Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου 2013

Απάντηση Καψή στη Μακρή-Θεοδώρου για το αρχειακό υλικό της ΕΡΤ

Στη βουλευτή Φθιώτιδας κα Ελένη Μακρή-Θεοδώρου  απάντησε o Υφυπουργός αρμόδιος για τη Δημόσια Ραδιοτηλεόραση αναφορικά με την ερώτηση που είχε καταθέσει στη Βουλή σχετικά με το αρχειακό υλικό της ΕΡΤ. 

Η βουλευτής ζητώντας να ενημερωθεί για τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να προστατευτεί το πολύτιμο αρχείο, που αποτελεί το 70% του οπτικοακουστικού αρχείου της Ελλάδας, ανέφερε ότι υπάρχει υλικό το οποίο δεν έχει καταγραφεί ούτε ευρετηριαστεί, καθιστώντας το εξαιρετικά ευάλωτο στην αφαίρεση τεκμηρίων και στη λογοκρισία. 

Ο κος Καψής απαντώντας στην από 24-07-2013 ερώτηση της βουλευτού, τη διαβεβαίωσε για τη συνέχιση του έργου διάσωσης, ψηφιοποίησης και τεκμηρίωσης του οπτικοακουστικού υλικού, καθώς και για την προσπάθεια της νέας διοίκησης της ΝΕΡΙΤ να διερευνήσει τη δυνατότητα μεταφοράς των κονδυλίων ΕΣΠΑ που είχαν ήδη εγκριθεί για την ψηφιοποίηση του ιστορικού αρχείου της πρώην ΕΡΤ.

Η σχετική απάντηση έχει ως εξής:


ΤΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ:

‘Το αρχείο της ΕΡΤ μετά τη συγχώνευση με το ΕΟΑ (Εθνικό Οπτικοακουστικό Αρχείο) αποτελεί το 75% του οπτικοακουστικού υλικού της Ελλάδας και περιλαμβάνει την ταινιοθήκη, το αρχείο ειδήσεων, το αθλητικό, το κοινοβουλευτικό κτλ, καθώς και παρτιτούρες και σπάνιο φωτογραφικό υλικό το οποίο επιπλέον καλύπτει όλη την ιστορία της χώρας κατά τον 20ό αιώνα.
Το αρχείο άρχισε να ψηφιοποιείται το 2007 μέσω συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων (ΕΠ «Κοινωνία της Πληροφορίας») και ιδίων πόρων της ΕΡΤ.
Η καταλογογράφηση (ευρετηρίαση) του οπτικοακουστικού υλικού είναι μια σύγχρονη μέθοδος η οποία αφορά στη διαχείριση και διάχυση του υλικού αυτού και έχει ως στόχο την εύκολη διαχείρισή του από τους πολίτες.
Η καταλογογράφηση συνιστά μία διαφορετική διαδικασία της ψηφιοποίησης και καθόλου δεν σχετίζεται με ενδεχόμενους κινδύνους κατά τη διαχείριση του οπτικοακουστικού υλικού στο διαδίκτυο (υποκλοπή τεκμηρίων, λογοκρισία).
Τα τελευταία χρόνια η ΕΡΤ είχε ψηφιοποιήσει μέρος του οπτικοακουστικού της υλικού, το οποίο είναι διαθέσιμο με σύγχρονα μέσα στους πολίτες, κωδικοποιημένο στην αναζήτηση ανάλογα με τους χρήστες (επιστημονικό προσωπικό, σχολεία, εκπαιδευτικούς) και χωρίς να συντρέχει κανένα κίνδυνο φθοράς ή υποκλοπής.
Η ΕΡΤ υπήρξε ο μόνος δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας στην Ευρώπη που το αρχείο του παρέχονταν ολοκληρωμένο στους πολίτες- χρήστες του διαδικτύου. Στους δημόσιους ραδιοτηλεοπτικούς φορείς των άλλων ευρωπαϊκών χωρών (όπως π.χ. BBC, RAI, ORF, TV CATALUNYA, NAVA Ουγγαρίας κ.ά.) το αρχείο των συγκεκριμένων φορέων και τα οπτικοακουστικά τεκμήρια είναι διαθέσιμα στους χρήστες μόνο για τρία λεπτά και μετά κλειδώνουν, ανάλογα με την ιδιότητα του συνδρομητή (φοιτητής, μαθητής κτλ).
Κατά την παράδοση ολόκληρου του οπτικοακουστικού τεκμηρίου στον χρήστη-πολίτη, το αρχείο της ΕΡΤ προστατεύονταν με ειδικά σύγχρονα μέσα ώστε το τεκμήριο να είναι μόνο για θέαση, και πάντα να υπάρχει το λογότυπο της εταιρείας.
Το αρχειακό υλικό της ΕΡΤ φυλάσσεται σε σύγχρονες εγκαταστάσεις, οι οποίες είναι από τις αρτιότερες στην Ευρώπη, κάτω από ειδικές συνθήκες διατήρησης και δεν διατρέχει κανένα κίνδυνο. Αξίζει να σημειωθεί, ότι το αρχείο της πρώην ΕΡΤ διαθέτει το μοναδικό εργαστήριο στα Βαλκάνια για την ψηφιοποίηση των παλιού τύπου βίντεο και φιλμ.
Σύμφωνα με το άρθρο 16 παρ. 3 του ν. 4173/2013, όλα τα περιουσιακά στοιχεία της πρώην ΕΡΤ, τα οποία περιήλθαν στο Ελληνικό Δημόσιο εξαιτίας της καταργήσεώς της, περιέρχονται στον νέο δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα. Σε αυτά περιλαμβάνεται και το αρχείο της πρώην ΕΡΤ.
Με τη δημιουργία και έναρξη λειτουργίας του νέου φορέα, προβλέπεται να συνεχιστεί το έργο της διάσωσης, ψηφιοποίησης και τεκμηρίωσης του οπτικοακουστικού υλικού στο πλαίσιο συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων.

Στο πλαίσιο αυτό, η νέα διοίκηση της ΝΕΡΙΤ θα διερευνήσει τη δυνατότητα μεταφοράς κονδυλίων ΕΣΠΑ για την ψηφιοποίηση του ιστορικού αρχείου της πρώην ΕΡΤ που είχαν ήδη εγκριθεί για την υλοποίηση του έργου.’  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε γράφετε τα σχόλια σας με ελληνικούς χαρακτήρες (κεφαλαία ή μικρά). Επίσης παρακαλούμε πολύ να μην γράφετε υβριστικά σχόλια. Πάντα υπάρχει τρόπος να περιγράψετε μία κακή κατάσταση χωρίς ύβρεις.

Σχόλια με λατινικούς ή άλλους χαρακτήρες, όπως επίσης σχόλια υβριστικά και συκοφαντικά στο εξής θα διαγράφονται.

Παρακαλούμε λοιπόν τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε επίσης τα σχόλιά σας να είναι σχετικά με την ανάρτηση.

ΣΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ ΑΡΘΡΑ, ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ.

______________________________________ Αρχειοθήκη αναρτήσεων ιστολογίου