Κυριακή 25 Οκτωβρίου 2015

Ερώτηση Κατσώτη για τη μετακύλιση της αρμοδιότητας των προνοιακών επιδομάτων και βοηθημάτων στους Δήμους

  
  
   
Με τον Καλλικράτη και τη διάλυση των Νομαρχιών η αρμοδιότητα των προνοιακών επιδομάτων και βοηθημάτων πέρασε στους Δήμους και συνδέθηκε δυστυχώς με τους ΚΑΠ. Από το 2011 το έργο αυτό για τους Δήμους το περαιώνουν Δήμοι που εδρεύουν στην έδρα της εκάστοτε Περιφέρειας. Σε αυτή τη βάση στην ευθύνη τους πέρασε και το προσωπικό των αντίστοιχων υπηρεσιών των τότε Νομαρχιών. ο Δήμος Αθήνας αυτή την περίοδο πιέζει τους δήμους που εξυπηρετεί να παραλάβουν μέσα σε σύντομες προθεσμίες την αρμοδιότητα. Οι δήμοι χωρίς το αναγκαίο προσωπικό, χρηματοδότηση, στήριξη, προετοιμασία, εξαναγκάζονται να αναλάβουν μια αρμοδιότητα που θα έπρεπε να ασκείται αποκλειστικά από το κράτος. Κυβέρνηση και τα αρμόδια υπουργεία με ευθύνη τους θέτουν τους ανάπηρους, τους δικαιούχους των προνομιακών βοηθημάτων, τους δήμους και τις υπηρεσίες τους σε μια νέα ταλαιπωρία και μια μεταξύ τους αντιπαράθεση. Αποπροσανατολίζουν ώστε να περάσουν ή δυνατόν αναίμακτα την κατακρεούργηση των προνοιακών επιδομάτων και βοηθημάτων που έχουν δρομολογήσει και προσυπογράψει μαζί, ΕΕ και Κυβέρνηση.

Με προκάλυμμα μάλιστα τον εκσυγχρονισμό του συστήματος και τη μη ταλαιπωρία των αναπήρων στα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ), η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με το νόμο 4331 τον Ιούνη του 2015 προώθησε μέτρα εκσυγχρονισμού του συστήματος περικοπών. Οι κρατικές παροχές για τις πρόσθετες ανάγκες του αναπήρου αποσυνδέονται από αυτή καθ’ αυτή την αναπηρία, συνδέονται με περιουσιακά στοιχεία και αν έχει οικογένεια να τον συνδράμει. Οι Δήμοι το επόμενο διάστημα με τις αρμοδιότητες που τους ανατίθενται θα αναδειχτούν στο πρώτο, διευρυμένο σφαγείο των προνοιακών επιδομάτων, των επιδομάτων αναπηρίας. Στόχος το τσάκισμα των προνομιακών επιδομάτων, των επιδομάτων αναπηρίας (μόνο αυτά είναι 800 εκατομμύρια ευρώ), η μείωση χρηματοδότησης συνολικά της πρόνοιας από 1.8 δις το 2015 σε μόλις 900εκ με βάση το 3ο Μνημόνιο!.  


Μετά τα παραπάνω ΕΡΩΤΑΤΑΙ η κυβέρνηση:

-       Αν θα στηρίξει τις υπηρεσίες των δήμων με το αναγκαίο προσωπικό ώστε να μπορέσουν στοιχειωδώς να ανταπεξέλθουν σε αυτή την νέα και κρίσιμη αρμοδιότητα και να μην βρεθούν και πάλι ΑμΕΑ και δικαιούχοι μπροστά σε μια νέα ταλαιπωρία.

-       Αν σκέπτεται να αποσυνδέσει τα προνομιακά επιδόματα από τους ΚΑΠ που και δεν αποδίδονται στο σύνολο τους σήμερα στους δήμους και το ύψος της χρηματοδότησης τους δεν επαρκεί σε στοιχειώδεις ακόμη και ανελαστικές δαπάνες και λειτουργίες τους.

Ο Βουλευτής


Χρήστος Κατσώτης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε γράφετε τα σχόλια σας με ελληνικούς χαρακτήρες (κεφαλαία ή μικρά). Επίσης παρακαλούμε πολύ να μην γράφετε υβριστικά σχόλια. Πάντα υπάρχει τρόπος να περιγράψετε μία κακή κατάσταση χωρίς ύβρεις.

Σχόλια με λατινικούς ή άλλους χαρακτήρες, όπως επίσης σχόλια υβριστικά και συκοφαντικά στο εξής θα διαγράφονται.

Παρακαλούμε λοιπόν τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε επίσης τα σχόλιά σας να είναι σχετικά με την ανάρτηση.

ΣΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ ΑΡΘΡΑ, ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ.

______________________________________ Αρχειοθήκη αναρτήσεων ιστολογίου