Πέμπτη 25 Ιουλίου 2013

Πράσινο φως για εκκαθάριση ΕΑΣ, ΕΛΒΟ, ΛΑΡΚΟ

Επιταχύνει τις διαδικασίες η κυβέρνηση για την αναδιάρθρωση εν λειτουργία τριών μεγάλων κρατικών εταιρειών και συγκεκριμένα των ΕΑΣ, της ΕΛΒΟ και της ΛΑΡΚΟ.

Οι χρόνοι έχουν περιοριστεί σημαντικά και μέσα στον Αύγουστο αναμένεται -σύμφωνα με τον νέο προγραμματισμό- να παρουσιαστεί το σχέδιο για το μέλλον των τριών αυτών εταιρειών και οι αποφάσεις της κυβέρνησης να γίνουν γνωστές μέχρι το τέλος του έτους, το αργότερο. 

Αργά χθες το απόγευμα, ανακοινώθηκε επισήμως ότι η κυβέρνηση ζήτησε τη βοήθεια εξειδικευμένων ανεξάρτητων συμβούλων για να προχωρήσει στη ριζική αναδιάρθρωση των επί σειρά ετών ζημιογόνων -όπως τονίζεται χαρακτηριστικά- κρατικών εταιρειών Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ), Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων (ΕΛΒΟ) και ΛΑΡΚΟ. 
Στόχος είναι να γίνει συγχώνευση – κατάργηση τμημάτων των εταιρειών αυτών που θεωρούνται ζημιογόνα και παράλληλα να προχωρήσει στην ιδιωτικοποίηση μονάδων που μπορούν να καταστούν κερδοφόρες. 
Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση: «Τα σχέδια αυτά θα πρέπει να ελαχιστοποιούν το κόστος των εταιρειών αυτών για τον Eλληνα φορολογούμενο και να είναι συμβατά με τους κανόνες της ΕΕ περί κρατικών ενισχύσεων». 

Ορισμένα τμήματα της ΕΛΒΟ μπορεί να καταργηθούν, αλλά ταυτόχρονα απαιτείται η ενίσχυση άλλων. 
Το Μέγαρο Μαξίμου φαίνεται ότι θέλει να κλείσει το θέμα το αργότερο μέχρι το τέλος του έτους, καθώς θα ζητηθεί από τους συμβούλους να έχουν έτοιμα τα πορίσματά τους μέσα στον επόμενο μήνα, έτσι ώστε η κυβέρνηση να ανακοινώσει τις οριστικές της αποφάσεις μέχρι τον Δεκέμβρη. 
 Στην ανακοίνωση που εκδόθηκε χθες από τη Γ.Γ. Ενημέρωσης δεν γίνεται καμία αναφορά στους εργαζομένους, αλλά πιθανότατα μέσα από τις καταργήσεις – συγχωνεύσεις τμημάτων, που ουσιαστικά προαναγγέλλονται, θα προκύψει αριθμός απολύσεων. 
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Εθνους», στο υπουργείο Οικονομικών υπάρχει έτοιμη έκθεση για την εκκαθάριση εν λειτουργία των αμυντικών βιομηχανιών, με δεδομένο μάλιστα και το πρόβλημα που έχει υπάρξει με την ΕΕ, η οποία μελετά το θέμα των κρατικών ενισχύσεων προς ορισμένες από αυτές. 
Ωστόσο, το σχέδιο αυτό του υπουργείου Οικονομικών δεν προχώρησε σε πρώτη φάση, καθώς επελέγη η ΕΡΤ, αλλά είναι σαφές ότι το σενάριο αυτό επανέρχεται τώρα με τον πλέον επίσημο τρόπο.
Μελέτη

Στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας, πάντως, δεν υπάρχει αυτήν την ώρα οικονομοτεχνική μελέτη που με σαφήνεια να καταδεικνύει το ποιες είναι οι βιώσιμες μονάδες στις αμυντικές βιομηχανίες. 
Σύμφωνα με αξιωματούχους του Πενταγώνου, ορισμένα τμήματα των ΕΑΣ και της ΕΛΒΟ μπορούν να καταργηθούν, αλλά ταυτόχρονα απαιτείται η ενίσχυση άλλων με βάση το κατασκευαστικό έργο.

Για τον λόγο αυτόν η πρόταση που έχει τεθεί στο τραπέζι είναι να αναζητηθεί άμεσα στρατηγικός επενδυτής, ο οποίος να στηρίξει τα υγιή τμήματα της αμυντικής βιομηχανίας και τα ίδια πρόσωπα σημείωναν πως υπάρχει ενδιαφέρον ξένων οίκων από τη Γερμανία, το Ισραήλ αλλά και τις ΗΠΑ.

1 σχόλιο:

  1. ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΩΡΑ!

    ΠΑΡΤΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΣΑΣ ΜΑΚΡΙΑ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ!

    ΕΡΓΑΤΕΣ ΕΝΩΘΕΙΤΕ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε γράφετε τα σχόλια σας με ελληνικούς χαρακτήρες (κεφαλαία ή μικρά). Επίσης παρακαλούμε πολύ να μην γράφετε υβριστικά σχόλια. Πάντα υπάρχει τρόπος να περιγράψετε μία κακή κατάσταση χωρίς ύβρεις.

Σχόλια με λατινικούς ή άλλους χαρακτήρες, όπως επίσης σχόλια υβριστικά και συκοφαντικά στο εξής θα διαγράφονται.

Παρακαλούμε λοιπόν τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε επίσης τα σχόλιά σας να είναι σχετικά με την ανάρτηση.

ΣΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ ΑΡΘΡΑ, ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ.

______________________________________ Αρχειοθήκη αναρτήσεων ιστολογίου