Τετάρτη 22 Ιουνίου 2011

Άρια Αγάτσα: «Να διορθώσουμε λάθη και παραλείψεις…»


Η ομιλία της βουλευτού Βοιωτίας  κ. Άριας Αγάτσα, στη συζήτηση για την ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση:


«Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Το βασικό διακύβευμα της συζήτησης που διεξάγουμε στη Βουλή των Ελλήνων αυτό το τριήμερο, πάνω και πέρα από τη ψήφο εμπιστοσύνης στη κυβέρνηση μας, είναι και πρέπει πάντα να είναι, ο τρόπος που συγκεκριμένα θα απαντήσουμε στην αγωνία του Ελληνικού λαού.

Αγωνία που κορυφώνεται, μήνες τώρα, σε μια περίοδο όπου αναγκαστήκαμε να πάρουμε μέτρα πρωτόγνωρα σκληρά, άδικα πολλές φορές, και όχι πάντα αποτελεσματικά, όπως μπορούμε να αντιληφθούμε από την αποτίμηση της σημερινής κατάστασης της οικονομίας στη χώρα μας, σε σχέση με αυτή που παραλάβαμε πριν από 20 μήνες.
 
Ακόμα και οι πιο σκληροί επικριτές της οικονομικής μας πολιτικής, παραδέχονται βέβαια ότι κληθήκαμε να διαχειριστούμε το απόλυτο χάος. Παραλάβαμε την οικονομία στο χείλος του γκρεμού και το χειρότερο ήταν ότι ούτε εμείς αλλά ούτε και οι εταίροι μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση είχαμε απόλυτη επίγνωση των πραγματικών οικονομικών μεγεθών. Η προηγούμενη κυβέρνηση, σε ένα ρεσιτάλ ανευθυνότητας και υποκρισίας, είχε φροντίσει να παραποιήσει σχεδόν όλους τους οικονομικούς δείκτες.

Το αποτέλεσμα ήταν ότι έπρεπε σε σύντομο χρονικό διάστημα να πάρουμε αποφάσεις κρίσιμες, κάτω από την αφόρητη πίεση του κινδύνου της χρεωκοπίας που ήταν περισσότερο πιθανή, παρά ποτέ.

Αρκετά μπορεί να καταλογίσει κανείς στην απελθούσα ηγεσία του Υπουργείου των Οικονομικών, σκληρή κριτική μπορεί να ασκήσει, λάθη, παραλείψεις, αδικίες και αστοχίες να καταλογίσει. Και το κάναμε οι βουλευτές στην ειδική συνεδρίαση, κριτική που λειτούργησε προς όφελος του λαού.

Ένα όμως πρέπει να αναγνωρίσουμε: το Ελληνικό κράτος παραμένει σε λειτουργία, η χρεωκοπία έχει αποφευχθεί και η έξοδος από τη κρίση αποτελεί στόχο δύσκολο, καθόλου κοντινό, αλλά πάντως εφικτό.

Η Ελληνική κοινωνία έχει υποστεί τα πάνδεινα, οι χαμηλές και μεσαίες εισοδηματικά κατηγορίες συμπολιτών μας υποφέρουν, τα εισοδήματα όλων μας έχουν μειωθεί, αλλά με δεδομένη τη κατάσταση που βρήκαμε αμέσως μετά τις εκλογές του 2009 όταν αναλάβαμε την διακυβέρνηση της χώρας, το γεγονός ότι παραμένουμε όρθιοι και παλεύουμε, είναι από μόνο του ένας άθλος.

Η αλήθεια είναι ότι πληρώνουμε λάθη, παραλείψεις, αστοχίες και επιπολαιότητες των τελευταίων τριών τουλάχιστον δεκαετιών. Η απόδοση των ευθυνών έχει ήδη γίνει από τον Ελληνικό λαό και η ιστορία θα κατανείμει με ακρίβεια το βάρος αυτών των ευθυνών όπου πρέπει.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Η δική μας δουλειά αυτή τη στιγμή είναι να δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις προς τη κατεύθυνση της δίκαιης κατανομής αυτής της τιτάνιας προσπάθειας. Θεωρούμε ότι οι πιο αδύναμοι οικονομικά συνάνθρωποί μας όχι μόνο δεν αντέχουν περαιτέρω συρρίκνωση του εισοδήματος τους, αλλά αντιθέτως έχουν άμεση και επιτακτική ανάγκη στήριξης και βοήθειας γιατί είναι πραγματικά σε απόγνωση.

