Παρασκευή 5 Ιουλίου 2013

Επιστολή του Επιμελητηρίου Φθιώτιδας προς τον Υπουργό Ανάπτυξης σχετικά με τον σχεδιασμό του Υπουργείου για τον ΟΠΕ


Λαμία 5 -07 -2013
Αρ.Πρωτ.: 9680
Προς 
τον Υπουργό Ανάπτυξης κο Κ. Χατζηδάκη 
Νίκης 5-7 
Αθήνα 10180
 


Κοινοποίηση: 
1. Υφυπουργό Ανάπτυξης κο Θ. Σκορδά 
2. Υφυπουργό Ανάπτυξης κο Ν. Μηταράκη 
3. ΚΕΕΕ 
4. ΟΠΕ 
5. Επιμελητήρια Ελλάδος 
6. Βουλευτές Φθιώτιδας

Κύριε Υπουργέ,
Με την επιστολή μας αυτή θα θέλαμε να ζητήσουμε ενημέρωση για τις προθέσεις του Υπουργείου σας, όσον αφορά έναν κρίσιμο οργανισμό, τον Ελληνικό Οργανισμό Εξωτερικού Εμπορίου (ΟΠΕ).

Ο ΟΠΕ, ένας οργανισμός με ιστορία, εδώ και πολλά χρόνια παρέχει στις ελληνικές επιχειρήσεις υποστήριξη και ώθηση για να αναπτύξουν τον εξαγωγικό τους προσανατολισμό και να αναδείξουν τα συγκριτικά τους πλεονεκτήματα σε αγορές του εξωτερικού. Ο ΟΠΕ αποτελεί έναν πολύ σημαντικό συνεργάτη των δυναμικών εξαγωγικών επιχειρήσεων και βασικό συμπαραστάτη σε κάθε προσπάθεια για αύξηση του μεριδίου των ελληνικών εξαγώγιμων προϊόντων στις διεθνείς αγορές.

Επιπλέον για εμάς τα Επιμελητήρια αποτελεί ειδικό σύμβουλο, με τον οποίον έχουμε συνεργαστεί όλα αυτά τα έτη με μεγάλη επιτυχία και μετρήσιμα αποτελέσματα για όλες τις επιχειρήσεις που συμμετείχαν στις δράσεις του, είτε αυτές είχαν να κάνουν με επιχειρηματικές – εμπορικές αποστολές είτε με συμμετοχές στις μεγαλύτερες εκθέσεις του εξωτερικού.

Όμως σήμερα παρόλη την πολύπλευρη, ουσιαστική και χρήσιμη λειτουργία του Οργανισμού, η πολιτική ηγεσία επιλέγει να κλείσει και να θέσει σε εκκαθάριση τον ΟΠΕ μεταφέροντας τις αρμοδιότητές του στο INVEST IN GREECE με την παράλληλη ασαφή μεταφορά του προσωπικού του. Ενδεικτικό της αντιμετώπισης της πολιτικής ηγεσίας είναι το γεγονός ότι ο ΟΠΕ δεν έχει χρηματοδοτηθεί κατά το 2013 ούτε από τον Τακτικό Προϋπολογισμό ούτε και από το ΠΔΕ στο οποίο έχουν εγκριθεί πιστώσεις 3 εκ. ευρώ. Τούτο θέτει σε κίνδυνο όλο το υπόλοιπο πρόγραμμα του Οργανισμού και ασφαλώς όλη τη σκληρή προσπάθεια των επιχειρήσεων – μελών μας καθώς συμμετέχουν στις δράσεις αυτές.
Θεωρούμε αναγκαία τη σταθερή και ασφαλή χρηματοδότηση και την ενδυνάμωση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων του Οργανισμού, προκειμένου να συνεχίσει να σχεδιάζει δράσεις στον τομέα των εξαγωγών. Κατά συνέπεια, δε θα πρέπει να οδηγηθούμε στην αναγκαστική δημιουργία ενός σχήματος χωρίς ουσιαστικό αντικείμενο.

Ο ΟΠΕ και τα γραφεία ΟΕΥ σήμερα είναι οι μοναδικοί κρατικοί μηχανισμοί υποστήριξης των εξαγωγέων. Ειδικά σήμερα, είναι αναγκαίο όσο ποτέ άλλοτε, να στηρίξουμε και να βοηθήσουμε την εξωστρέφεια των ελληνικών μας επιχειρήσεων με σκοπό την ολοκληρωμένη προώθηση των προϊόντων μας στις ξένες αγορές.

Κύριε Υπουργέ,
Θεωρούμε ότι η πολιτική ηγεσία χρειάζεται να περιβάλλει με ιδιαίτερη ευαισθησία το συγκεκριμένο ζήτημα, στις ειδικές συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί σήμερα και να επανεξετάσει με τη δέουσα σοβαρότητα το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει για τις επιχειρήσεις μας ο Ελληνικός Οργανισμός Εξωτερικού Εμπορίου.

Ο Πρόεδρος
Αλέξανδρος Διαμαντάρας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε γράφετε τα σχόλια σας με ελληνικούς χαρακτήρες (κεφαλαία ή μικρά). Επίσης παρακαλούμε πολύ να μην γράφετε υβριστικά σχόλια. Πάντα υπάρχει τρόπος να περιγράψετε μία κακή κατάσταση χωρίς ύβρεις.

Σχόλια με λατινικούς ή άλλους χαρακτήρες, όπως επίσης σχόλια υβριστικά και συκοφαντικά στο εξής θα διαγράφονται.

Παρακαλούμε λοιπόν τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε επίσης τα σχόλιά σας να είναι σχετικά με την ανάρτηση.

ΣΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ ΑΡΘΡΑ, ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ.

______________________________________ Αρχειοθήκη αναρτήσεων ιστολογίου