Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2013

Ερώτηση Ε.Μακρή-Θεοδώρου για την γεωργική παραγωγή και την ανάπτυξη - Η απάντηση του Υπ.ΑΑ&Τ



Στην ερώτηση (με αρ.πρωτ.:6202/23.01.2013) της Βουλευτού Φθιώτιδας κας Ε.Μακρή-Θεοδώρου σχετικά με τις ανάγκες και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η γεωργική παραγωγή στη χώρα μας, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων απάντησε προκειμένου να την ενημερώσει για όλα τα θέματα που άπτονται της αρμοδιότητάς του.

Η βουλευτής θέτοντας ως δεδομένη την εξαιρετική ποιότητα παραγωγής των ελληνικών γεωργικών προϊόντων, τις δυνατότητες ανάπτυξης του συγκεκριμένου τομέα, αλλά και την ανταγωνιστικότητά του σε σχέση με τους αντίστοιχους ευρωπαϊκούς, ζήτησε να ενημερωθεί τόσο για τις ενέργειες προώθησης των εξαγωγών των ελληνικών αγροτικών προϊόντων,  όσο και για τους τρόπους αποτελεσματικής αντιμετώπισης των γραφειοκρατικών εμποδίων που περιορίζουν τη δυναμικότητα των ελλήνων γεωργών.

Οι σχετικές  Ερώτηση-Απάντηση  έχουν ως εξής:


ΕΡΩΤΗΣΗ ΒΟΥΛΕΥΤΟΥ
΄΄ Ο βασικός πρωτογενής τομέας της Ελλάδας είναι η γεωργία και είναι βέβαιο ότι μπορεί να αποτελέσει το μέσο για την οδήγηση της χώρας σε ρυθμούς ανάπτυξης. Στο δύσκολο αυτό οικονομικό περιβάλλον, ο τομέας της αγροτικής ανάπτυξης μπορεί και πρέπει να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας, να ενισχύσει την παραγωγικότητα καθώς και να στηρίξει το ανθρώπινο δυναμικό που εργάζεται στην ύπαιθρο.
Τα γεωργικά προϊόντα της χώρας αποτελούν εξαιρετικής ποιότητας προϊόντα ικανά για εξαγωγές καθώς και για να ανταγωνιστούν άλλα Ευρωπαϊκά. Αντί αυτού, παρατηρείται πληθώρα εισαγωγών, σε πολύ ανταγωνιστικές τιμές παράλληλα με το κόστος παραγωγής εγχώριων προϊόντων να αυξάνεται με αποτέλεσμα την αποδυνάμωση του ελληνικού γεωργικού τομέα.
Επιπλέον οι γεωργοί έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι με τη γραφειοκρατία, η οποία τους δεσμεύει να περνούν συχνά από πολλές υπηρεσίες προκειμένου να ολοκληρώσουν τις υποχρεώσεις τους.
Κατόπιν αυτών
ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός:
1)     Σε ποιες ενέργειες σκοπεύει να προβεί το υπουργείο προκειμένου να δοθεί λύση σε αυτά τα προβλήματα;
2)     Με ποιο τρόπο σκοπεύει το υπουργείο να προωθήσει τα εγχώρια γεωργικά προϊόντα σε εξαγωγές;΄΄