Ο πρώτος και ο πιο επείγων στόχος των παρεμβάσεων που ασφαλώς θα γίνουν από το νέο οικονομικό επιτελείο, πρέπει να είναι η υλοποίηση του δόγματος 2/3 περιορισμός δαπανών και 1/3 αύξηση εσόδων. Έτσι και θα αποφευχθεί περαιτέρω αφαίμαξη των χαμηλών εισοδημάτων μέσω της αναποτελεσματικής οριζόντιας φορολόγησης αλλά και θα καταπολεμηθεί η βασική αιτία του δημοσιονομικού μας εκτροχιασμού που είναι οι αλόγιστες σπατάλες του κράτους.

Είναι λάθος να πιστεύουμε ότι η ενίσχυση του κοινωνικού κράτους σημαίνει αύξηση των κρατικών δαπανών και διεύρυνση των ελλειμμάτων.

Το αποφασιστικό χτύπημα στη φοροδιαφυγή αλλά και η αναδιοργάνωση και ο εκσυγχρονισμός των κρατικών υπηρεσιών θα αποτελέσουν κρίσιμη παρέμβαση στη κατεύθυνση της αναδιανομής των φορολογικών βαρών και στην ανακούφιση τελικά των ασθενέστερων ομάδων του πληθυσμού που τόσο υποφέρουν.

Ακούσαμε με προσοχή την ομιλία του Πρωθυπουργού και νομίζω ότι όλοι συμμεριστήκαμε την αγωνία του για το τόπο και τους πολίτες που τόσο περήφανα αλλά και με τόση αξιοπρέπεια υπομένουν αυτές τις θυσίες.

Η διαβεβαίωσή του ότι οι θυσίες του λαού αυτή τη φορά δεν θα πάνε χαμένες και η αισιοδοξία ότι παρά το μέγεθος και τη σοβαρότητα των προβλημάτων, η χώρα θα καταφέρει να μετατρέψει αυτή τη κρίση σε ευκαιρία για αλλαγές που θα διορθώσουν παθογένειες ετών και θα μας απαλλάξουν από αγκυλώσεις δεκαετιών, χαλυβδώνει τη πίστη μας ότι για άλλη μια φορά η πατρίδα μας θα ξεπεράσει τις δυσκολίες που σήμερα αντιμετωπίζουμε.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι

Εύχομαι οι προσπάθειές μας για την επίτευξη της τόσο απαραίτητης συναίνεσης και συστράτευσης όσο το δυνατόν περισσότερων πολιτικών δυνάμεων σε αυτή τη μάχη που δίνουμε να πετύχουν. Μακάρι όλοι να αντιληφθούν ότι ενωμένοι και όχι διχασμένοι μπορούμε να βγούμε από αυτή την περιδίνηση και να αντιμετωπίσουμε πιο αποτελεσματικά τις επιθέσεις που δεχόμαστε από συγκεκριμένα κέντρα αλλά και από την σύγχρονη μάστιγα της διεθνούς κερδοσκοπίας.

Καταλαβαίνει κανένας την απορία και τον σκεπτικισμό των Ευρωπαίων εταίρων οι οποίοι ζητούν από τους δικούς τους φορολογούμενους πολίτες να στηρίξουν με δανεικά και όχι με ελεημοσύνη τη δική μας προσπάθεια, όταν εμείς οι ίδιοι δείχνουμε με μικροπολιτική ανοησία ότι δεν κατανοούμε ούτε το μέγεθος του προβλήματος ούτε πολύ περισσότερο την ανάγκη συνεργασίας όλων των πολιτικών δυνάμεων στην αντιμετώπισή του;

Η διγλωσσία στο εσωτερικό και στο εξωτερικό ίσως εξυπηρετούσε κομματικούς σχεδιασμούς άλλων εποχών, αλλά στις σημερινές συνθήκες απογυμνώνει την επιχειρηματολογία μας και αποδυναμώνει τελικά την κοινή μας προσπάθεια.

