Τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή ο ρόλος της περιοχής μας στη νέα υπό διαμόρφωση οικονομική βάση της Περιφέρειας, στα πλαίσια του σεναρίου της βιώσιμης ανάπτυξης και της έντονης διαπεριφερειακής συνεργασίας, επιβάλλεται να είναι καθοριστικός.
Η επιχειρηματική δραστηριότητα πλήττεται καθημερινά και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις οφείλονται στην αρνητική οικονομική συγκυρία καθώς και στις αγκυλώσεις της εκάστοτε Κεντρικής Διοίκησης που δεν βοηθά τις υγιείς επιχειρηματικές δυνάμεις να βρουν το κατάλληλο έδαφος ώστε να αναπτυχθούν.
Ο σχεδιασμός της Περιφερειακής Ανάπτυξης θα πρέπει να έχει σαν αφετηρία τη νέα πραγματικότητα που διαμορφώνει η οικονομική κρίση.
Βασική προτεραιότητα, πρέπει να είναι η παρότρυνση και η ενίσχυση των νέων ανθρώπων να ασχοληθούν με τις εναλλακτικές καλλιέργειες με στοχευμένα μέτρα τόνωσης της υπαίθρου και των απομακρυσμένων περιοχών, καθώς λόγω της οικονομικής κρίσης αρχίζει να διαμορφώνεται μια νέα πραγματικότητα και πρέπει να υπάρξει στροφή στον πρωτογενή τομέα με ουσιαστική στήριξη της παραγωγής, είσοδο στην παραγωγική διαδικασία νέων ανθρώπων και προώθηση καινοτόμων εκπαιδευτικών εργαλείων των αγροτών.
Κεντρική Διοίκηση και τα εκάστοτε Υπουργεία χρειάζεται να εξοπλίζουν τους νέους μας σήμερα, με οικονομικά και καλλιεργητικά κίνητρα, με γη, με τεχνογνωσία, καλλιεργητικά πλάνα σε κάθε περιφέρεια και να ενισχύει την προσπάθειά τους.
Προτεραιότητα πρέπει να δώσουμε στη δυνατότητα άμεσης πρόσβασης στην ενημέρωση, στην πληροφορία, στην έρευνα, στην κατάρτιση, στην πιστοποίηση. Η ελληνική γεωργία για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες ξαναγίνεται συγκριτικό πλεονέκτημα, μοχλός εξόδου της χώρας από την κρίση και θεμέλιο της νέας ανάπτυξης.
Ο Αγροτικός τομέας, μαζί μ αυτόν του τουρισμού και της μεταποίησης πρέπει να αποτελέσει την κινητήρια δύναμη και την ειδοποιό διαφορά της οικονομίας της πατρίδας μας.
Οι απαρχαιωμένες δομές της ελληνικής οικονομίας οδηγούν κάθε χρόνο χιλιάδες επιστήμονες στο εξωτερικό, καθώς κρίνονται «υπέρ - εφοδιασμένοι» με γνώσεις για τις ανάγκες της εγχώριας αγοράς.
Νέα παιδιά μορφωμένα, συνειδητοποιημένα, στρέφονται στον αγροτικό τομέα και έρχονται να συναντήσουν τον στόχο μιας εθνικής στρατηγικής για την παραγωγική ανασυγκρότηση του τόπου.
Αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας...
Υπάρχει τρόπος η κατάσταση να αλλάξει; Η σημερινή οικονομική συγκυρία, παρά τα αρνητικά της χαρακτηριστικά ή και επ’ αφορμής αυτών, όπως εκτιμούν οι ειδικοί, αποτελεί μοναδική ευκαιρία για να αλλάξει το παραγωγικό μοντέλο της χώρας. Αρκεί να στραφεί στη δημιουργία σύνθετων προϊόντων και υπηρεσιών, με τα οποία η Ελλάδα θα διεκδικήσει μία καλύτερη θέση στον παγκόσμιο καταμερισμό εργασίας, παρέχοντας πεδίο για την αξιοποίηση και των επιστημόνων της.
Πρωταρχικός στόχος του Επιμελητηρίου Φθιώτιδας είναι η ενεργοποίησή του ως Δομή στήριξης και προώθησης της επιχειρηματικής ανάπτυξης.
Στη σημερινή δύσκολη οικονομική συγκυρία, είναι περισσότερο αναγκαίο από ποτέ, τα Επιμελητήρια αναλαμβάνοντας το ρόλο που τους αναλογεί να εκπονήσουν ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα δράσης από κοινού, για την εμψύχωση, ενημέρωση και κινητοποίηση του τοπικού πληθυσμού και την αναθέρμανση της τοπικής οικονομίας.
Βασική επιδίωξη θα είναι η συνεργασία και η ανάδειξη του Περιφερειακού ρόλου των Επιμελητηρίων - εργαλείο με νέο ρόλο που θα επιδιώκει να ανταποκριθεί στις νέες συνθήκες της τοπικής οικονομίας και κυρίως στη θεματική: Καινοτομία – Ανάδειξη και προώθηση της Καινοτομίας – Ανάδειξη νέων επιχειρηματικών πρωτοβουλιών.
Αλέξανδρος Διαμαντάρας
ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούμε γράφετε τα σχόλια σας με ελληνικούς χαρακτήρες (κεφαλαία ή μικρά). Επίσης παρακαλούμε πολύ να μην γράφετε υβριστικά σχόλια. Πάντα υπάρχει τρόπος να περιγράψετε μία κακή κατάσταση χωρίς ύβρεις.
Σχόλια με λατινικούς ή άλλους χαρακτήρες, όπως επίσης σχόλια υβριστικά και συκοφαντικά στο εξής θα διαγράφονται.
Παρακαλούμε λοιπόν τους φίλους αναγνώστες:
ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ
Παρακαλούμε επίσης τα σχόλιά σας να είναι σχετικά με την ανάρτηση.
ΣΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ ΑΡΘΡΑ, ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ.