Τρίτη 8 Ιουλίου 2014

ΣΥΡΙΣΑ ΛΟΚΡΩΝ: ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΜΑΛΕΣΙΝΑΣ


Πριν από λίγες ημέρες η πυρκαγιά που ξέσπασε στην περιοχή της Μαλεσίνας και η καταστροφή που αυτή προκάλεσε, αφού έκαψε πολλές χιλιάδες στρέμματα (περί τις 25.000) κυρίως δάσους υπό αναγέννηση, μετά από παλαιότερη πυρκαγιά, και καλλιεργειών αλλά και αποθηκών, μαντριών και άλλων, ανέδειξε για άλλη μια φορά το τεράστιο πρόβλημα της αντιμετώπισης των δασικών πυρκαγιών και γενικότερα της δασοπροστασίας στην χώρα μας.

Το πρόβλημα αυτό είναι διαχρονικό αλλά έχει ενταθεί τα τελευταία 15 χρόνια.

Σε αυτό το διάστημα καίγονται κατά μέσο όρο 500.000 χιλιάδες και περισσότερα στρέμματα εκτάσεων το χρόνο, έχουν καεί πάνω από 100 άνθρωποι από τους οποίους 20 από το προσωπικό κατάσβεσης, καθώς και χιλιάδες σπίτια αποθήκες, μαντριά, οχήματα κ.ά. Το κόστος της κατάσβεσης έχει ανέβει στα 300-400εκατομύρια ευρώ το χρόνο από 30 περίπου εκατομμύρια ευρώ παλαιότερα, αφού η δασοπυρόσβεση στηρίζεται κατά κύριο λόγο στην αεροπυρόσβεση και το κόστος από αυτή είναι τεράστιο. ( Μια ώρα επιχείρησης ενός εναέριου μέσου, αρκετές φορές νοικιαζόμενου, στοιχίζει 9.000 έως 17.000 ευρώ). Αυτό από μόνο του αποτελεί οικονομικό σκάνδαλο.

Αντίθετα τα κονδύλια που δίνονται για την πρόληψη των πυρκαγιών κάθε χρόνο μειώνονται, ενώ η Δασική Υπηρεσία που έχει το αντικείμενο των εργασιών αυτών αλλά και των εργασιών αποκατάστασης των καμένων δασικών εκτάσεων συνεχώς υποβαθμίζεται και αποστελεχώνεται, αδυνατώντας πολλές φορές να ανταπεξέλθει στο έργο της. Παράλληλα δρομολογούνται διαδικασίες κατάργησης Δασαρχείων και υποβάθμισης ακόμα περισσότερο του ρόλου της Δασικής Υπηρεσίας στην διαχείριση και προστασία των δασικών οικοσυστημάτων.

Είναι φανερό από όλα αυτά ότι η δασική πολιτική που εφαρμόζεται όλα τα προηγούμενα χρόνια αλλά ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια των νεοφιλελεύθερων και μνημονιακών Κυβερνήσεων είναι μια πολιτική που εξυπηρετεί τα κόμματα που την εξασκούν με αδιαφανείς και ρουσφετολογικές προσλήψεις προσωπικού στους μηχανισμούς καταστολής των πυρκαγιών και με τεράστια χρηματικά ποσά να διακινούνται για την αγορά , ενοικίαση και χρήση των εναέριων μέσων. Είναι μια δασική πολιτική που εξυπηρετεί τα μεγάλα συμφέροντα καθώς βλέπει τα δασικά οικοσυστήματα ,που προστατεύονται ιδιαίτερα από το Σύνταγμα και σε αντίθεση με αυτό, ως οικόπεδα ή τόπους ανάπτυξης μεγάλων επενδύσεων με αβέβαιο αποτέλεσμα για τις ανάγκες των κατοίκων της κάθε περιοχής σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο, ενώ αυτά θα μπορούσαν να αποτελέσουν μέσο για την ανάπτυξη της οικονομίας της υπαίθρου, όπως έχει γίνει στο παρελθόν, δημιουργώντας χιλιάδες θέσεις εργασίας σε άμεσα ή έμμεσα συνδεδεμένα με το δάσος επαγγέλματα και παράλληλα διατηρώντας τα περιβαλλοντικά οφέλη τους .

Πέρα από αυτά η μεγάλη πυρκαγιά της Μαλεσίνας ανέδειξε και ένα άλλο θέμα αυτό της αποσπασματικής συμμετοχής των πολιτών στην κατάσβεση χωρίς συγκεκριμένο σχέδιο, με το Δήμο να συμμετέχει χωρίς ξεκάθαρο ρόλο και αρμοδιότητες αλλά κυρίως χωρίς να έχει αναπτύξει ένα κορμό για την συμμετοχή των πολιτών με την δημιουργία εθελοντικών ομάδων πολιτών, κατάλληλα εκπαιδευμένων και με συγκεκριμένες κατευθύνσεις και ρόλο, ώστε να βοηθήσουν αποτελεσματικά το έργο της κατάσβεσης.

