Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2012

ΤΟ ΨΑΡΙ ΒΡΩΜΑΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ


Συνέντευξη της κ. Νανάς Κακαβούλη στην εφημερίδα "Ενδοχώρα"

Για τις αρνητικές επιπτώσεις του Χωροταξικού Υδατοκαλλιεργειών στο περιβάλλον και στην τοπική οικονομία, τις μεθοδεύσεις Υπουργείου και επιχειρηματικών ομίλων και τις αντιδράσεις τοπικών κοινωνικών φορέων μιλήσαμε με τη Νανά Κακαβούλη, πρόεδρο του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος Θεολόγου Μαλεσίνας Φθιώτιδας.


Γιατί διαφωνείτε με το χωροταξικό των υδατοκαλλιεργειών; Τι επιπτώσεις έχει για την περιοχή σας;

Το Χωροταξικό Υδατοκαλλιεργειών είναι ένα σχέδιο άλωσης των καλύτερων παραλιών της χώρας κομμένο και ραμμένο στα μέτρα των υδατοκαλλιεργητών αφού το Σχέδιο της Κοινής Υπουργικής Απόφασης, η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και ο Χάρτης της υδατοκαλλιεργητικής δραστηριότητας εκπονήθηκαν από εταιρείες υδατοκαλλιεργειών με χρηματοδότηση του Συνδέσμου Ελλήνων Θαλασσοκαλλιεργητών λόγω έλλειψης κονδυλίων από το ΥΠΕΚΑ.

Το Χωροταξικό έρχεται να νομιμοποιήσει τις ανά τη χώρα υφισταμένες μονάδες και γύρω από αυτές δημιουργεί τις Περιοχές Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (ΠΑΥ) όπου μέσα σε αυτές προβλέπονται τεράστιες Ζώνες ιχθυοκαλλιεργειών (τσιπούρα-λαβράκι) δυναμικότητας χιλιάδων τόνων ετησίως.

Και όλα αυτά σε απόσταση ενός χιλιομέτρου (1000 μ.) από παραλίες περιοχές που κατ`εξοχήν στηρίζονται στην τουριστική και παραθεριστική ανάπτυξη Για το λόγο αυτό ενσωματώνει στην Κοινή Υπουργική Απόφαση τις Μελέτες Περιοχών Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (ΠΟΑΥ) οι οποίες έγιναν προ δεκαετίας πάλι από εταιρείες υδατοκαλλιεργητών ερήμην των Δήμων και των τοπικών κοινωνιών κάθε περιοχής.

Ιδιαίτερα για την περιοχή του Οπούντιου Κόλπου (Κόλπος Θεολόγου - Αταλάντης - Λιβανατών) προβλέπεται η ΠΟΑΥ Αταλάντης με δυο Ζώνες Υδατοκαλλιεργειών μια στο Γαιδουρονήσι δυναμικότητας 1610 τόνων ψαριών και η δεύτερη στο Αταλαντονήσι δυναμικότητας 1435 τόνων ψαριών παρά το γεγονός ότι ο Θεολόγος, η Αταλάντη και οι Λιβανάτες έχουν χαρακτηριστεί από τις Μελέτες του ΕΟΤ (Οκτώβριος 2003) τουριστικές περιοχές, προτείνεται τουριστική αξιοποίηση των Νήσων Γάιδαρος και Αταλάντη Αταλάντης στον τομέα οικολογικού -περιβαλλοντικού τουρισμού, οι δε υγρόβιοτοποι των δυο νήσων Ποτόκι και Βουρλιάς του Δήμου Αταλάντης είναι ενταγμένοι στον επιστημονικό κατάλογο NATURA 2000 με κωδικό GR2440002 (http://www.minenv.gr /1/12/121/12103/ g1210319.html) ενώ με την Απόφαση 1810/11-6-2003 (ΦΕΚ 828Β/2003) του Γεν.Γραμμ.Περιφέρειας Στ.Ελλάδας στους εν λόγω υγροβιότοπους ιδρύθηκε μόνιμο καταφύγιο Άγριας Ζωής όπου θεσπίζονται ιδιαίτερα αυστηροί Περιβαλλοντικοί Όροι..


Σημειώστε πως αυτές οι δυο Ζώνες δυναμικότητας 3045 τόνων ετησίως τσιπούρα -λαβράκι σύμφωνα με την έκδοση της Συνόδου των Πρυτάνεων και Προέδρων Διοικουσών Επιτροπών των Ελληνικών Πανεπιστημίων με τίτλο «Το Ελληνικό Περιβάλλον» καθώς και τον σημαντικότατο φορέα Μεσογειακό Σχέδιο Δράσης του Προγράμματος Περιβάλλοντος του ΟΗΕ (United Nations Environment Program

– Mediterranean Action Plan, www.unepmap.org ) που λειτουργεί στο πλαίσιο της Σύμβασης της Βαρκελώνης για την προστασία της Μεσογείου , θα διασπείρουν στο θαλάσσιο περιβάλλον του Κόλπου 30,45 τόνους ΗΜΕΡΗΣΙΩΣ αποβλήτων (κόπρανα και ούρα των ψαριών ) χωρίς να υπολογιστούν τα υπολείμματα των τροφών, τα φάρμακα κ.α. τα οποία απόβλητα ισοδυναμούν με ακατέργαστα λύματα μιας πόλης 210.000 ατόμων!!!!!!

Όλα αυτά, αλλά και μελέτες επιστημόνων οι οποίες αποδεικνύουν ότι με το Χωροταξικό αυτό συντελείται ένα έγκλημα στην περιοχή μας λάβαμε μέρος στη Διαδικασία της Δημόσιας Διαβούλευσης τον Απρίλιο-Μάιο 2011όταν το Σχέδιο της ΚΥΑ, η ΣΜΠΕ και ο Χάρτης κατετέθησαν στο Διαδίκτυο στην ιστοσελίδα του opengov του ΥΠΕΚΑ.

