Πέμπτη 23 Ιουνίου 2011

Ανάδειξη του θέματος της διασφάλισης εφοδιασμού της Ευρώπης με σπάνιες γαίες από Τσουκαλά - Απάντηση Μπαρόζο

Την κρισιμότητα της διασφάλισης εφοδιασμού της Ευρώπης με σπάνιες γαίες αναγνωρίζει ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με επιστολή του προς τον Ευρωβουλευτή της ΝΔ Καθηγητή Ιωάννη Α. Τσουκαλά. 

Η επιστολή έρχεται σε απάντηση πρωτοβουλίας του Έλληνα Ευρωβουλευτή στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για την ανάδειξη της σημασίας των σπάνιων γαιών για το μέλλον της τεχνολογίας, της ενέργειας και της ασφάλειας της ΕΕ. 

Την επιστολή συνυπέγραψαν έξι ξένοι Ευρωβουλευτές του ΕΛΚ.
 
Ο κ. Μπαρόζο αναφέρθηκε στους τρεις πυλώνες της στρατηγικής της ΕΕ για τις πρώτες ύλες: «την εξασφάλιση βιώσιμης πρόσβασης στις παγκόσμιες αγορές χωρίς στρέβλωση των όρων, την προώθηση βιώσιμου εφοδιασμού από εγχώριες πηγές και την αύξηση της αποδοτικότητας αξιοποίησης των πόρων και την ανακύκλωση». Υπογράμμισε ότι η «ΕΕ θα συνεχίσει μια διπλωματία πρώτων υλών με σκοπό την εξασφάλιση της πρόσβασης σε πρώτες ύλες, μέσα από στρατηγικές εταιρικές σχέσεις και πολιτικό διάλογο».



Ήδη η ΕΕ έχει ενισχύσει την συνεργασία της με την Ιαπωνία και τις ΗΠΑ σε αυτόν τον τομέα. Ο κ. Μπαρόζο ανέφερε ότι έχει θέσει προσωπικά το θέμα στον Κινέζο Πρωθυπουργό κ. Γουέν, ενώ το ζήτημα τίθεται τακτικά στην κινεζική πλευρά και από όλους τους Επιτρόπους και τους υπηρεσιακούς παράγοντες στις διμερείς επαφές. Αναγνωρίζει παρά ταύτα ότι ο διάλογος δεν έχει αποδειχθεί επιτυχής μέχρι σήμερα και ότι η Επιτροπή αναλύει όλες τις δυνατές επιλογές, συμπεριλαμβανομένης της ανάληψης νομικής δράσης σχετικά με τις σπάνιες γαίες υπό την Συμφωνία Επίλυσης Διαφορών του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.
 
Σχολιάζοντας την επιστολή του κ. Μπαρόζο, ο κ. Τσουκαλάς δήλωσε: «Η διαβεβαίωση του κ. Μπαρόζο ότι παρακολουθεί προσωπικά, από κοντά, το θέμα των σπάνιων γαιών, είναι μια ιδιαίτερα θετική ένδειξη.
 
Ο δρόμος για την Ευρώπη είναι σαφής: οφείλει να καταστεί αυτάρκης σε σπάνιες γαίες και να επαναβεβαιώσει τη θέση της ως ηγέτιδα δύναμη στην «πράσινη» καινοτομία, την έρευνα και την τεχνολογική ανάπτυξη στον τομέα αυτό».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε γράφετε τα σχόλια σας με ελληνικούς χαρακτήρες (κεφαλαία ή μικρά). Επίσης παρακαλούμε πολύ να μην γράφετε υβριστικά σχόλια. Πάντα υπάρχει τρόπος να περιγράψετε μία κακή κατάσταση χωρίς ύβρεις.

Σχόλια με λατινικούς ή άλλους χαρακτήρες, όπως επίσης σχόλια υβριστικά και συκοφαντικά στο εξής θα διαγράφονται.

Παρακαλούμε λοιπόν τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε επίσης τα σχόλιά σας να είναι σχετικά με την ανάρτηση.

ΣΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ ΑΡΘΡΑ, ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ.

______________________________________ Αρχειοθήκη αναρτήσεων ιστολογίου