Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου 2013

Συνεύντευξη του Γραμματέα της ΚΕ της ΔΗΜΑΡ Σπ.Λυκούδη για τον νέο εκλογικό νόμο των ΟΤΑ

- Κύριε Λυκούδη, να περάσουμε σε ένα άλλο θέμα που συνδέεται με τη συζήτηση που έχει ανοίξει για την αλλαγή του εκλογικού συστήματος στην τοπική αυτοδιοίκηση. Η θέση της ΔΗΜΑΡ σε αυτό που περιγράφεται από το Υπουργείο Εσωτερικών ποια είναι;


- Δεν ξέρω ακριβώς το σχέδιο που θα καταθέσει η Κυβέρνηση και ο κ. Μιχελάκης, ακούω ότι θα έχει μορφή απλής αναλογικής για να μπορέσει ο απλός πολίτης να επιλέξει από όλους τους χώρους δημοτικούς άρχοντες. Έχει πολύ ενδιαφέρον να μπορεί ο πολίτης να επιλέξει τους άξιους από παντού, αυτό είναι αδιαμφισβήτητο, έχει επίσης πολύ μεγάλο ενδιαφέρον να περάσει και στον χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης η απλή αναλογική. Πρέπει όμως να συνεννοηθούμε και για κάτι άλλο, ότι πρέπει να δουλέψει η αυτοδιοίκηση. Εάν δηλαδή αυτό το πράγμα οδηγήσει σε μια κατάσταση όπου δεν μπορεί ποτέ να υπάρξει απόφαση στο Δημοτικό Συμβούλιο δεν θα είναι καλό, άρα βάζοντας τέτοια στοιχεία που είναι θετικά, πρέπει να βρούμε και τις ασφαλιστικές δικλίδες για να μπορεί να είναι αποτελεσματικό αυτό το νέο σύστημα. Δεν ξέρω θα είναι ευρύτερες οι αρμοδιότητες στον Δήμαρχο, θα είναι άλλου τύπου οι ασφαλιστικές δικλίδες για να μπορεί να είναι και δημοκρατική και με απλή αναλογική και αποτελεσματική η διοίκηση; Πρέπει να το εξετάσουμε.


- Αντιλαμβάνομαι ότι δεν διαφωνείτε με το ενδεχόμενο να υπάρχουν δυο διαφορετικές λίστες.

- Σας λέω ότι δεν το έχουμε δει, αλλά στη γενική φιλοσοφία του να περάσει ο αέρας της απλής αναλογικής και της δημοκρατίας στην τοπική αυτοδιοίκηση, όχι απλώς δεν διαφωνούμε, συμφωνούμε απολύτως, αλλά παράλληλα δεν θα γίνει αυτό το πράγμα η αιτία για να μην υπάρχει ποτέ αποτέλεσμα. Να σας πω όμως και κάτι άλλο, πρέπει ο δημοκρατικός κόσμος και θα έλεγα ειδικά στην Αθήνα, μιας και η συζήτησή μας γίνεται στο δημοτικό ραδιόφωνο της Αθήνας να δει μπροστά του τους υπαρκτούς κινδύνους και να είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει αποφασιστικά και με δημοκρατική ευαισθησία της δημοτικές εκλογές που έρχονται.

- Περιγράψτε λοιπόν τους υπαρκτούς κινδύνους μιας και τους αναφέρατε;

- Η μεγάλη οικονομική κρίση, η νέα φτώχεια και τα σκληρά μέτρα στην κοινωνία σε συνδυασμό με τον διασυρμό που έχουν υποστεί το τελευταίο διάστημα η πολιτική, οι πολιτικοί και το κοινοβούλιο έχουν οδηγήσει επί θύραις στην Αθήνα, τη μαύρη Χρυσή Αυγή. Οι δημοτικές εκλογές είναι μια πολύ μεγάλη ευκαιρία ο δημοκρατικός κόσμος της Αθήνας να ορθώσει ένα μέτωπο, αλλιώς οι κίνδυνοι είναι υπαρκτοί και εκ των υστέρων τα λάθη δεν διορθώνονται.

- Να υποθέσω ότι η ΔΗΜΑΡ θα προτείνει και πάλι την επανεκλογή του κ. Καμίνη; Ήταν και η πρότασή της άλλωστε στις προηγούμενες εκλογές.

- Δεν το έχουμε συζητήσει μέχρι τώρα, αλλά η προσωπική μου γνώμη, όπως έχω πει και σε άλλες δημοσιογραφικές ερωτήσεις είναι πως ο κ. Καμίνης ακριβώς επειδή είναι ένας ανεξάρτητος Δήμαρχος και δεν έχει κομματική ένταξη και δεν εξαρτάται από τις κομματικές επιλογές ενός χώρου, μπορεί να αποτελέσει τον άνθρωπο γύρω από τον οποίο μπορεί να συσπειρωθεί ένα ευρύτατο πολιτικό και αυτοδιοικητικό κίνημα ακριβώς για να αποκρούσει και τον κίνδυνο που σας έλεγα πριν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε γράφετε τα σχόλια σας με ελληνικούς χαρακτήρες (κεφαλαία ή μικρά). Επίσης παρακαλούμε πολύ να μην γράφετε υβριστικά σχόλια. Πάντα υπάρχει τρόπος να περιγράψετε μία κακή κατάσταση χωρίς ύβρεις.

Σχόλια με λατινικούς ή άλλους χαρακτήρες, όπως επίσης σχόλια υβριστικά και συκοφαντικά στο εξής θα διαγράφονται.

Παρακαλούμε λοιπόν τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε επίσης τα σχόλιά σας να είναι σχετικά με την ανάρτηση.

ΣΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ ΑΡΘΡΑ, ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ.

______________________________________ Αρχειοθήκη αναρτήσεων ιστολογίου