Τετάρτη 14 Οκτωβρίου 2015

Σταΐκούρας: Τι θα γίνει και πότε, με την μετεγκατάσταση της σχολής του Πανεπιστημίου στη Λαμία;


Ερώτηση 
προς τα Υπουργεία Οικονομικών, Εθνικής Άμυνας και Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων
Δευτέρα, 12 Οκτωβρίου 2015
 Θέμα: Υποδομές στη Λαμία για τη Σχολή Θετικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και τις Δομές Έρευνας και Καινοτομίας.

Την περίοδο 2012-2013, στο πλαίσιο του σχεδίου «ΑΘΗNΑ», ιδρύθηκε στη Λαμία η Σχολή Θετικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, με ταυτόχρονη κατάργηση του Πανεπιστημίου Στερεάς Ελλάδας. Τα Τμήματα του καταργηθέντος Πανεπιστημίου ενσωματώθηκαν στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και το Πάντειο Πανεπιστήμιο.

Η Σχολή λειτουργεί με 2 Τμήματα: αυτό της «Πληροφορικής με Εφαρμογές στη Βιοϊατρική» (παλαιό) και αυτό της «Πληροφορικής» (νέο).

Από τις αρχές του έτους, λειτουργεί Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών, με γνωστικό πεδίο «Πληροφορική και Υπολογιστική Βιοϊατρική».

Επίσης, το 2014 ιδρύθηκαν δομές Έρευνας και Καινοτομίας και στη Λαμία.

Σημειώνεται ότι η Στερεά Ελλάδα και η έδρα της, η Λαμία, έχουν μικρή συμμετοχή στους εθνικούς χάρτες της Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης, της Έρευνας και της Καινοτομίας. Στερείται έτσι η Περιφέρεια και η έδρα της από δυνητικούς συντελεστές προώθησης της βιώσιμης ανάπτυξης, της απασχόλησης και της κοινωνικής συνοχής. 

Είναι σαφές ότι η εύρυθμη λειτουργία της Πανεπιστημιακής Σχολής και των δομών Έρευνας και Καινοτομίας, πέραν του ακαδημαϊκού-ερευνητικού προσωπικού, απαιτεί τη διαμόρφωση, άμεσα, κατάλληλων υποδομών.

Προς αυτή την κατεύθυνση, από το τέλος του 2013, αναλήφθησαν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες από τα Υπουργεία Οικονομικών και Εθνικής Άμυνας.

Εξασφαλίσθηκε η παραχώρηση συγκεκριμένης έκτασης 106 στρεμμάτων, στην περιοχή της πρώην ΠΑΒΥΠ, στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και στο Δήμο Λαμιέων.

Το Υπουργείο Οικονομικών, κάλυψε την απαίτηση του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας για την αποδέσμευση της έκτασης, με εξασφάλιση ποσού 950.000 ευρώ.

Οι αναγκαίες διαδικασίες ολοκληρώθηκαν στα μέσα Απριλίου του 2015.

Το χρηματικό ποσό είχε μεταφερθεί από το 2014 στο 2015 (βλέπετε «Χορήγηση Πιστώσεων από το Αποθεματικό», Υπουργείο Οικονομικών, 24 Ιουλίου 2015).

Να ληφθεί υπόψη ότι οι πόροι που εξασφαλίστηκαν το 2014 και μεταφέρθηκαν στο 2015 θα είναι διαθέσιμοι μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.

Σημειώνω επίσης ότι σχετική επιστολή (29η Απριλίου 2015) του υπογράφοντος την Ερώτηση, προς τον αρμόδιο Γενικό Γραμματέα Δημόσιας Περιουσίας του Υπουργείου Οικονομικών, ουδέποτε απαντήθηκε, ενώ στις 8 Ιουνίου 2015, σε Ερώτησή μας, η τότε Αναπληρώτρια Υπουργός Οικονομικών, απάντησε συγκεχυμένα.

Μετά τα ανωτέρω,

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ

οι κ.κ. Υπουργοί:

Πότε η Κυβέρνηση θα ολοκληρώσει τη διαδικασία μεταβίβασης της έκτασης των 106 στρεμμάτων, ώστε και στη Λαμία / Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας να ξεκινήσει η δημιουργία σύγχρονων υποδομών για τη λειτουργία δομών πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, έρευνας και καινοτομίας;

Ο Ερωτών Βουλευτής

Χρήστος Σταϊκούρας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε γράφετε τα σχόλια σας με ελληνικούς χαρακτήρες (κεφαλαία ή μικρά). Επίσης παρακαλούμε πολύ να μην γράφετε υβριστικά σχόλια. Πάντα υπάρχει τρόπος να περιγράψετε μία κακή κατάσταση χωρίς ύβρεις.

Σχόλια με λατινικούς ή άλλους χαρακτήρες, όπως επίσης σχόλια υβριστικά και συκοφαντικά στο εξής θα διαγράφονται.

Παρακαλούμε λοιπόν τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε επίσης τα σχόλιά σας να είναι σχετικά με την ανάρτηση.

ΣΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ ΑΡΘΡΑ, ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ.

______________________________________ Αρχειοθήκη αναρτήσεων ιστολογίου