Η διαχείριση των απορριμμάτων και οι ΧΑΔΑ στη Στερεά ήταν το θέμα της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε χθες στη Λαμία με την παρουσία της υφυπουργού εσωτερικών Θεοδώρας Τζάκρη η οποία προσπάθησε να συγκεράσει ολιγωρίες χρόνων της διοίκησης και τοπικές αντιπαραθέσεις της αυτοδιοίκησης.
Η κ. Τζάκρη τόνισε την αναγκαιότητα της κοινής προσπάθειας για την έγκαιρη παύση λειτουργίας όλων των ενεργών σήμερα ΧΑΔΑ και την εκτέλεση έργων αποκατάστασή τους, αφού επικρέμεται η απειλή των προστίμων από την ΕΕ. Οι ΧΑΔΑ έπρεπε στο σύνολό τους να είχαν κλείσει, τόνισε κάνοντας λόγο για 10 εν λειτουργία ακόμη στην Στερεά από τις δεκάδες που λειτουργούσαν τα προηγούμενα χρόνια. Αν όμως κλείσουν οι ΧΑΔΑ που θα πάνε τα σκουπίδια;
Η υφυπουργός Εσωτερικών μίλησε για νομοθετικές ρυθμίσεις που όπως είπε προωθούνται για την αντιμετώπιση της μεταφοράς των απορριμμάτων και σε ΧΥΤΑ εκτός των διαχειριστικών ενοτήτων στις οποίες ανήκουν εφόσον σε αυτές δεν υπάρχουν , καθώς και για την σύσταση κοινής επιτροπής παρακολούθησης εφαρμογής του Σχεδίου δράσης.
Εδώ στάθηκε περισσότερο απευθυνόμενη κυρίως σε δύο αυτοδιοικητικούς: Τους δημάρχους Λαμιέων και Λιβαδειάς αφού σ΄αυτούς πέφτει το βάρος για να δεχτούν τα σκουπίδια από όλη την Περιφέρεια.
Στην Λαμία εκτός της Λοκρίδας που ζητήθηκε έγινε αναφορά ακόμη και για τα απορρίμματα των δύο δήμων της Ευρυτανίας.
Εύλογη ήταν η αντίδραση του κου Κοτρωνιά ο οποίος τα "έψαλλε" στην κα Τζάκρη υπενθυμίζοντάς της πως ο ΧΥΤΑ Λαμίας εξυπηρετεί και σήμερα το μεγαλύτερο μέρος της Φθιώτιδας όμως ανά πάσα στιγμή ο ίδιος κινδυνεύει να βρεθεί κατηγορούμενος αφού ο ΧΥΤΑ δεν μπορεί να πάρει άδεια λόγω γειτνίασης με την λατομική περιοχή.
Και ο κος Παπαγγελής εξέφρασε τις επιφυλάξεις του για το κατα πόσο μπορεί ο ΧΥΤΑ της περιοχής του να δεχτεί και άλλα απορρίμματα και το κυριότερο σε ποιό χρονικό βάθος θα γίνεται αυτό.
Για να γίνει περισσότερο πιεστική και πειστική , αναφερόμενη στα πρόστιμα η κα Τζάκρη μίλησε για την μετακύλιση τους από το κράτος στους Δήμους που δεν θα ανταποκριθούν εντός των δεσμευτικών προθεσμιών.
Ωστόσο, όπως τονίστηκε, τα πρόστιμα αυτά μπορούν και πρέπει να αποφευχθούν, με τη συνεργασία Δήμων και ΦΟΔΣΑ και την μεταφορά του συνόλου των απορριμμάτων σε υπάρχοντες ΧΥΤΑ, ως προσωρινή λύση και έως την ολοκλήρωση των έργων που προβλέπονται από τον Περιφερειακό σχεδιασμό Στερεάς Ελλάδας.
lamiafm1
Αντίθετο με την πρόταση -ως προσωρινή λύση για τη διαχείριση των απορριμμάτων- για κλείσιμο των Χ.Α.Δ.Α και μεταφοράς του συνόλου των απορριμμάτων σε υπάρχοντες ΧΥΤΑ στην περιοχή της Στερεάς, μεταξύ των οποίων και της Θήβας, που έκανε χθες η αρμόδια Υφυπουργός κυρία Τζάκρη κατά τη σύσκεψη στη Λαμία, δηλώνει το δίκτυο Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠροβληματισμένοι με αυτή την εξέλιξη δηλώνουν και φορείς της Θήβας.
"Η θέση του φορέα μας αλλά και του δικτύου των Φο. Δ. Σ. Α είναι ότι το κλείσιμο των χωματερών, χωρίς ένα συγκεκριμένο σχέδιο, δεν μπορεί να γίνει γιατί θα δημιουργήσει μεγαλύτερα προβλήματα. Να το πω λίγο σχηματικά περισσότερες ‘Κερατέες’ από ότι έχουμε τώρα. Στη συνάντηση τέθηκαν και υποδείχθηκαν διάφορα μέρη για να οδηγηθούν τα απορρίμματα όπως η Θήβα, η Λιβαδειά, η Λαμία και η Χαλκίδα. Αυτό όμως ξέρετε ότι, αν υπάρχει μια κατεύθυνση των απορριμμάτων σε ορισμένους ΧΥΤΑ και δεν υπάρχει μια ολοκληρωμένη λύση και πρόταση για τα απορρίμματα σε λίγο οι υπάρχοντες ΧΥΤΑ θα κορεστούν. Δεν είναι λύση αυτό λοιπόν. Η λύση είναι μια και μοναδική, είναι η μείωση του όγκου και η πρόταση μας στηρίζεται σ’ αυτό να μειωθεί ο όγκος των απορριμμάτων μέσα από τη διαλογή στην πηγή έτσι ώστε να θάβεται μόνο το 10%" λέει χαρακτηριστικά ο διευθυντής της ΔΕΠΟΔΑ Θήβας Χ.Τσοκανής.
H προληψη των απορριματων, η ανακυκλωση,η επαναχρησιμοποιηση και αλλοι τροποι ανακτησης και σε ενεργειακο επιπεδο συν κομποστοποιηση, με τελευταια λυση την υγειονομικη ταφη [ΧΥΤΑ και ΧΥΤΥ] θα λυσουν αυτο το μεγαλο προβλημα του δημου μας.
ΑπάντησηΔιαγραφή