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ
΄΄Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ), στο πλαίσιο της στρατηγικής του για την εκσυγχρονισμό και την αύξηση της ανταγωνιστικότητας του αγροτικού τομέα, με έμφαση στην ενίσχυση της εξωστρέφειας, υλοποιεί συγκεκριμένες δράσεις και επιδιώκει, σε συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία, να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά γραφειοκρατικα και άλλα εμπόδια που περιορίζουν τη δυναμικότητα των εξαγωγών ελληνικών αγροτικών προϊόντων. Μεταξύ των δράσεων αυτών, συμπεριλαμβάνονται, ενδεικτικά, τα ακόλουθα:
·                         Συνεργασία του ΥΠΑΑΤ με το Υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, στο πλαίσιο του προγράμματος «Εθνική στρατηγική και οδικός χάρτης για τη διευκόλυνση του εξωτερικού εμπορίου», το οποίο περιλαμβάνει 25 δράσεις για τη μείωση κατά 50% του χρόνου και κατά 20% του κόστους εξαγωγών μέχρι το 2015.
Η στρατηγική επικεντρώνεται στην αναθεώρηση των υφιστάμενων διαδικασιών και διεργασιών, με σκοπό την ορθολογική οργάνωση και απλοποίηση τους, όπου αυτό κρίνεται απαραίτητο, μειώνοντας έτσι το χρόνο και το διοικητικό κόστος για τους εξαγωγείς.
Ο απώτερος στρατηγικός στόχος είναι η λειτουργία, από το 2015, μιας εθνικής ενιαίας ηλεκτρονικής θυρίδας, η υπηρεσία μιας στάσης για τη διευκόλυνση των εξαγωγών (Ενιαία θυρίδα- Single Window], που θα καλύπτει όλες τις ανάγκες στο διασυνοριακό εμπόριο για τον Έλληνα επιχειρηματία, προκειμένου οι εξαγωγείς να έχουν τη δυνατότητα χρήσης της υπηρεσίας μιας στάσης, που θα συλλέγει, θα λαμβάνει και θα διαβιβάζει ηλεκτρονικά τις απαραίτητες πληροφορίες ενώ θα συνεργάζεται και με όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες, διευκολύνοντας την εξαγωγική διαδικασία.
·         Προώθηση θεσμικού πλαισίου με τρίτες χώρες για θέματα υγειονομικά και φυτοϋγειονομικά
Με οχόχο ιη διευκόλυνση και βελτίωση των εξαγωγών αγροτικών προϊόντων φυτικής και ζωικής προέλευσης, για τα οποία οι τρίτες χώρες θέτουν συγκεκριμένες υγειονομικές και φυτοϋγειονομικές απαιτήσεις, οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, μετά από συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες των τρίτων χωρών, προβαίνουν στη σύναψη διμερών συμφωνιών και πρωτοκόλλων, καθώς επίσης και στην έκδοση συγκεκριμένων κτηνιατρικών πιστοποιητικών που υποχρεωτικά συνοδεύουν τα ποος εξαγωγή αγροτικά προϊόντα.
Ενδεικτικά, αναφέρεται το Πρωτόκολλο Φυτοϋγειονομικών Απαιτήσεων για την Εξαγωγή Ακτινιδίων από την Ελλάδα στην Κίνα, καθώς επίσης και μια σειρά κτηνιατρικών πιστοποιητικών για την εξαγωγή γαλακτοκομικών προϊόντων στην Αυστραλία, δερμάτων οιτληφόρων ζώων στην Τουρκία, βοοειδών για σφαγή στην Τουρκία, αλιευμάτων στη Σερβία, κρέατος πουλερικών στην Αλβανία κλπ.
·         Προγράμματα προώθησης αγροτικών προϊόντων, τροφίμων και οίνων στην εσωτερική και διεθνή αγορά
Για την ενημέρωση και προώθηση των αγροτικών προϊόντων στην εσωτερική αγορά της Ε.Ε. και στις Τρίτες Χώρες, στο πλαίσιο των Καν. (ΕΚ) αρ. 3/2008 του Συμβουλίου και (ΕΚ) αρ. 501/2008 της Επιτροπής, έχει υλοποιηθεί μεγάλος αριθμός προγραμμάτων για την προώθηση προϊόντων, όπως ελαιόλαδο, ελιές, φέτα, κονσέρβες ροδάκινων, σπαράγγι, ακτινίδια, σταφίδα, Κρόκος Κοζάνης, Μαστίχα Χίου, στην κοινοτική αγορά αλλά και σε αγορές χωρών-στόχων (πχ ΗΠΑ, Καναδάς, Κίνα. Ρωσία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Σαουδική Αραβία).
Ενδεικτικά, σημειώνεται ότι για την προώθηση του ελαιολάδου έχουν υλοποιηθεί έξι (6) προγράμματα συνολικού προϋπολογισμού 15.361.866 €, για την προώθηση του ελαιοκάρπου δύο (2) προγράμματα συνολικού προϋπολογισμού 1.716.000 €, ενώ βρίσκονται σε φάση υλοποίησης τρία {3) προγράμματα για την προώθηση του ελαιολάδου συνολικού προϋπολογισμού 11.77;1.307€. Πρόσφατα δε, εγκρίθηκε από την Ε. Επιτροπή ένα ακόμη πρόγραμμα για την προώθηση χου ελαιολάδου σι η Γερμανία, Μεγ. Βρετανία, Σουηδία, Κύπρο, Βουλγαρία και Ελλάδα, συνολικού προϋπολογισμού 5.231.460 €.

