Παρασκευή 14 Νοεμβρίου 2014

Εκτός των στόχων του Μεσοπρόθεσμου οι ΟΤΑ



Εκτός στόχων Μεσοπρόθεσμου είναι οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του κράτους εμφανίζεται απόκλιση από τον στόχο πλεονάσματος, η οποία για το 2014 ανέρχεται στα 250 εκατ. ευρώ και για το 2015 στα 150 εκατ. ευρώ. 

Μάλιστα, όπως ανακοινώθηκε χθες στη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ (Κεντρική Ενωση Δήμων), τα τελευταία στοιχεία, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρα, ανεβάζουν το έλλειμμα του αναμενόμενου πλεονάσματος για το 2015, στα 350 εκατ. ευρώ. 
 
Το γεγονός προκαλεί μεγάλη ανησυχία για το ύψος της κρατικής χρηματοδότησης του επόμενου έτους για τους δήμους. 

Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γ. Πατούλης, μιλώντας στη συνεδρίαση, τάχθηκε κατά της αξιολόγησης, συμπλέοντας με τους αντιρρησίες δημάρχους. «Δεν είμαστε ενάντια στην αξιολόγηση. Είμαστε ενάντια στην αξιολόγηση με ποσοτικούς στόχους. Δεν είμαστε ενάντια στον έλεγχο της πλαστότητας, όμως είμαστε υπέρ των εργαζομένων, υπέρ της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησής τους»

Ο εκπρόσωπος της «Νέας Αυτοδιοίκησης», δήμαρχος Ρέντη Γ. Ιωακειμίδης σημείωσε «η ηγεσία του υπ. Εσωτερικών έχει δείξει ανοχή στο θέμα του επανελέγχου και της αξιολόγησης και αυτό πιστώνεται στα θετικά».

Σύμφωνα με στοιχεία του Οικονομικού Παρατηρητηρίου των ΟΤΑ, 41 δήμοι παρουσιάζουν αποκλίσεις από τον προϋπολογισμό τους σε ποσοστό μεγαλύτερο του 10% και ενδέχεται σε αυτούς να οφείλεται η αδυναμία των ΟΤΑ να φτάσουν τον στόχο του πλεονάσματος.  
 
Πάντως, ούτε το Γενικό Λογιστήριο, αλλά ούτε και ο υπουργός Εσωτερικών Αργ. Ντινόπουλος, που χθες παραβρέθηκε στη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ, έδωσαν περισσότερα στοιχεία για το πού οφείλεται το συγκεκριμένο «έλλειμμα». Ο κ. Ντινόπουλος τόνισε ότι «δεν υπάρχει πρόθεση συρρίκνωσης των πόρων της Αυτοδιοίκησης».

«Προφανώς η απόκλιση αυτή δεν μπορεί να προέκυψε ξαφνικά. Οσοι ελέγχουν τους προϋπολογισμούς των δήμων πρέπει να γνώριζαν το πρόβλημα. Αρα κάποιοι δεν κάνουν σωστά τη δουλειά τους» τόνισε χαρακτηριστικά ο Απ. Κοιμήσης, δήμαρχος Αμφιλοχίας και εκπρόσωπος του «Αυτοδιοικητικού Κινήματος». Ο κ. Κοιμήσης τόνισε επίσης ότι ο στόχος του πλεονάσματος αρχικά ήταν 513 εκατομμύρια ευρώ, έφτασε τα 730 εκατομμύρια ευρώ για το 2014 και τα 830 εκατ. ευρώ για το 2015, προκειμένου, βέβαια, να καλυφθούν ελλείμματα από άλλες δαπάνες του προϋπολογισμού. 

Ο υφυπουργός Εσωτερικών Γ. Ντόλιος, μιλώντας κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «σε προϋπολογισμούς δήμων εμφανίζονται δάνεια που δεν πρόκειται να τα πάρουν ποτέ».
 
 
Ελεγχος στοιχείων

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση κάθε περιφέρειας ελέγχει τα στοιχεία εκτέλεσης των προϋπολογισμών των δήμων και σε περίπτωση που ο προϋπολογισμός αποκλίνει για δύο τρίμηνα, ο δήμος τίθεται σε επιτήρηση, κάτι που δεν έχει εφαρμοστεί μέχρι στιγμής σε κανένα δήμο.

Στην ίδια συνεδρίαση με πρόταση του υπουργού Εσωτερικών αποφασίστηκε η σύσταση κοινής επιτροπής του υπ. Εσωτερικών και της ΚΕΔΕ, προκειμένου να εξεταστούν όλα τα θέματα που τίθενται από πλευράς δήμων με τελικό σκοπό την προώθηση νομοσχεδίου.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε γράφετε τα σχόλια σας με ελληνικούς χαρακτήρες (κεφαλαία ή μικρά). Επίσης παρακαλούμε πολύ να μην γράφετε υβριστικά σχόλια. Πάντα υπάρχει τρόπος να περιγράψετε μία κακή κατάσταση χωρίς ύβρεις.

Σχόλια με λατινικούς ή άλλους χαρακτήρες, όπως επίσης σχόλια υβριστικά και συκοφαντικά στο εξής θα διαγράφονται.

Παρακαλούμε λοιπόν τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε επίσης τα σχόλιά σας να είναι σχετικά με την ανάρτηση.

ΣΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ ΑΡΘΡΑ, ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ.

______________________________________ Αρχειοθήκη αναρτήσεων ιστολογίου