Δυστυχώς καμία απολύτως γνώμη τοπικών κοινωνιών, Συλλόγων, Φορέων, Δήμων ή Περιφερειών που κατατέθηκε δεν ελήφθη υπόψη στην τελική διαμόρφωση του Χωροταξικού και αυτό είναι εξοργιστικό καθώς εμείς λάβαμε μέρος στη διαδικασία καταθέτοντας τις παρατηρήσεις και τις προτάσεις μας γιατί ελπίζαμε πως θα γινόταν πράξη η προεκλογική αλλά και μετεκλογική ρήση του Γιώργου Παπανδρέου: Η διαβούλευση με την τοπική κοινωνία είναι Αρχή μας. Είμαι υπέρμαχος των δημοκρατικών διαδικασιών σύμφωνα με τις οποίες πρέπει να ληφθεί υπόψη η γνώμη της τοπικής κοινωνίας. Δε μπορούσαμε να φανταστούμε ότι θα αυτοακυρώνοταν τόσο σύντομα!

  
Η αντίδραση πήρε πανελλαδικά χαρακτηριστικά και συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Τι εξελίξεις υπάρχουν;

Συμμετέχουμε στην Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή Φορέων Περιοχών που θίγονται από τις Υδατοκαλλιέργειες μαζί με το Δήμο Λοκρών και τους συλλόγους της περιοχής μας Ναυτικό Όμιλο Αταλάντης, Εξωραϊστικό Εκπολιτιστικό Σύλλογο «Η Σκάλα Αταλάντης», Αγροτοαλιευτικό Σύλλογο Αγίου Ιωάννη Θεολόγου, Σωματείο Επαγγελματιών Αλιέων Μαλεσίνας «Ο Άγιος Νικόλαος», Σύλλογο Επαγγελματιών και Εμπόρων Θεολόγου Μαλεσίνας και Σύλλογο Οικιστών και Οικοπεδούχων ΟΣΜΑΕΣ Μαλεσίνας«Η Νέα Αλαία».

Ήδη κατετέθη μηνυτήρια αναφορά στην κα Ράικου κατά των 8 υπουργών οι οποίοι παρανόμως υπέγραψαν την ΚΥΑ χωρίς να έχουν τη γνωμοδότηση του Εθνικού Συμβουλίου Χωροταξίας και Σχεδιασμού Αειφόρου Ανάπτυξης όπως ορίζει ο Νόμος 2742/1999 αρθ. 4 παρ.3

Με τη μηνυτήρια αναφορά καταγγέλλονται οι παράνομες διαδικασίες που κατέληξαν στην υπογραφή της επίμαχης ΚΥΑ στις 4.11.2011, ημέρα παροχής ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Παπανδρέου. Οι οχτώ Υπουργοί καταγγέλλονται για το αυταπόδεικτο αδίκημα της ψευδούς βεβαίωσης περί δήθεν ύπαρξης της προαπαιτούμενης γνώμης του Εθνικού Συμβουλίου Χωροταξικού Σχεδιασμού, ενώ ειδικότερα ο Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, κ. Π. Γερουλάνος, καταγγέλλεται επιπλέον για την εν γένει παράνομη συμμετοχή του στη διαδικασία, αφού είχε ίδιον οικονομικό και ηθικό συμφέρον από τη θεσμοθέτηση της ΚΥΑ καθώς όπως γνωρίζουμε όλοι είναι ιδιοκτήτης των Ιχθυοτροφείων Κεφαλονιάς και η σύζυγος του μέλος του ΔΣ του Συνδέσμου Ελλήνων Θαλασσοκαλλιεργητών.

Ο φάκελος κατατέθηκε στη Βουλή όπου θα εξεταστεί η υπόθεση. Εμείς καλέσαμε τους βουλευτές Φθιώτιδας κ.κ. Μπατζελή, Αντωνίου, Τσώνη, Σταικούρα και Γιαννόπουλο να υπογράψουν κοινή παρέμβαση στη Βουλή με αίτημα την απόσυρση της ΚΥΑ Υδατοκαλλιεργειών τονίζοντας ότι στην υπόθεση αυτή υπάρχουν δυο πλευρές

• όσων αγωνίζονται για τη σωτηρία των περιοχών μας και

• όσων σιωπήσουν επιδεικνύοντας συννενοχή και συνυπευθυνό-
τητα στην καταστροφή που επέρχεται.

Το επόμενο βήμα είναι η μήνυση κατα των Υπηρεσιών του ΥΠΕΚΑ και η παραπομπή τους στο Σώμα Ελεγκτών Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης για κακοδικία και βέβαια η προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας με αίτημα την ακύρωση της ΚΥΑ Υδατοκαλλιεργειών από το σύνολο των μελών της Πανελλήνιας Συντονιστικής και με χρηματοδότηση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε γράφετε τα σχόλια σας με ελληνικούς χαρακτήρες (κεφαλαία ή μικρά). Επίσης παρακαλούμε πολύ να μην γράφετε υβριστικά σχόλια. Πάντα υπάρχει τρόπος να περιγράψετε μία κακή κατάσταση χωρίς ύβρεις.

Σχόλια με λατινικούς ή άλλους χαρακτήρες, όπως επίσης σχόλια υβριστικά και συκοφαντικά στο εξής θα διαγράφονται.

Παρακαλούμε λοιπόν τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε επίσης τα σχόλιά σας να είναι σχετικά με την ανάρτηση.

ΣΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ ΑΡΘΡΑ, ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ.

______________________________________ Αρχειοθήκη αναρτήσεων ιστολογίου