Παρασκευή 20 Μαΐου 2011

Μιχάλης Γιαννάκης για τις υποβαθμίσεις των Νοσοκομείων

«Αν ο αληθινός στόχος του Υπουργού Υγείας ήταν η περιστολή των δαπανών στον χώρο της υγείας, τότε όφειλε να ξεκινήσει από τις υπηρεσίες που δεν συνδέονται άμεσα με την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και διαχρονικά αποτελούν εστίες διαφθοράς, υπόγειων συναλλαγών και έχουν να κάνουν με τον πυρήνα του κομματικού κράτους.  
Αντίθετα, η κυβέρνηση επιχειρεί να αποκρύψει ότι η «μεταρρύθμιση» του χώρου της υγείας που ευαγγελίζεται, είναι στην ουσία η πλήρης απορρύθμιση του κοινωνικού κράτους.
Μπροστά σε αυτές τις λανθασμένες επιλογές δεν έχουμε δικαίωμα ούτε να αδιαφορήσουμε ούτε να στηρίξουμε ανερμάτιστες πολιτικές.
Αντίθετα, έχουμε υποχρέωση, θεσμικά και μέσα από το Κοινοβούλιο να αναδείξουμε τις αντιφάσεις και να πιέσουμε την κυβέρνηση στην ορθή κατεύθυνση για την Χώρα και τους πολίτες.»  
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της σχετικής ερώτησης του βουλευτή Βοιωτίας της Νέας Δημοκρατίας, κου Μιχάλη Γιαννάκη για τον λανθασμένο προσανατολισμό του Υπουργείου Υγείας και την απαράδεκτη υποβάθμιση των νοσοκομείων του νομού Βοιωτίας.
ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ: Υπουργό Υγείας
Αθήνα, 19 Μαΐου 2011
ΘΕΜΑ: «Σε λάθος κατεύθυνση οι υποβαθμίσεις των νοσοκομείων της Βοιωτίας»
Κύριε Υπουργέ,
Η μεταρρύθμιση του χώρου της υγείας δεν αποτελεί μια εύκολη υπόθεση, όπως νόμιζε η αντιπολίτευση του ΠΑΣΟΚ μέχρι τον Οκτώβρη του 2009. Ούτε μπορεί να αντιμετωπιστεί με λογιστικούς όρους, όπως επιχειρεί η κυβέρνηση υπό την καθοδήγηση της Τρόικα. Αντίθετα, χρειάζεται βαθιά γνώση των προβλημάτων και συγκεκριμένο όραμα, στην κατεύθυνση της βελτίωσης των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας με το ελάχιστο δυνατό οικονομικό κόστος.
Σε αυτή την κατεύθυνση, στο κέντρο των μεταρρυθμιστικών προσπαθειών οφείλουν να είναι οι υψηλού κόστους υπηρεσίες που δεν επηρεάζουν αρνητικά τους ποιοτικούς και ποσοτικούς δείκτες της υγείας όπως ο καθαρισμός ιματισμού, η αποστείρωση, η εστίαση, οι τεχνικές υπηρεσίες κ.α. Αντί αυτού, η κυβέρνηση επεμβαίνει απευθείας στις υπηρεσίες υγείας, μειώνει τις κλινικές, υποβαθμίζει νοσοκομεία και μετατρέπει πρότυπα Νοσηλευτικά Ιδρύματα σε Κέντρα Υγείας.
Και ενώ ο ίδιος ο Υφυπουργός, απαντώντας στην ΑΠ 267/30.11.2010 Επίκαιρη Ερώτηση για την ενδεχόμενη υποβάθμιση των νοσοκομείων του νομού, όπως εκ των υστέρων αποδεικνύεται, υποκριτικά ισχυρίζεται ότι «Δεν μπορεί… ένα κεντρικό, καινούργιο νοσοκομείο να υποβαθμιστεί», η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας αναθέτει στην επιτροπή σοφών τον ρόλο του μανδύα, που θα αποκρύψει τις προειλημμένες αποφάσεις της κυβέρνησης για υποβάθμιση των νοσοκομείων και των παρεχομένων υπηρεσιών υγείας για τους Βοιωτούς πολίτες.
ΚΑΤΟΠΙΝ ΤΟΥΤΩΝ, ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο ΚΥΡΙΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ:
-Θα υιοθετήσει η κυβέρνηση πλήρως την εισήγηση Λιαροπούλου για την υποβάθμιση των νοσοκομείων του νομού Βοιωτίας; Ποια είναι η βαρύτητα της έκθεσης Λιαρόπουλου και ποια αυτή της τοπικής κοινωνίας, που μέσω της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της κοινωνίας έχει ταχθεί αναφανδόν εναντίον των υποβαθμίσεων των νοσοκομείων, στην τελική απόφαση του Υπουργείου Υγείας;
-Δεδομένου ότι οι πολίτες έχουν δικαίωμα να γνωρίζουν και η Πολιτεία έχει υποχρέωση να γνωστοποιεί τις προθέσεις της, ποιο είναι το τελικό σχέδιο που προκρίνει η κυβέρνηση για τα νοσοκομεία Λιβαδειάς και Θήβας;
-Εφόσον σκοπός του Υπουργείου είναι η εξοικονόμηση πόρων, ποια μέτρα έχει λάβει η κυβέρνηση για τον εξορθολογισμό των δαπανών στις υπηρεσίες που δεν σχετίζονται άμεσα με την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη (καθαρισμός ιματισμού, η αποστείρωση, η εστίαση, οι τεχνικές υπηρεσίες κ.α); Ποια τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα και ποια ποσά έχουν εξοικονομηθεί για το 2010 και το πρώτο τρίμηνο του 2011;
 
Ο ΕΡΩΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ
ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε γράφετε τα σχόλια σας με ελληνικούς χαρακτήρες (κεφαλαία ή μικρά). Επίσης παρακαλούμε πολύ να μην γράφετε υβριστικά σχόλια. Πάντα υπάρχει τρόπος να περιγράψετε μία κακή κατάσταση χωρίς ύβρεις.

Σχόλια με λατινικούς ή άλλους χαρακτήρες, όπως επίσης σχόλια υβριστικά και συκοφαντικά στο εξής θα διαγράφονται.

Παρακαλούμε λοιπόν τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε επίσης τα σχόλιά σας να είναι σχετικά με την ανάρτηση.

ΣΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ ΑΡΘΡΑ, ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ.

______________________________________ Αρχειοθήκη αναρτήσεων ιστολογίου