Κυριακή 15 Μαΐου 2011

Σύσκεψη για τους ΧΑΔΑ της Στερεάς Ελλάδας

Σε μια ακόμη προσπάθεια να βρεθεί λύση για το κλείσιμο των Χώρων Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων (ΧΑΔΑ) σε ολόκληρη τη Στερεά Ελλάδα και την αποφυγή επιβολής προστίμων από την ΕΕ, στοχεύει η αυριανή συνάντηση, που οργανώνει η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Στερεάς και Θεσσαλίας, με τους δημάρχους και τους εκπροσώπους φορέων που διαχειρίζονται απορρίμματα από ολόκληρη τη Στερεά Ελλάδα.
 
Οι ενστάσεις οι αντιρρήσεις και η αδυναμία που υπάρχει, στο μεγαλύτερο μέρος της Στερεάς Ελλάδας, για την ίδρυση και λειτουργία Χώρoυ Yγειoνομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ), έχει δημιουργήσει ένα ιδιαίτερα μεγάλο αδιέξοδο. Ήδη από τις καταγραφές που έχουν στα χέρια τους οι αρμόδιες υπηρεσίες, αναμένονται πρόστιμα σε πάρα πολλές περιοχές της Στερεάς Ελλάδας τα οποία είναι 33.000 € για κάθε μέρα.

Τα προβλήματα εντοπίζονται στους νομούς Εύβοιας, Φωκίδας, Φθιώτιδας και Ευρυτανίας, ενώ αντίθετα στο νομό της Βοιωτίας λειτουργούν δυο ΧΥΤΑ σε Θήβα και Λειβαδιά που έχουν λύσει τα προβλήματα. Ωστόσο από τον Περιφερειακό σχεδιασμό προβλέπονται να ιδρυθούν ΧΥΤΑ στην περιοχή της Λαμίας και ήδη εξελίσσεται η μελέτη, αλλά υπάρχουν αντιρρήσεις από τους κατοίκους της Δυτικής Φθιώτιδας για την χωροθέτηση του.
Ο ΧΥΤΑ που λειτουργεί σήμερα στη Λαμία, ουσιαστικά εξυπηρετεί το μεγαλύτερο μέρος του νομού αφού εκεί μεταφέρονται τα απορρίμματα των τεσσάρων από τους επτά δήμους της Φθιώτιδας. Εξάλλου, ο ΧΥΤΑ που σήμερα εξυπηρετεί τις ανάγκες στην περιοχή της Λαμίας δεν μπορεί να συνεχίσει με τις νέες συνθήκες καθότι κρίθηκε ότι συνορεύει με λατομική περιοχή που όμως δεν έχει ακόμη ενεργοποιηθεί, αλλά ωστόσο δεν μπορεί να εξασφαλίσει τις άδειες οι οποίες είναι αναγκαίες για τη συνέχιση της λειτουργίας του.

Επίσης, από τον περιφερειακό σχεδιασμό για τη Στερεά Ελλάδα προβλέπεται κατασκευή ΧΥΤΑ στην Λοκρίδα, δηλαδή τους δήμους γύρω από την Αταλάντη, αλλά υπάρχουν αντιρρήσεις από το σύνολο των δήμων, ενώ προβλήματα υπάρχουν και με την κατασκευή ΧΥΤΑ στην Φωκίδα και την Εύβοια. Ήδη λειτουργεί ΧΥΤΑ στο Δομοκό, ο οποίος εξυπηρετεί τους δήμους της περιοχής.

