Τετάρτη, 16 Ιουλίου 2014

Υπόμνημα - Αίτηση των κατοίκων Τραγάνας & Προσκυνά για το θέμα των Διοδίων & της διέλευσης Φορτηγών Ι.Χ. μέσα από τα χωριά τους

Επιτέλους να μπει τέλος στην Άκρως Επικίνδυνη διέλευση Φορτηγών Ι.Χ. και να δοθεί μία δίκαια λύση στο θέμα των Διοδίων.


Στις 15 Ιουλίου 2014 οι κάτοικοι του Προσκυνά και της Τραγάνας Φθιώτιδας, σε γενική συνέλευση που πραγματοποίησαν, αποφάσισαν να δώσουν τέλος στο μαρτύριο που ζουν σχετικά με τα βαρέα οχήματα και τα Ι.Χ. αυτοκίνητα που διέρχονται από τον ανισόπεδο κόμβο της Σκάλας Αταλάντης προς τον κόμβο της Μαλεσίνας.


Τα φορτηγά διασχίζουν μια απόσταση 6 χιλιομέτρων, και διασχίζουν τα χωριά Τραγάνα και Προσκυνά δημιουργώντας πολλά κυκλοφοριακά προβλήματα, ατυχήματα, ηχορύπανση και προκαλούν καταστροφές στο επιφανειακό δίκτυο ύδρευσης. Οι κάτοικοι όπως τονίζουν οι ίδιοι φοβούνται τόσο αυτοί όσο και τα παιδιά τους να πάνε στα καταστήματα, στις πλατείες και στις παιδικές χαρές των ίδιων των χωριών τους.


Οι κάτοικοι αμέσως μετά τη γενική συνέλευση συνέταξαν και απέστειλαν την παρακάτω, και με πολλούς αποδέκτες, επιστολή: Τοπική Κοινότητα Τραγάνας&
Τοπική Κοινότητα Προσκυνά.

  Τραγάνα/Προσκυνάς: 15/07/2014.Πρός:

 1. Το Ελληνικό Δημόσιο/ Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων/ Γ.Γ.Δ.Ε./Γ.Δ.Σ.Ε. /Διεύθυνση Οδικών Έργων (Δ1).
 2. Τον κ. Δήμαρχο Λοκρών & Δημοτικό Συμβούλιο Λοκρών.
 3. Τη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφερειακής Ενότητας Στερεάς Ελλάδας.
 4. Το Περιφερειακό Συμβούλιο Στερεάς Ελλάδας.
 5. Τον κ. Αντιπεριφερειάρχη της περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας
 6. Τον κ. Αστυνομικό Διευθυντή Φθιώτιδας
 7. Τον κ. Αστυνομικό Διευθυντή του Α.Τ. Αταλάντης
 8. Τη Νέα Οδό Α.Ε.


ΥΠΟΜΝΗΜΑ - ΑΙΤΗΣΗ

Με αφορμή την απόφαση της εταιρείας Νέα Οδός Α.Ε. που διαχειρίζεται τον Αυτοκινητόδρομο να κάνει τα προσωρινά διόδια του κόμβου Τραγάνας μόνιμα και με κατασκευή μόνιμη, θα ήθελα να σας επισημάνω τα εξής:

Η ύπαρξη διοδίων, μετωπικών και παράπλευρων στο ύψος της Τραγάνας καθώς επίσης και το κλείσιμο της εξόδου προς τις παράλιες  Θεολόγου και ΟΣΜΑΕΣ, έχει σαν αποτέλεσμα να αναγκάζονται χιλιάδες Ι.Χ. και φορτηγά που κινούνται στον αυτοκινητόδρομο Αθηνών-Λαμίας προκειμένου να αποφύγουν τα διόδια και διέρχονται από τους παράλληλους δρόμους εκατέρωθεν του αυτοκινητοδρόμου, διασχίζοντας τα δυο χωριά Τραγάνα-Προσκυνά φθάνοντας στο κόμβο Μαλεσίνας (απόσταση 5χλμ.) όπου μπαίνουν ανενόχλητα στον αυτοκινητόδρομο.

Οι δρόμοι- παράδρομοι είναι εντελώς ακατάλληλοι και επικίνδυνοι για να δεχτούν αυτό το κυκλοφοριακό φορτίο ως προς τα γεωμετρικά τους χαρακτηριστικά αλλά και ως προς την υποδομή του υποστρώματος και ήδη υπάρχουν εμφανέστατα σημεία με φθορές και  κινδύνους.

Η επικινδυνότητα των δρόμων αυτών επιτείνεται από το γεγονός ότι στις συγκεκριμένες οδούς (εκατέρωθεν του Εθνικού δικτύου) δεν έχουν ολοκληρωθεί και κατασκευαστεί οι προβλεπόμενοι παράπλευροι δρόμοι, πεζοδρόμια, διαβάσεις πεζών, πεζογέφυρες, δεν υπάρχει ηλεκτροφωτισμός αλλά και φωτεινοί σηματοδότες που να προειδοποιούν τους οδηγούς ότι εισέρχονται σε κατοικημένη περιοχή όπου υπάρχουν σχολεία, καταστήματα, παιδικές χαρές, κ.τ.λ. Τους θερινούς μήνες η κατάσταση γίνεται ακόμη πιο επικίνδυνη γιατί στους δρόμους αυτούς κινούνται πεζοί κάτοικοι και τουρίστες.