Όσον αφορά στην προώθηση των οίνων, στο πλαίσιο των Καν. (ΕΚ) 1234/2007 του Συμβουλίου και (ΕΚ) 555/200S της Επιτροπής αλλά και του Εθνικού Προγράμματος Στήριξης του Αμπελοοινικού Τομέα 2009-2013, υλοποιείται το Μέτρο «Προώθηση οίνων σε αγορές τρίτων χωρών» για την χρονική περίοδο 2010- 2013, συνολικού προϋπολογισμού 36,3 εκατ. €. Το Μέτρο αποσκοπεί στην ενίσχυση της ανταγωνιστικής θέσης χου ελληνικού κρασιού στις σημαντικότερες αγορές τρίτων χωρών όπως ΗΠΑ, Καναδάς, Ρωσία, Κίνα, Ελβετία κ.ά., καθώς και στη μεγιστοποίηση των οφελών των ελληνικών συνεταιριστικών και ιδιωτικών οινοποιητικών επιχειρήσεων.Κατά τη διάρκεια εφαρμογής του μέτρου παρουσιάστηκαν θειικά αποτελέσματα ως προς την βελτίωση της εικόνας του ελληνικού κρασιού, με το άνοιγμα νέον αγορών και επανατοποθέτηση του ελληνικού κραοιού σε παραδοσιακές αγορές.Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ; 2007-2013 «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» πλαίσιο του ΠΑΑ 2007-2013, Μέτρο 133 «Ενημέρωση - Προώθηση των προϊόντων στο πλαίσιο συστημάτων για την προώθηση των τροφίμων», παρέχεται στήριξη σε ομάδες παραγωγων προϊόντων ποιότητας των καθεστώτων που χρηματοδοτούνται στο πλαίσιο χου Μέτρου 132 (βιολογική παραγωγή, σύστημα ολοκληρωμένης διαχείρισης). Μέσω του Μέτρου, χρηματοδοτούνται δράσεις ενημέρωσης, προώθησης και διαφήμισης που περιλαμβάνονται σε επιχειρησιακά σχέδια δράσης μέγιστης διάρκειας τριών ετών. Σημειώνεται ότι η 2η Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για τους εν δυνάμει δικαιούχους του Μέτρου 133, ύψους 1.000.000 €, εκδόθηκε με ημερομηνίες από 2/1 έως 18/2/ 2013.                                                 
·                         Αναγνώριση ελληνικών ονομασιών ΠΟΠ και ΠΓΕ από τρίτες χώρες          Στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων της Ε. Ένωσης με τρίτες χώρες για τη σύναψη Εμπορικών Συμφωνιών, στις οποίες περιλαμβάνεται και η αμοιβαία αναγνώριση και προστασία περιορισμένης λίστας αναγνωρισμένων στην EE ονομασιών ΠΟΠ και ΠΓΕ. το ΥΠΑΑΤ επιδιώκει να συμπεριλαμβάνεται ο μεγαλύτερος δυνατός αριθμός ελληνικών ονομασιών ΠΟΙΊ και ΠΓΕ, ώστε να αποτρέπονται τα φαινόμενα σφετερισμού αυτών των ονομασιών.
·                         Συνέργειες με άλλα Υπουργεία-Διασύνδεση αγροτικού τομέα με άλλες τομεακές πολιτικές
Το ΥΠΑΑΤ βρίσκεται σε συνεργασία με το Υπουργείο Τουρισμού για την . ποοώθηση κοινών δράσεων, με στόχο την περαιτερω σύνδεση του πρωτογενούς ^ τομέα με τον τουρισμό. Συγκεκριμένα, αποφασίστηκε η συνεργασία των δύο Υπουργείων για την ανάδειξη και υποστήριξη των εξαιρετικής ποιότητας ελληνικών αγροτικών προϊόντων και την καθιέρωση θεσμών, όπως το «Ελληνικό Πρωινό», που θα ενισχύσουν το τουριστικό προϊόν της χώρας, ενσωματώνοντας σε αυτό και διατροφικά στοιχεία της χώρας, καθώς η πλούσια αγροτική μας παράδοση, ως μέρος του πολιτισμού μας, πρέπει να αποτελέσει και μέρος του τουρισμού μας. Η συνέργεια της ποιοτικής γεωργίας με τον τουρισμό είναι προς όφελος αμφοτέρων των τομέων. Οι σχετικές δράσεις θα συμπεριληφθούν στην καμπάνια του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού.
Επισημαίνεται, τέλος, οτι. με βάση τα προσωρινά στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής σχετικά με το εμπορικό ισοζύγιο αγροτικών προϊόντων για χο 11μηνο Ιανουαρίου-Νοεμβριου 2012 σε σύγκριση με το αντίστοιχο 11μηνο του 2011, η μείωση των εισαγωγών κατά (-)4,1% και η παράλληλη αύξηση των εξαγωγών κατά (+)14,7% είχε ως αποτέλεσμα τη δραστική συρρίκνωση του εμπορικού ελλείμματος στα αγροτικά προϊόντα κατά (-)45,2%.

