (12.000 x 26%). Κι αυτό ακόμα κι αν το φορολογητέο εισόδημά του είναι μηδενικό!

Είναι αλήθεια ότι οι ασφαλιστικές εισφορές αφαιρούνται για να φορολογηθεί ως καθαρό το εισόδημα που απομένει. Ομως, με τα τεκμήρια διαβίωσης «τζάμπα η αφαίρεση», γιατί και οι εισφορές που αφαιρέθηκαν φορολογούνται.

Εμείς απορρίπτουμε στο σύνολό τους αυτά τα μέτρα και ζητάμε:


Πρώτο: Να φορολογούμαστε για το πραγματικό καθαρό εισόδημά μας και να καταργηθούν τα τεκμήρια. Είναι φανερό ότι τα τεκμήρια επιβάλλονται για να χαρατσωθούν φορολογικά οι μικρομεσαίοι αγρότες με πολύ μικρό εισόδημα και όχι για να «πιαστεί» η φοροδιαφυγή, όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε γράφετε τα σχόλια σας με ελληνικούς χαρακτήρες (κεφαλαία ή μικρά). Επίσης παρακαλούμε πολύ να μην γράφετε υβριστικά σχόλια. Πάντα υπάρχει τρόπος να περιγράψετε μία κακή κατάσταση χωρίς ύβρεις.

Σχόλια με λατινικούς ή άλλους χαρακτήρες, όπως επίσης σχόλια υβριστικά και συκοφαντικά στο εξής θα διαγράφονται.

Παρακαλούμε λοιπόν τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε επίσης τα σχόλιά σας να είναι σχετικά με την ανάρτηση.

ΣΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ ΑΡΘΡΑ, ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ.

______________________________________ Αρχειοθήκη αναρτήσεων ιστολογίου