Μετά από τρεις συνεχόμενες αποφάσεις που έκριναν παράνομο το λιμάνι της Θίσβης, -μέρος του οποίου στηρίχθηκε επάνω σε αρχαιότητες- το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο γνωμοδότησε τελικά την περασμένη Τρίτη υπέρ της νομιμοποίησης. Στην μαραθώνια συνεδρίαση που ξεκίνησε νωρίς το απόγευμα και ολοκληρώθηκε χωρίς διακοπή το επόμενο πρωί (!), οι θεματοφύλακες του πολιτισμού μας αποδέχθηκαν την αυθαιρεσία, παρά το γεγονός ότι υπήρχαν δύο απαγορευτικές αποφάσεις του υπουργείου κατά παράβαση των οποίων κτίσθηκε το λιμάνι. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, ο νομικός σύμβουλος του υπουργείου μειοψήφησε.
*Της Δέσποινας Σπανούδη
Περιφερειακή Σύμβουλος
Αυτοδιοικητικό Κίνημα Περιφέρειας Στερεάς
Η απόφαση ανοίγει το δρόμο για πολύ σοβαρές εξελίξεις στην περιοχή. Ήδη η Πολιτεία και οι τοπικοί άρχοντες έχουν φροντίσει να εξασφαλίσουν την οδική και σιδηροδρομική σύνδεση της βιομηχανικής περιοχής. Η μετεγκατάσταση ρυπογόνων βιομηχανιών από την περιοχή του Ασωπού και ένα μεγάλο ιδιωτικό εμπορικό λιμάνι – όπως αυτό που σχεδιάζεται στη Θίσβη- θα έχει βαρύτατες συνέπειες για τη βιωσιμότητα όχι μόνο της περιοχής αλλά και ολόκληρου του Κορινθιακού.
Το μήνυμα που στέλνει το υπουργείο στην Κοινωνία; «Ο τολμών, όπως και ο επιμένων, νικά». Αρκεί να είναι ο όμιλος Στασινόπουλου (και λοιποί).
Για τους εργαζόμενους καθώς και για τους προέδρους των τοπικών συμβουλίων που οδηγήθηκαν στο ΚΑΣ για να υποστηρίξουν τα συμφέροντα των ομίλων, οι συνέπειες είναι ήδη ορατές: Ανασφάλεια, ανύπαρκτος έλεγχος των συνθηκών εργασίας, ανύπαρκτος συνδικαλισμός. Η εκμετάλλευση έχει πολλές όψεις: όσο ενισχύεται σε βάρος δημόσιων αγαθών όπως ο πολιτισμός και το περιβάλλον, τόσο αυξάνεται απέναντι στην εργασία.
Η άποψη της περιφερειακής αρχής, των βουλευτών του νομού και άλλων τοπικών πολιτευτών δεν δηλώθηκε στο Κεντρικό αρχαιολογικό συμβούλιο. Δεν ήταν εκεί.
Παρόντες ήταν οργανώσεις και ενεργοί πολίτες από τον Κορινθιακό και τη Βοιωτία, ο Δήμαρχος και δημοτικοί σύμβουλοι Θήβας και το προεδρείο του Συνδέσμου των Δήμων του Κορινθιακού.
Για όλους όσους περιμέναμε επί πολλές ώρες να διατυπώσουμε τα επιχειρήματά μας, όπως και για όλους όσους εδώ και χρόνια δίνουν μάχες επιβίωσης απέναντι στους Γολιάθ του τόπου, η εξέλιξη δεν ήταν έκπληξη. Την είχαμε ξαναζήσει με τον ίδιο ακριβώς τρόπο πριν από λίγα χρόνια στη Χαιρώνεια. Μόνο που τότε ήταν ο όμιλος Κοπελούζου και υπουργοί Πολιτισμού ο Μ. Λιάπης και Α. Σαμαράς της προηγούμενης κυβέρνησης. Σήμερα ο υπουργός που επέστρεψε την υπόθεση είναι ο Π. Γερουλάνος. Και τότε όπως και σήμερα, το ΚΑΣ αναίρεσε τελικά τις προηγούμενες αποφάσεις του, συμμορφούμενο με την πολιτική ηγεσία. Και τότε, όπως και τώρα, τίποτε δεν κρίθηκε οριστικά. Η μονάδα του Κοπελούζου ακυρώθηκε τελικά λόγω των τοπικών αντιδράσεων. Τέτοιες αποφάσεις μπορεί να αποδειχτεί ότι έχουν το αντίθετο αποτέλεσμα από αυτό που επιδιώκουν. «Δεν μας λυγίζουν, μας οργίζουν» λέει το γνωστό σύνθημα που ακούγεται ολοένα και πιο συχνά, από ολοένα και περισσότερα στόματα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούμε γράφετε τα σχόλια σας με ελληνικούς χαρακτήρες (κεφαλαία ή μικρά). Επίσης παρακαλούμε πολύ να μην γράφετε υβριστικά σχόλια. Πάντα υπάρχει τρόπος να περιγράψετε μία κακή κατάσταση χωρίς ύβρεις.
Σχόλια με λατινικούς ή άλλους χαρακτήρες, όπως επίσης σχόλια υβριστικά και συκοφαντικά στο εξής θα διαγράφονται.
Παρακαλούμε λοιπόν τους φίλους αναγνώστες:
ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ
Παρακαλούμε επίσης τα σχόλιά σας να είναι σχετικά με την ανάρτηση.
ΣΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ ΑΡΘΡΑ, ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ.