Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2013

Ερώτηση Κουτσογιαννακόπουλου για τη ρύθμιση οφειλών ασφαλισμένων στον ΟΑΕΕ

Με την από 2 Αυγούστου 2013 ερώτησή του ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Κων. Ι. Κουτσογιαννακόπουλος, ανοίγει κοινοβουλευτικά το διογκούμενο πρόβλημα της αδυναμίας καταβολής εισφορών στον ΟΑΕΕ.

Η ερώτησή του αυτή απευθύνεται στα συναρμόδια Υπουργεία Εργασίας και Υγείας, αλλά και στο Υπουργείο Οικονομικών.


Αξίζει να σημειωθεί ότι με την ερώτησή του δεν περιορίζεται στη διατύπωση απλώς ερωτημάτων, αλλά ο εκπρόσωπος του νομού Φθιώτιδος υιοθετεί μέρος των προτεινομένων από τους ασφαλισμένους, και καταθέτει συγκεκριμένες προτάσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος πέραν της αυστηρά εισπρακτικής λογικής.

Προτείνει μείωση, αναδιάρθρωση και διαχωρισμό των συνταξιοδοτικών και ιατροφαρμακευτικών εισφορών και την αντιμετώπιση των θεμάτων φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας, 

Εισηγείται όμως και  νομικής φύσεως παρεμβάσεις ενώ, επιπροσθέτως, προτείνει την επιβράβευση των συνεπών ασφαλισμένων μέχρι το 2008, μιας και η κρίση άρχισε το 2009.   

Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο της ερώτησης του Βουλευτή:


ΚΩΝ. Ι. ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΝΟΜΟΥ ΦΘΙΩΤΙΔΟΣ

Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ κ.κ. ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ:

1. ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ και ΠΡΟΝΟΙΑΣ κ. ΙΩΑΝΝΗ ΒΡΟΥΤΣΗ
  
2. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ κ. ΙΩΑΝΝΗ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑ

3.  ΥΓΕΙΑΣ κ. ΑΔΩΝΙ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ

ΘΕΜΑ: Ρύθμιση οφειλών ασφαλισμένων στον Οργανισμό Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών
  
Αξιότιμοι κύριοι Υπουργοί,
  
Η οικονομική ύφεση έχει φέρει, πανθομολογουμένως, και τον ΟΑΕΕ σε δεινή θέση. Ο συνδυασμός της μείωσης των ασφαλισμένων με την αντικειμενική δυσχέρεια καταβολής παλαιών και νέων ασφαλιστικών εισφορών οδηγούν τον Οργανισμό σε μη αναστρέψιμο αδιέξοδο.
  
Κατόπιν διαβούλευσης με φορείς και ενδιαφερομένους ως προς το ζήτημα και επεξεργασίας-αξιολογήσεως των προτάσεών τους, σας θέτω υπόψιν τα ακόλουθα με σκοπό τη δημιουργία νομοθετικής ρύθμισης για το ζήτημα. 
  
 i. Μείωση κατά 30% των ασφαλιστικών εισφορών για μία 5ετία.

ii. Πάγωμα των παλαιοτέρων οφειλών προς τον οργανισμό για μία 5ετία με ταυτόχρονη αφαίρεση των προσαυξήσεων και διαχωρισμό των μηχανογραφικών των εισφορών ώστε να καταβάλλονται τουλάχιστον οι τρέχουσες εισφορές.

iii. Ρύθμιση των παλαιοτέρων οφειλών σε δόσεις με ανώτερο πλαφόν το 10% της τρέχουσας εισφοράς με ανεξαρτησία από αυτήν. Επίσης προτείνεται η έκπτωση της ρύθμισης ύστερα από τη μη καταβολή πλέον των τριών διμηνιαίων ασφαλιστικών δόσεων και όχι μίας.

iv. Διάκριση του ασφαλίστρου υγείας και συντάξεως ώστε σε περίπτωση μη δυνατότητας καταβολής της εισφοράς καθ’ ολοκληρίαν, να δύναται η πληρωμή είτε για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη,  είτε για τον κλάδο συντάξεως.

v. Δικαίωμα στον ασφαλισμένο επιλογής ασφαλιστικής κλίμακας δίχως χρονικό περιοριστικό όριο με ταυτόχρονη εκούσια επίπτωση στη σύνταξή του.

vi. Αποποινικοποίηση της μη καταβολής οφειλών στα πρότυπα άλλων ασφαλιστικών ταμείων καθώς πρόκειται για αυτασφάλιση φυσικών προσώπων που αναλαμβάνουν επιχειρηματικό ρίσκο και η μη καταβολή έγκειται κυρίως σε αδυναμία και όχι αποφυγή πληρωμής. Προϋπόθεση να είναι η βεβαίωση των οφειλών από τον ΟΑΕΕ στο Δημόσιο, με δυνατότητα χορηγήσεως φορολογικής ενημερότητας, εφόσον τηρείται η καταβολή των τρεχουσών εισφορών.

vii. Διαγραφή της βεβαιωμένης οφειλής που αφορά τον κλάδο υγείας, για το διάστημα στο οποίο οι ασφαλισμένοι δεν είχαν δικαίωμα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης λόγω  μη καταβολής εισφορών.

viii. Περιορισμός του ποσοστού των προσαυξήσεων στο 5% ετησίως.

ix. Παροχή σύνταξης σε όσους βρίσκονται σε ηλικία συνταξιοδότησης με υπολογισμό της σύνταξής τους μόνο από τις εισφορές που έχουν καταβάλει και ταυτόχρονη διαγραφή των οφειλομένων.

x. Πρόβλεψη ευνοϊκότερων ρυθμίσεων για τους συνεπείς ασφαλισμένους μέχρι και το 2008 για την έμπρακτη επιβράβευση των καλοπληρωτών με, παραδείγματος χάριν, την παραγραφή όλων των προσαυξήσεων.

Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω ΕΡΩΤΩ:

1. Προτίθεστε να αναλάβετε σχετική νομοθετική πρωτοβουλία για τα προαναφερόμενα  ζητήματα του ΟΑΕΕ;

2. Αν όχι, για ποιούς λόγους.

Αθήνα, 2.8.2013
Ο ΕΡΩΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ


ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΙΩΑΝ. ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ
Βουλευτής Ν. Φθιώτιδος
Βουλής 4 – γρ 213 – ΑΘΗΝΑ
Τηλ: 210 3706155, 2103706355

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε γράφετε τα σχόλια σας με ελληνικούς χαρακτήρες (κεφαλαία ή μικρά). Επίσης παρακαλούμε πολύ να μην γράφετε υβριστικά σχόλια. Πάντα υπάρχει τρόπος να περιγράψετε μία κακή κατάσταση χωρίς ύβρεις.

Σχόλια με λατινικούς ή άλλους χαρακτήρες, όπως επίσης σχόλια υβριστικά και συκοφαντικά στο εξής θα διαγράφονται.

Παρακαλούμε λοιπόν τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε επίσης τα σχόλιά σας να είναι σχετικά με την ανάρτηση.

ΣΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ ΑΡΘΡΑ, ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ.

______________________________________ Αρχειοθήκη αναρτήσεων ιστολογίου