Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2015

Ερώτηση Χρ. Σταϊκούρα για τη λειτουργία της εταιρίας ΛΑΡΚΟ




Ο Βουλευτής Φθιώτιδας της Νέας Δημοκρατίας, κ. Χρήστος Σταϊκούρας, κατέθεσε την υπ’ αριθ. πρωτ. 161/12.10.2015 Ερώτηση με θέμα τη λειτουργία της εταιρίας ΛΑΡΚΟ. 

Ακολουθεί το κείμενο της Ερώτησης:

Ερώτηση
προς το Υπουργείο Οικονομικών

Θέμα: Λειτουργία της εταιρίας ΛΑΡΚΟ.

Η ΛΑΡΚΟ είναι επιχείρηση με μακρά ιστορία η οποία αναδεικνύει και αξιοποιεί με πλήρη καθετοποίηση ορυκτό πλούτο της χώρας.

Όμως, εξωγενείς (κόστος συντελεστών παραγωγής και διεθνείς τιμές προϊόντος) αλλά και ενδογενείς (αδυναμίες στην οργάνωση της παραγωγής και διαχειριστικές αστοχίες) παράγοντες συνετέλεσαν ώστε η εταιρία, πριν από λίγα χρόνια, να εισέλθη σε μια δύσκολη περίοδο, και παρά τις συνεχείς «ενέσεις» ρευστότητας από το Ελληνικό Δημόσιο, να έχει τεθεί υπό αμφισβήτηση η ίδια η βιωσιμότητά της.

Την περίοδο Ιούλιος 2012- Δεκέμβριος 2014, έγιναν ενέργειες προς την κατεύθυνση αντιμετώπισης των πιεστικών προβλημάτων της εταιρίας και ενίσχυσης της βιωσιμότητάς της. 

Συγκεκριμένα:

Επεκτάθηκε η σύμβαση μίσθωσης των μεταλλευτικών παραχωρήσεων του Δημοσίου στην εταιρεία και παρατάθηκε η απόρριψη των μεταλλευτικών σκουριών του εργοστασίου στη θαλάσσια περιοχή του Βόρειου Ευβοϊκού Κόλπου.

Εκταμιεύθηκε ποσό επιστροφής φόρου ύψους 22,2 εκατ. ευρώ (12 Αυγούστου 2013).

Αποφασίστηκε, στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης της ΔΕΗ, η παροχή εκπτώσεων στην τιμή του ρεύματος, προσωρινής διάρκειας δύο ετών, σε εταιρείες υψηλής τάσεως και κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος, μεταξύ των οποίων η ΛΑΡΚΟ (3 Μαρτίου 2014).

Καθιερώθηκε η απαλλαγή από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης της ηλεκτρικής ενέργειας που χρησιμοποιείται για χημική αναγωγή, ηλεκτρολυτική και μεταλλουργική κατεργασία, απαλλαγή η οποία αφορά και ευνοεί και τη ΛΑΡΚΟ. 
Με αυτά τα δεδομένα,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ
ο κ. Υπουργός:

1ον. Ποιές συγκεκριμένες ενέργειες έχουν αναλάβει και υλοποιήσει, οι πολιτικές ηγεσίες του Υπουργείου, κατά το 2015, ώστε να ενισχυθεί η βιωσιμότητα της εταιρίας;

2ον. Ποιός είναι ο βραχυχρόνιος προγραμματισμός και ο μεσομακροχρόνιος σχεδιασμός της Κυβέρνησης για τη ΛΑΡΚΟ;

3ον. Ποιά είναι η θέση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου σε σχέση με την επιστολή του Σωματείου Εργαζομένων ΛΑΡΚΟ προς τον κ. Πρωθυπουργό, της 28ης Σεπτεμβρίου 2015, και τις καταγγελίες που περιέχονται σε αυτή για τον τρόπο διοίκησης και λειτουργίας της εταιρίας το τελευταίο χρονικό διάστημα;

Ο Ερωτών Βουλευτής

Χρήστος Σταϊκούρας



Επισυνάπτεται η επιστολή υπ’ αριθ. πρωτ. 138/28.09.2015 του Σωματείου Εργαζομένων ΛΑΡΚΟ.






1 σχόλιο:

  1. Αν ειναι δυνατον... ο κορετζελος βλεπει το τελος της βασιλειας του και εχει χεστει ορθιος.μεχρι και στον πρωθυπουργο εφθασε την επιστολη του.ομως ξεχασε να γραψει οτι εκανε δυσμενεις μεταθεσεις σε συναδελφους εργαζομενους 35 χρονια στη λαρκο,την απολυση του δαλακα 27 χρονια εργαζομενος στη λαρκο,την προταση-απαιτηση για την απολυση του διευθυντη του εργοστασιου επειτα απο 25 χρονια εργασιας ο οποιος ηταν ντοπιος(απο μαρτινο)και ευτυχως που ο τοτε προεδρος της λαρκο μπομπης πηρε μυρωδια τι εστι κορετζελος και δεν απελυσε τον διευθυντη αλλα του εκανε μεταθεση στην αθηνα με ανυπαρκτο τιτλο επειδη επρεπε να κανει το χατιρι του κορετζελου ο οποιος ειχε και εχει την στηριξη απ τον σταικουρα και ποσα αλλα ακομα... και ολα αυτα διοτι δεν ηταν αυτοι οι ανθρωποι ν.δ και επρεπε να τους αφανισουνε.μιλαμε για τετοιο μισος.τωρα ομως που γυρισε ο τροχος του ερχονται του κορετζελου και της δακε ολα μπουμεραγκ και λογικο ειναι,γιατι οπως στρωσατε θα κοιμηθειτε κυριοι χαφιεδες.απο την αλλη ρωτας και εσυ χρηστακη για την λαρκο... οταν ερθει η ωρα θα μαθεις ποιες θα ειναι οι συγκεκριμενες ενεργειες για την σωστη λειτουργια της λαρκο οπως επισης και για τον προγραμματισμο της κυβερνησης προς αυτη.οσο για το εγγραφο του κορετζελου-γκιωνη,επειδη λογω κρισης εδω και 6 χρονια ειναι δυσκολο να αγορασουμε χαρτι υγειας,θα το βγαλουμε φωτοτυπιες και θα το χρησιμοποιησουμε στις τουαλετες μας.Υ.Γ η διοικηση αν και αρχη ακομα μια χαρα τα παει,απλα δεν κανει τα ρουσφετια των δακιτων,δηλαδη απολυσεις σε οποιους δεν ειναι δακε-ν.δ και επειδη τους κοψανε την μη ωροκτυπηση που ετσι ειχανε μαθει,δεν χωνευουνε ουτε και την νεα διευθυνση.τους αναγκασανε με λιγα λογια να δουλευουν οπως ολοι οι εργαζομενοι ολο το οκταωρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε γράφετε τα σχόλια σας με ελληνικούς χαρακτήρες (κεφαλαία ή μικρά). Επίσης παρακαλούμε πολύ να μην γράφετε υβριστικά σχόλια. Πάντα υπάρχει τρόπος να περιγράψετε μία κακή κατάσταση χωρίς ύβρεις.

Σχόλια με λατινικούς ή άλλους χαρακτήρες, όπως επίσης σχόλια υβριστικά και συκοφαντικά στο εξής θα διαγράφονται.

Παρακαλούμε λοιπόν τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε επίσης τα σχόλιά σας να είναι σχετικά με την ανάρτηση.

ΣΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ ΑΡΘΡΑ, ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ.

______________________________________ Αρχειοθήκη αναρτήσεων ιστολογίου