Δευτέρα 27 Ιουνίου 2011

Το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα τροφοδοτεί νέα ύφεση

ΑΔΙΑΜΦΙΣΒΗΤΗΤΑ το μεσοπρόθεσμο πλαίσιο δημοσιονομικής στρατηγικής 2012-2015 είναι το κορυφαίο ζήτημα των ημερών μας. Είναι κορυφαίο γιατί είναι η κυβερνητική πρόταση για την οικονομική πολιτική της χώρας για τα επόμενα έτη και με την ψήφιση και εφαρμογή του θα επηρεάσει άμεσα τις ζωές όλων των Eλλήνων. 
 
  



*Του Θανάση Ζεκεντέ
οικονομολόγου MSc




Το μεσοπρόθεσμο πλαίσιο προβλέπει την εξοικονόμηση 28,3 δισ. ευρώ μέσω μισθολογικών - συνταξιοδοτικών περικοπών, μείωσης δημόσιων δαπανών και επενδύσεων, ενίσχυσης των φορολογικών εσόδων από την αύξηση φορολογικών συντελεστών, την επιβολή νέων φόρων και τη μείωση των φοροαπαλλαγών. Παράλληλα υλοποιείται ένα πρωτόγνωρο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων δημόσιων επιχειρήσεων, υποδομών, δικτύων και ακινήτων με στόχο τη συγκέντρωση 50 δισ. ευρώ.

Το μεσοπρόθεσμο προτείνεται από την κυβέρνηση ένα χρόνο μετά το μνημόνιο, εξαιτίας της αναποτελεσματικότητας των μέχρι σήμερα παρεμβάσεων να εξασφαλίσουν την αποκατάσταση της δημοσιονομικής σταθερότητας της χώρας. 


Η χώρα συνεχίζει να έχει πρωτογενές έλλειμμα, συνεχίζει να αυξάνει το χρέος της, δεν μπορεί να δανειστεί από τις αγορές, αντιμετωπίζει δυσκολίες να πάρει τις επόμενες δόσεις από το ΔΝΤ και ορισμένες χώρες της ευρωζώνης και οι δημοσιονομικοί στόχοι δεν έχουν επιτευχθεί, καθώς τα μέτρα που λήφθηκαν το 2010 αντί να περιορίσουν τη φοροδιαφυγή και να τονώσουν την παραγωγική δραστηριότητα, όπως θα έπρεπε να είχε γίνει, τροφοδότησαν την ύφεση, την επενδυτική και καταναλωτική αναβλητικότητα και περιόρισαν τα προσδοκώμενα φορολογικά έσοδα.

Η πορεία του μεσοπρόθεσμου είναι προδιαγεγραμμένη. Θα αυξήσει τα βάρη στους ήδη συνεπείς φορολογούμενους, θα μειώσει την αγοραστική δύναμη σε ήδη πιεσμένα κοινωνικά στρώματα, τροφοδοτώντας νέα ύφεση. Η πρόβλεψη του μεσοπρόθεσμου πως το 2011 θα περιοριστεί η ύφεση και το 2012 θα υπάρξει ανάκαμψη, θα ανατραπεί στην πράξη από το μίγμα της ακολουθούμενης οικονομικής πολιτικής. 

Οι στόχοι των εσόδων από αποκρατικοποιήσεις δεν θα επιτευχθούν λόγω της αποκαρδιωτικής πορείας του Χρηματιστηρίου, της πτώσης στην κτηματαγορά και στην έλλειψη ρευστότητας στην αγορά για να διευκολυνθεί η εξαγορά δημόσιων επιχειρήσεων και ακινήτων από ιδιώτες. Επιπλέον με τις ιδιωτικοποιήσεις το κράτος θα χάσει τα μελλοντικά έσοδα από μερίσματα.

Μοναδική λύση για τη χώρα είναι η αλλαγή πορείας. Η ελληνική κυβέρνηση έχει ευθύνη να καταστήσει σαφές προς κάθε κατεύθυνση πως η προτεινόμενη συνταγή από το ΔΝΤ δεν είναι η ενδεδειγμένη στην περίπτωση της Ελλάδας. Eνα χρόνο μετά την εφαρμογή της αυτό είναι ξεκάθαρο. Μεγαλύτερη δόση από την ίδια συνταγή θα παραλύσει την οικονομική δραστηριότητα της χώρας. Για την άμεση χρηματοδότηση της χώρας απαιτείται σε συνέργεια με την Ε.Ε. και την ΕΚΤ μια συνδυαστική λύση αναδιάρθρωσης και έκδοσης ευρωομολόγων χαμηλού κόστους.  

Για τη δημοσιονομική σταθεροποίηση και ανάκαμψη της χώρας χρειάζεται να δοθεί στην Ελλάδα περισσότερος χρόνος. Στο διάστημα αυτό θα πρέπει η οικονομική πολιτική να εστιάσει στην υιοθέτηση μέτρων που θα τονώσουν την εγχώρια παραγωγική δραστηριότητα, θα αντιμετωπίσουν τη φοροδιαφυγή και θα συμβάλουν στη δίκαιη κατανομή των φορολογικών βαρών.


express.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε γράφετε τα σχόλια σας με ελληνικούς χαρακτήρες (κεφαλαία ή μικρά). Επίσης παρακαλούμε πολύ να μην γράφετε υβριστικά σχόλια. Πάντα υπάρχει τρόπος να περιγράψετε μία κακή κατάσταση χωρίς ύβρεις.

Σχόλια με λατινικούς ή άλλους χαρακτήρες, όπως επίσης σχόλια υβριστικά και συκοφαντικά στο εξής θα διαγράφονται.

Παρακαλούμε λοιπόν τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε επίσης τα σχόλιά σας να είναι σχετικά με την ανάρτηση.

ΣΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ ΑΡΘΡΑ, ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ.

______________________________________ Αρχειοθήκη αναρτήσεων ιστολογίου