Η απόφαση της εταιρείας είναι παράνομη  διότι η είσοδος του κόμβου εφάπτεται του σχεδίου πόλεως του χωριού και δεν λαμβάνει υπόψιν της τον νόμο για την ασφάλεια των κατοίκων από την υπεραστική κυκλοφορία, δεν λαμβάνει υπόψιν της ότι στα      5 μέτρα από την είσοδο ήδη υπάρχουν κατοικίες ,μία από τις δύο πλατείες του χωριού, αλλά και ο δρόμος που ενώνει την παραλία Τραγάνας με το χωριό. Το ίδιο συμβαίνει και στο  Προσκυνά.

Σας αποστέλλουμε με το παρόν υπόμνημα τα αιτήματα της συγκέντρωσης που έγινε στις 15/072014 και να συζητηθούν στα Συμβούλια με την παρουσία μας.

Απαιτούμε να παρθούν μέτρα από τη Δημοτική Αρχή και Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας προκειμένου να υλοποιηθεί το έργο της αστικοποίησης της Π. Ε. Ο. , έτσι ώστε : οι συμπολίτες μας και οι κάτοικοι των συνοικιών να περνούν το δρόμο με ασφάλεια, να μπορούν τα παιδιά μας να πηγαίνουν στα σχολεία, να περνούν το δρόμο χωρίς τους κινδύνους που υπάρχουν σήμερα, να μπορούν οι συμπολίτες μας να έχουν πρόσβαση χωρίς κίνδυνο στα καταστήματα εκατέρωθεν του δρόμου.

Εμείς οι κάτοικοι των οικισμών με τις  Επιτροπές Αγώνα έχουμε αναδείξει το πρόβλημα στο Δημοτικό Συμβούλιο και στην Περιφέρεια, ενημερώθηκαν οι παρατάξεις, προκειμένου να λυθεί το σοβαρό πρόβλημα που υπάρχει στο δρόμο καρμανιόλα, από κόμβο Σκάλα Αταλάντης έως κόμβο Μαλεσίνα που διαπερνά τα δύο παραπάνω χωριά.

Σήμερα υπάρχει επιτακτική ανάγκη να παρθούν άμεσα μέτρα υποδομών και ασφάλειας του δρόμου, βάζοντας υπεράνω όλων τη ζωή των συμπολιτών μας και την ασφάλεια των μετακινήσεών τους από το δρόμο καρμανιόλα και απορρίπτουμε κάθε δικαιολογία.

Για άμεσα μέτρα απαιτούμε:

 • Ολοκλήρωση παράπλευρων οδών για τη διοχέτευση της υπερτοπικής κυκλοφορίας.
 • Άμεσα να προχωρήσει η δημοπράτηση και κατασκευή του εξαγγελθέντος έργου.
 • Απαγόρευση της κυκλοφορίας βαρέων οχημάτων μέσα από οικισμούς.
 • Κατασκευή δρόμου ήπιας κυκλοφορίας.
 • Να στηθούν φωτεινοί σηματοδότες σ’ όλες τις διαβάσεις του δρόμου
 • Να τοποθετηθεί ειδικός εξοπλισμός πριν τις διαβάσεις για αναγκαστική μείωση της ταχύτητας των αυτοκινήτων.
 • Τοποθέτηση πινακίδων ΚΟΚ σε εμφανή σημεία για μειωμένη ταχύτητα αυτοκινήτων.
 • Ειδικές διαγραμμίσεις στις διαβάσεις του δρόμου.
 • Ασφαλή πεζοδρόμια, επαρκής φωτισμός δρόμου πεζοδρόμων.
 • Πρόβλεψη για μελλοντική δημιουργία υπόγειων γεφυρών για πεζούς στις διαβάσεις.
 • Να γίνει η μελέτη και δημοπράτηση του υπολοίπου τμήματος από την είσοδο της Τραγάνας ως τέλος του κόμβου Μαλεσίνας.

Μ’ αυτές τις παρεμβάσεις μπορεί να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος τροχαίων. Τα άμεσα αυτά μέτρα που απαιτούμε είναι και απαίτηση των κατοίκων των συνοικιών και μπορούν να υλοποιηθούν στην κατεύθυνση της οριστικής λύσης του προβλήματος.

Με τιμή,

Οι κάτοικοι των Τοπικών Κοινοτήτων
     Τραγάνα-Προσκυνά.


ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:   


 1. κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Λαμίας: Γραμματεία (fax): 22310 24881.
 2. κ. Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών Χρήστο Κ. Σταϊκούρα.
 3. κ. Κωνσταντίνο Ι. Κουτσογιαννακόπουλο.
 4. κυρία Ελένη Ευαγγέλου Μακρή Θεοδώρου.
 5. κ. Δήμαρχο Λαμίας Νίκο Σταυρογιάννη
 6. κ. Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας – Δήμαρχο Καρπενησίου Κώστα Μπακογιάννη.
 7. κ. Βασίλη Κυριακάκη.
 8. Τροχαία Φθιώτιδος-Α Τμήμα- Γραμματεία: Ανισόπεδος Κόμβος Αταλάντης(fax): 22330 31052

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε γράφετε τα σχόλια σας με ελληνικούς χαρακτήρες (κεφαλαία ή μικρά). Επίσης παρακαλούμε πολύ να μην γράφετε υβριστικά σχόλια. Πάντα υπάρχει τρόπος να περιγράψετε μία κακή κατάσταση χωρίς ύβρεις.

Σχόλια με λατινικούς ή άλλους χαρακτήρες, όπως επίσης σχόλια υβριστικά και συκοφαντικά στο εξής θα διαγράφονται.

Παρακαλούμε λοιπόν τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε επίσης τα σχόλιά σας να είναι σχετικά με την ανάρτηση.

ΣΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ ΑΡΘΡΑ, ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ.

______________________________________ Αρχειοθήκη αναρτήσεων ιστολογίου