Ο Ελληνικός λαός που παραμένει ψύχραιμος και μας παρακολουθεί όλους, αξιολογεί, κρίνει και αντιλαμβάνεται τελικά ποιός είναι έτοιμος να θυσιάσει κάθε κεκτημένο και να ακυρώσει στη πράξη κάθε έννοια πολιτικού κόστους και ποιός συνεχίζει να ακροβατεί με απίστευτη ανευθυνότητα ανάμεσα στην παλαιοκομματική ψηφοθηρία και στην αδίστακτη καπηλεία της ελπίδας του λαού μας για καλύτερες μέρες.

Κανείς μας δεν είναι ευτυχής όταν πολιτεύεται σε τέτοιες συνθήκες αγανάκτησης και οργής των πολιτών. Πολλοί από εμάς, ιδίως οι νεώτεροι, έχουμε έντονο το αίσθημα της πικρίας για τις επιθέσεις που αδιακρίτως δεχόμαστε από πολίτες που αισθάνονται θυμό, απογοήτευση, απόγνωση.

Οφείλουμε όμως και να τους καταλάβουμε αλλά και να συνεχίσουμε να παλεύουμε αδιάκοπα για να στηρίξουμε αυτή τη προσπάθεια που στόχο έχει όχι τη προσωπική μας δικαίωση αλλά τη δικαίωση των κόπων αυτού του λαού που αισθάνεται προδομένος και εξαπατημένος.

Μόνον τότε θα μπορούμε να αντικρύσουμε κατάματα τους πολίτες που μας εμπιστεύτηκαν και να ζητήσουμε να μας βοηθήσουνε να ξαναβάλουμε το τόπο μας σε μια πορεία ανάπτυξης, κοινωνικής ευημερίας και δικαιοσύνης.

Προς αυτή τη κατεύθυνση πιστεύω, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι ότι κινείται η φιλοσοφία του Πρωθυπουργού και έτσι είμαι βέβαιη ότι θα πορευθεί η νέα κυβέρνηση. Μια κυβέρνηση που καλείται να συνεχίσει το έργο της προηγούμενης, να διορθώσει λάθη και παραλείψεις, να επιταχύνει τις διαρθρωτικές αλλαγές που τόσο έχει ανάγκη ο τόπος, αλλά κυρίως να ακούσει τη φωνή των ανθρώπων και της κοινωνίας που ζητούν περισσότερη δικαιοσύνη στη κατανομή των βαρών.

Δίνουμε ψήφο εμπιστοσύνης στη κυβέρνηση, ψήφο εμπιστοσύνης στο Γιώργο Παπανδρέου, ψήφο εμπιστοσύνης στον Ελληνικό λαό που παλεύει με σθένος και αξιοπρέπεια να ξεπεράσει αυτή τη δύσκολη περίοδο και να κερδίσει την αναγνώριση και το σεβασμό όλου του κόσμου.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε γράφετε τα σχόλια σας με ελληνικούς χαρακτήρες (κεφαλαία ή μικρά). Επίσης παρακαλούμε πολύ να μην γράφετε υβριστικά σχόλια. Πάντα υπάρχει τρόπος να περιγράψετε μία κακή κατάσταση χωρίς ύβρεις.

Σχόλια με λατινικούς ή άλλους χαρακτήρες, όπως επίσης σχόλια υβριστικά και συκοφαντικά στο εξής θα διαγράφονται.

Παρακαλούμε λοιπόν τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε επίσης τα σχόλιά σας να είναι σχετικά με την ανάρτηση.

ΣΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ ΑΡΘΡΑ, ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ.

______________________________________ Αρχειοθήκη αναρτήσεων ιστολογίου