Από το περασμένο καλοκαίρι οι δήμαρχοι, σε συνάντησή τους, τόσο στη Θήβα, όσο και στο Υπουργείο Εσωτερικών, στην Αθήνα, είχαν προτείνει συνολική διαχείριση των απορριμμάτων σε επίπεδο περιφέρειας, τροποποίηση του περιφερειακού σχεδιασμού και κατάργηση των ΧΥΤΑ, που προβλέπονται και συγχρόνως αντικατάστασή τους με σταθμούς μεταφόρτωσης και μεταφοράς απορριμμάτων σε νομίμως λειτουργούντες ΧΥΤΑ μέσα στη Στερεά Ελλάδα. Ήταν μια ιστορική συμφωνία που έμεινε ανεκμετάλλευτη, αφού μετείχαν και οι εκπρόσωποι των φορέων που διαχειρίζονται ΧΥΤΑ και μάλιστα κατέληξαν σε ένα κοινό ψήφισμα το οποίο όμως στη συνέχεια έμεινε στα συρτάρια.

"Με τον τρόπο αυτό θα μπορούσαμε άμεσα να δημιουργήσουμε τις υποδομές για τη διαχείριση των απορριμμάτων με το φθηνότερο κόστος", υπογραμμίζει ο διευθυντής του φορέα που διαχειρίζεται τα απορρίμματα στην Θήβα κ. Μπάμπης Τσοκανής, ο οποίος είχε αναλάβει όλες αυτές τις πρωτοβουλίες. Εκτιμά ακόμη ότι "όλες αυτές οι παρεμβάσεις χρειάζονται πολύ λίγα χρήματα", ενώ τονίζει πως "δεν αποτελεί λύση ο μαξιμαλιστικός σχεδιασμός σε ΧΥΤΑ μιας και δεν υπάρχουν τα χρήματα για να γίνουν όλοι αυτοί οι ΧΥΤΑ και οι εγκαταστάσεις που προβλέπονται. Αντί να λύνουμε το πρόβλημα των απορριμμάτων στην Στερεά προωθούμε συνεχώς μελέτες και τα πρόστιμα είναι πολύ κοντά". Μάλιστα ο ίδιος κάνει λόγο για αναθέσεις μελετών αδιάφορες με το αντικείμενο και πως σε καμιά περίπτωση δεν λύνουν το πρόβλημα.

Σύμφωνα με τους δημάρχους η πρόταση της Θήβας παραμένει πάντα επίκαιρη και στη συνάντηση αναμένεται να τεθεί και πάλι στο τραπέζι.

Την ίδια στιγμή διάφοροι δήμαρχοι της Στερεάς Ελλάδας επιμένουν να αναζητούν και άλλες λύσεις για να αντιμετωπίσουν πρόσκαιρα το πρόβλημα και να αποφύγουν τα πρόστιμα. Θεωρούν ωστόσο ότι η σύσκεψη που οργανώνει η Αποκεντρωμένη Διοίκηση στη Λαμία είναι κομβική και εκτιμούν ότι "είναι η ύστατη προσπάθεια για να μπορέσουμε να βρούμε κοινό τόπο και να προωθήσουμε εντελώς διαφορετικές λογικές από αυτές που υπήρχαν μέχρι σήμερα και οι οποίες αναμφίβολα περνούν μέσα από την τροποποίηση του περιφερειακού σχεδιασμού", όπως χαρακτηριστικά σημειώνει ο δήμαρχος Λοκρών κ. Νίκος Λιόλιος.



Πρώτο Θέμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε γράφετε τα σχόλια σας με ελληνικούς χαρακτήρες (κεφαλαία ή μικρά). Επίσης παρακαλούμε πολύ να μην γράφετε υβριστικά σχόλια. Πάντα υπάρχει τρόπος να περιγράψετε μία κακή κατάσταση χωρίς ύβρεις.

Σχόλια με λατινικούς ή άλλους χαρακτήρες, όπως επίσης σχόλια υβριστικά και συκοφαντικά στο εξής θα διαγράφονται.

Παρακαλούμε λοιπόν τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε επίσης τα σχόλιά σας να είναι σχετικά με την ανάρτηση.

ΣΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ ΑΡΘΡΑ, ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ.

______________________________________ Αρχειοθήκη αναρτήσεων ιστολογίου