Δευτέρα 6 Ιουνίου 2011

Κλ. Περγαντάς: Έτσι θα γίνει το «νέο ξεκίνημα»

Μεταφορά πόρων και εξουσιών στην τοπική αυτοδιοίκηση και απλοποίηση νομοθεσίας και διαδικασιών σε όλα τα επίπεδα είναι κατά τον περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας Κλέαρχο Περγαντά οι βασικές προϋποθέσεις για να γίνει «η κρίση ευκαιρία». 
 
Το πλήρες κείμενο του άρθρου του Κ. Περγαντά στην aftodioikisi.gr είναι το εξής:
  
«Πηγαίνοντας αντίθετα στο ρεύμα, γράφω για να πω την αλήθεια. Αυτή που ζω εδώ στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας: οι έλληνες και δουλεύουν και παράγουν. Ξέρουν όλες τις δουλειές, παράγουν τα πάντα. Έχουν γνώσεις και όρεξη. Και είναι αποφασισμένοι να κάνουν θυσίες για να ξεχρεώσουν τη χώρα τους, ασχέτως ευθυνών για το παρελθόν. Θέλουν, όμως, ένα δίκαιο «παιχνίδι» για το μέλλον. Να γίνει αυτό που λέει ο πρωθυπουργός: η κρίση ευκαιρία. Ευκαιρία για ένα νέο ξεκίνημα. Θα αποφύγω, λοιπόν, τον πειρασμό των διαπιστώσεων για το τι φταίει, τι έφταιξε, τι πήγε στραβά. Είναι τόσο εύκολο, που στη συγκεκριμένη συγκυρία καταντά πολυτέλεια. Όλοι ξέρουν, όλοι έχουν τη γνώμη τους και θα την εκφράσουν όταν έρθει η ώρα τους. Οι πολίτες θα την κάνουν τη «δουλειά» τους και πάλι. 
 
Μέχρι τότε, όμως, θα πρέπει να γίνουν μερικά πράγματα. Η κυβέρνηση με τόλμη και χωρίς μεταβατικές περιόδους, εξαιρέσεις και συναρμοδιότητες να μεταφέρει πόρους και εξουσίες στην τοπική αυτοδιοίκηση. Να απλοποιήσει τη νομοθεσία και τη διαδικασία σε όλα τα επίπεδα.
  • Να ξέρει ο πολίτης τι πληρώνει στο κράτος, τι πληρώνει στην κρατική περιφέρεια, τι πληρώνει στην αιρετή περιφέρεια, τι πληρώνει στους δήμους.
  • Να ξέρει ο πολίτης τι πρέπει να περιμένει από το κράτος, τι πρέπει να περιμένει από την κρατική περιφέρεια, τι πρέπει να περιμένει από την αιρετή περιφέρεια, τι πρέπει να περιμένει από τους δήμους.
  • Τα διάφορα επίπεδα της διοίκησης και οι οργανισμοί να λύσουν τους μεταξύ τους λογαριασμούς. Ποιος χρωστάει σε ποιον. Γιατί τα χρέη του κράτους στο κράτος με την ευρεία έννοιά του είναι τεράστια!
  • Το κράτος να λύσει τους λογαριασμούς του με τους πολίτες (αυθαίρετα, εφορίες, ασφαλιστικές εισφορές κοκ).
  • Και, το κυριότερο, το κράτος να περιοριστεί στο ρόλο του νομοθέτη και του επόπτη, καταργώντας τη διαμεσολάβηση που κοστίζει σε χρήμα, χρόνο και μέχρι σήμερα έχει αποτελέσει τη βασική πηγή διαφθοράς. Η κοινωνία είναι ώριμη και η τεχνολογία έχει προχωρήσει ώστε τομείς της δημόσιας εξουσίας να ασκούνται πλέον από ιδιώτες, στο πρότυπο των συμβολαιογράφων. Σε αυτή την κατηγορία μπορεί άμεσα να ενταχθούν οι φοροτεχνικοί και οι πολιτικοί μηχανικοί.
Απλά και καθαρά. Για να ξέρει ο καθένας τι και ποιον πληρώνει. Που πηγαίνουν τα λεφτά του. Για να ξέρει ο καθένας που να απευθυνθεί για να λύσει το πρόβλημά του. Και από πού να ζητήσει ευθύνες αν κάτι πάει στραβά.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε γράφετε τα σχόλια σας με ελληνικούς χαρακτήρες (κεφαλαία ή μικρά). Επίσης παρακαλούμε πολύ να μην γράφετε υβριστικά σχόλια. Πάντα υπάρχει τρόπος να περιγράψετε μία κακή κατάσταση χωρίς ύβρεις.

Σχόλια με λατινικούς ή άλλους χαρακτήρες, όπως επίσης σχόλια υβριστικά και συκοφαντικά στο εξής θα διαγράφονται.

Παρακαλούμε λοιπόν τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε επίσης τα σχόλιά σας να είναι σχετικά με την ανάρτηση.

ΣΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ ΑΡΘΡΑ, ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ.

______________________________________ Αρχειοθήκη αναρτήσεων ιστολογίου