Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2013

Προς πλαφόν 7% στις αυτοδιοικητικές εκλογές

Στη θέσπιση ορίου 7% για την εκλογή δημοτικών και περιφερειακών συμβούλων με βάση το νέο σύστημα του ενιαίου ψηφοδελτίου προσανατολίζεται, σύμφωνα με πληροφορίες της aftodioikisi.gr, η κυβέρνηση σε μία προσπάθεια αφενός να μείνουν εκτός οι μικρές παρατάξεις και αφετέρου να είναι εφικτό να διοικηθεί ο δήμος ή η περιφέρεια.

Συγκεκριμένα, μετά και το προχθεσινό δείπνο των δημάρχων της ΝΔ στην Αττική με τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Εσωτερικών αλλά και από τις επαφές, που, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, έγιναν τις προηγούμενες ημέρες τόσο με το ΠΑΣΟΚ όσο και με τη ΔΗΜΑΡ αλλά και τους Ανεξάρτητους Έλληνες (σ.σ. δεν είναι τυχαίο ότι ο Π. Καμμένος κατά τη χθεσινή του συνέντευξή Τύπου στο πλαίσιο της ΔΕΘ εκφράστηκε θετικά για το νέο εκλογικό νόμο), κατέστη περισσότερο από σαφές ότι οι βασικές ενστάσεις αφορούν το ενιαίο ψηφοδέλτιο και τη δυνατότητα διοίκησης του δήμου ή της περιφέρειας.

Γι’ αυτό το λόγο η κυβέρνηση προσανατολίζεται:

- Να θεσπιστεί πλαφόν 7% (αντί για 5% που ήταν η αρχική σκέψη) ώστε αφενός να αποκλείονται οι μικροί σχηματισμοί από το δημοτικό συμβούλιο και αφετέρου ο αριθμός των δημοτικών συμβούλων που θα εξέλεγαν με βάση την απλή αναλογική να δίνεται ως μπόνους στην πλειοψηφούσα παράταξη που θα διοικήσει το δήμο ή την περιφέρεια. Με αυτό τον τρόπο είναι πιθανόν ακόμη και με 42% που είναι το όριο εκλογής, ο δήμαρχος να έχει την απαραίτητη πλειοψηφία ώστε να διοικεί το δήμο. Βεβαίως, με αυτό τον τρόπο η, αρχικά εξαγγελθείσα, απλή αναλογική δίνει τη θέση της στην ενισχυμένη.

- Να αναγράφεται στο ενιαίο ψηφοδέλτιο δίπλα στο όνομα του υποψηφίου δημοτικού ή περιφερειακού συμβούλου και η παράταξη στην οποία ανήκει, ώστε στην επιλογή τους οι πολίτες να λαμβάνουν υπόψη της και αυτό το στοιχείο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε γράφετε τα σχόλια σας με ελληνικούς χαρακτήρες (κεφαλαία ή μικρά). Επίσης παρακαλούμε πολύ να μην γράφετε υβριστικά σχόλια. Πάντα υπάρχει τρόπος να περιγράψετε μία κακή κατάσταση χωρίς ύβρεις.

Σχόλια με λατινικούς ή άλλους χαρακτήρες, όπως επίσης σχόλια υβριστικά και συκοφαντικά στο εξής θα διαγράφονται.

Παρακαλούμε λοιπόν τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε επίσης τα σχόλιά σας να είναι σχετικά με την ανάρτηση.

ΣΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ ΑΡΘΡΑ, ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ.

______________________________________ Αρχειοθήκη αναρτήσεων ιστολογίου