Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2013

Ερώτηση της Μακρή-Θεοδώρου για την αντιμετώπιση των πλημμυρικών φαινομένων στην κοιλάδα του Σπερχειού


Στην αντιμετώπιση των πλημμυρικών φαινομένων στην κοιλάδα του ποταμού Σπερχειού αφορά η ερώτηση που κατέθεσε χθες η Βουλευτής Φθιώτιδας κα Ελένη Μακρή-Θεοδώρου προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής καθώς και προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
       
Αναφέροντας χαρακτηριστικά την μελέτη Αντιπλημμυρικής Προστασίας της Νέας Διπλής Σιδηροδρομικής Γραμμής κατά την Διέλευσή της από την περιοχή του Ποταμού Σπερχειού, η οποία δεν περιορίζεται μόνο στο Σιδηροδρομικό Έργο αλλά καλύπτει τους οδικούς άξονες ΠΑΘΕ , Ε65 Κεντρικής Ελλάδας αλλά και τις οικιστικές περιοχές της Ανθήλης, του Μοσχοχωρίου και του Κόμματος, η Βουλευτής υπογράμμισε πως παρά τις προδιαγραφές κατασκευής του Μεριστή, το έργο δημιουργεί πλημμυρικά φαινόμενα στην περιοχή σε έκταση περίπου 25.000 στρεμμάτων, με αποτέλεσμα την δημιουργία περαιτέρω προβλημάτων στους κατά τόπους αγρότες.

Η σχετική ερώτηση έχει ως εξής:



ΕΡΩΤΗΣΗ

‘ΠΡΟΣ: 1)ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ & ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ
2)ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΘΕΜΑ: «ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΠΛΗΜΜΥΡΙΚΩΝ ΦΑΙΝΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ  ΚΟΙΛΑΔΑ ΤΟΥ ΣΠΕΡΧΕΙΟΥ» Σ

            Τον Οκτ. 2002 ανατέθηκε από την ΕΡΓΟΣΕ στο γραφείο μελετών «ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ Α.Μ.Ε.» η εκπόνηση της μελέτης «Αντιπλημμυρική Προστασία της Νέας Διπλής Σιδηροδρομικής Γραμμής κατά την Διέλευσή της από την περιοχή του Ποταμού Σπερχειού». Η μελέτη αφορούσε στην αποτελεσματική αντιπλημμυρική προστασία που δεν περιορίζεται μόνο στο Σιδηροδρομικό Έργο αλλά καλύπτει τόσο τον οδικό άξονα ΠΑΘΕ, τον οδικό άξονα Ε65 Κεντρικής Ελλάδας όσο και τις οικιστικές περιοχές Ανθήλης Μοσχοχωρίου και Κόμματος. Σκοπός της κατασκευής του Μεριστή ήταν:


·        Η αποτροπή κατασκευής οποιονδήποτε έργων στο Δέλτα εκβολής της Νέας κοίτης στο Μαλιακό με σκοπό την προστασία του υγροβιότοπου της περιοχής.
·        Η συνεχής διέλευση παροχής στην παλαιά κοίτη Σπερχειού (Αλαμάνα) τόσο για την διατήρηση του εξαιρετικού φυσικού περιβάλλοντος κατά μήκος του ποταμού όσο και για την λειτουργία των αρδευτικών δικτύων Ανθήλης και Μοσχοχωρίου.
·        Η εξάλειψη των φαινόμενων πλημμυρικής κατάκλυσης της οικιστικής περιμέτρου της Ανθήλης, του Μοσχοχωρίου του Κόμματος και των καλλιεργήσιμων εκτάσεών τους.

      Παρ’ όλα αυτά, το έργο δημιουργεί πλημμυρικά φαινόμενα στην περιοχή σε περίπου 25.000 στρέμματα καθώς και στους αγρότες αφού υπάρχουν κατακλύσεις κατά μήκος της παλαιάς κοίτης (Αλαμάνα). Οι όποιες παρεμβάσεις από αυτοδιοικητικούς φορείς αφορούν την αντιμετώπιση των φαινομένων όταν δημιουργούνται και όχι στην διόρθωση κατασκευαστικών δυσλειτουργιών

                   Κατόπιν αυτών

ΕΡΩΤΟΥΝΤΑΙ οι κ.κ. Υπουργοί:

Σε ποιες ενέργειες προτίθενται να προβούν τα Υπουργεία τους, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κατάσταση.


                                                          Η ερωτούσα Βουλευτής
                                                        Ελένη Μακρή-Θεοδώρου


      

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε γράφετε τα σχόλια σας με ελληνικούς χαρακτήρες (κεφαλαία ή μικρά). Επίσης παρακαλούμε πολύ να μην γράφετε υβριστικά σχόλια. Πάντα υπάρχει τρόπος να περιγράψετε μία κακή κατάσταση χωρίς ύβρεις.

Σχόλια με λατινικούς ή άλλους χαρακτήρες, όπως επίσης σχόλια υβριστικά και συκοφαντικά στο εξής θα διαγράφονται.

Παρακαλούμε λοιπόν τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε επίσης τα σχόλιά σας να είναι σχετικά με την ανάρτηση.

ΣΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ ΑΡΘΡΑ, ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ.

______________________________________ Αρχειοθήκη αναρτήσεων ιστολογίου