Είναι η ώρα λοιπόν όλοι οι πολίτες να αγωνισθούν για την αλλαγή αυτής της καταστροφικής για την χώρα μας και το λαό της δασικής πολιτικής που θα εκφρασθεί με τον αγώνα για την δημιουργία ενός Κρατικού Φορέα Δασοπροστασίας, σύγχρονα οργανωμένου, ο οποίος θα έχει την ευθύνη και θα ρίχνει το βάρος του στην πρόληψη αλλά και στην καταστολή των πυρκαγιών όταν χρειασθεί και γενικά την ευθύνη του σχεδιασμού και της υλοποίησης της δασοπροστασίας της χώρας με γνώμονα το συμφέρον του λαού και την προστασία του Φυσικού Περιβάλλοντος που κύριο κορμό του έχει τα δασικά οικοσυστήματα. Αυτό σε Εθνικό επίπεδο . Σε τοπικό επίπεδο είναι ανάγκη να αναληφθούν πρωτοβουλίες ώστε να δημιουργηθούν σε επίπεδο Δήμου Εθελοντικές Ομάδες Πολιτών σε κάθε χωριό που θα εκπαιδευτούν κατάλληλα και θα συμμετέχουν με συγκεκριμένο τρόπο και ρόλο στην κατάσβεση των πυρκαγιών το καλοκαίρι, αλλά και σε εργασίες, όπως καθαρισμός δασών και δασικών δρόμων, το υπόλοιπο διάστημα του χρόνου.

Η Δασοπροστασία είναι ευθύνη και υποχρέωση όλων μας. Ας συνειδητοποιήσουμε ότι αφήνοντας τα δάση να καούν και να καταστραφούν, καταστρέφουμε τις ελπίδες μας για καλύτερη ποιότητα ζωής και χάνονται χιλιάδες θέσεις εργασίας.

4 σχόλια:

  1. ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΚΑΛΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ.ΚΑΛΟ ΘΑ ΗΤΑΝ ΤΟ ΔΑΣΑΡΧΕΙΟ ΑΤΑΛΑΝΤΗΣ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΜΙΑ ΑΕΡΟΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΓΙΑΤΙ ΕΙΜΑΙ ΣΥΓΟΥΡΟΣ ΟΤΙ ΣΕ ΛΙΓΑ ΧΡΟΝΙΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΕΛΑΙΩΝΑΣ Ο ΤΟΠΟΣ ΤΟΥ ΕΓΚΗΜΑΤΟΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΚΑΛΑ ΡΕ ΛΑΜΟΓΙΑ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΤΗΣ ΑΡΠΑΧΤΗΣ ΕΡΧΕΣΤΕ ΕΝΑ ΜΗΝΑ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΚΑΙ ΚΑΤΗΓΟΡΕΙΤΕ ΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΠΟΥ ΕΣΕΙΣ ΕΚΛΕΞΑΤΕ? ΛΙΟΛΙΟΣ - ΤΟΠΙΚΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΣΥΡΙΖΑ ΕΙΝΑΙ ΓΝΩΣΤΟ ΤΟ ΑΛΙΒΕΡΙΣΙ ΠΙΑ... ΚΑΙ ΕΧΕΤ ΚΑΙ ΤΟ ΘΡΑΣΟΣ ΝΑ ΑΠΕΥΘΥΝΕΣΤΕ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ... ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΤΙ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κε ΔΑΣΑΡΧΗ
    ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΣΟΥ ΧΤΥΠΑ ΤΗΝ ΠΟΡΤΑ -- ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΑ --- Η ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΥΒΕΡΝΩΝΤΕΣ ΑΡΧΙΣΕΣ ΝΑ ΒΓΑΖΕΙΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ.ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΥ ΚΟΝΟΜΑΓΑΤΕ ΟΛΟΙ ΣΑΣ ΕΚΕΙ ΔΕΝ ΜΙΛΑΓΑΤΕ.ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΠΙΣΤΕΥΤΕ ΟΤΙ ΣΑΣ ΕΤΡΩΓΕ Η ΠΟΛΥ ΔΟΥΛΕΙΑ.ΠΕΡΙΠΟΛΙΕΣ ΚΑΝΑΤΕ ΚΑΙ ΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΣΟΥ ΗΤΑΝ ΣΤΙΣ ΤΑΒΕΡΝΕΣ.ΤΩΡΑ ΔΥΣΤΗΧΩΣ ΓΙΑ ΕΣΑΣ ΚΑΙ ΕΥΤΥΧΩΣ ΓΙΑ ΕΜΑΣ ΗΡΘΕ Η ΩΡΑ ΤΗΣ ΠΛΗΡΩΜΗΣ.Η ΖΩΗ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ ΚΥΚΛΟΣ.ΟΛΟΙ ΜΑΣ ΠΕΡΝΑΜΕ ΑΠΟ ΤΟ ΙΔΙΟ ΣΗΜΕΙΟ ΑΡΓΑ Η ΓΡΗΓΟΡΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Συμφωνώ και επαυξάνω φίλε μου.Γίνονται περιπολίες στα χαρτιά μόνο.Αν τύχει και βγουν βραδυ στις ταβέρνες γίνεται χαμός.Θα πρέπει να δοθεί το έργο αυτό σε ιδιώτες.Τότε μόνο θα δουμε απτά αποτελέσματα.Δυστηχώς η μεγαλύτερη πληγή του Ελληνικού κράτους που λέγεται Δημόσιο είναι ακόμη ανοικτή.Θα πρέπει όλοι μας να βαλουμε ένα λιθαράκι ώστε να την κλείσουμε

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε γράφετε τα σχόλια σας με ελληνικούς χαρακτήρες (κεφαλαία ή μικρά). Επίσης παρακαλούμε πολύ να μην γράφετε υβριστικά σχόλια. Πάντα υπάρχει τρόπος να περιγράψετε μία κακή κατάσταση χωρίς ύβρεις.

Σχόλια με λατινικούς ή άλλους χαρακτήρες, όπως επίσης σχόλια υβριστικά και συκοφαντικά στο εξής θα διαγράφονται.

Παρακαλούμε λοιπόν τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε επίσης τα σχόλιά σας να είναι σχετικά με την ανάρτηση.

ΣΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ ΑΡΘΡΑ, ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ.

______________________________________ Αρχειοθήκη αναρτήσεων ιστολογίου