Ειδικότερα, κατά τη χρονική αυτή περίοδο, παρατηρείται σοβαρή μείωση του εμπορικού ελλείμματος στις κατηγορίες των γαλακτοκομικών προϊόντων (-21%), των δημητριακών και των παρασκευασμάτων τους (-34,8%) και τον ποτών (40,8%). Επίσης, παρατηρείται πολύ σημαντική ενίσχυση του εμπορικού πλεονάσματος στις κατηγορίες των ψαριών και τον παρασκευασμάχον τους (+29,4%), των φρούτων και λαχανικών (+36,4%), του καπνού και των προϊόντων καπνού (-96,6%), των φυσικών υφαντικών ινών (κυρίως βαμβάκι) (+100,5%) και των ελαίων και λιπών (συμπεριλαμβανομένου του ελαιολάδου) ( +56%).
Σε κάθε περίπτωση, η ολοένα αυξανόμενη ζήτηση των ποιοτικών ελληνικών αγροτικών προϊόντων και τροφίμων επιβεβαιώνει την ανάγκη στροφής σε μια ποιοτική και εξωστρεφή γεωργία, που ικανοποιεί τις απαιτήσεις των καταναλωτών για ποιοτικά,υγιεινά, ασφαλή και επώνυμα προϊόντα.΄΄



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε γράφετε τα σχόλια σας με ελληνικούς χαρακτήρες (κεφαλαία ή μικρά). Επίσης παρακαλούμε πολύ να μην γράφετε υβριστικά σχόλια. Πάντα υπάρχει τρόπος να περιγράψετε μία κακή κατάσταση χωρίς ύβρεις.

Σχόλια με λατινικούς ή άλλους χαρακτήρες, όπως επίσης σχόλια υβριστικά και συκοφαντικά στο εξής θα διαγράφονται.

Παρακαλούμε λοιπόν τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε επίσης τα σχόλιά σας να είναι σχετικά με την ανάρτηση.

ΣΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ ΑΡΘΡΑ, ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ.

______________________________________ Αρχειοθήκη αναρτήσεων ιστολογίου