Τρίτη, 19 Μαΐου 2015

Το ΤΕΕ ανοίγει σε ημερίδα τον διαχρονικό φάκελο της ΛΑΡΚΟ

  
Το παρόν, το μέλλον αλλά και το παρελθόν της ΛΑΡΚΟ θα απασχολήσει την συνάντηση που διοργανώνει σήμερα Τρίτη 19 Μαΐου και στις 18.30 μ.μ. στο αμφιθέατρο εκδηλώσεων του ΤΕΕ στην οδό Νίκης 4 στο κέντρο της Αθήνας το Ινστιτούτο Εκπαίδευσης και Επιμόρφωσης Μελών του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας.

Σκοπός της συνάντησης είναι «η ενημέρωση των μηχανικών, των επαγγελματιών της μεταλλουργίας αλλά και των παραγόντων της πολιτείας για την επιχείρηση ΛΑΡΚΟ» όπως και σημειώνεται στο δελτίο τύπου του ΙΕ ΚΕΜ-ΤΕΕ όπου παράλληλα επισημαίνεται ότι «στην τρέχουσα συγκυρία, το αίτημα για παραγωγική ανασυγκρότηση της βιομηχανικής βάσης της χώρας μας είναι θέμα απόλυτης προτεραιότητας και η ΛΑΡΚΟ είναι μία από τις ναυαρχίδες στην αξιοποίηση του μεταλλευτικού πλούτου».

Ουσιαστικά το Ινστιτούτου του ΤΕΕ έρχεται να ανοίξει τον διάλογο γύρω από την ΛΑΡΚΟ, σε μία χρονική στιγμή που από την πλευρά της κυβέρνησης δεν έχουν γίνει ακόμη σαφείς οι ακριβείς προθέσεις της για το μέλλον της εταιρείας, καθώς οι εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους φαίνεται ότι και στην περίπτωση της ΛΑΡΚΟ δεν αφήνουν περιθώρια για σχεδιασμούς, ιδιαίτερα μάλιστα από την στιγμή που η αποκρατικοποίησή της είναι συνδεδεμένη με την εφαρμογή του μνημονίου.

Μάλιστα στην συνάντηση θα τεθεί στο τραπέζι της συζήτησης το σύνολο σχεδόν των θεμάτων που απασχολούν την ΛΑΡΚΟ και τα οποία έχουν να κάνουν τόσο με την γενικότερη σημασία της εταιρείας για την οικονομία και την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, όσο και με επιμέρους ζητήματα όπως η προστασία του περιβάλλοντος, το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας αλλά και η εμπορική αξία του τελικού προϊόντος.

Συγκεκριμένα στο πλαίσιο της συνάντησης θα γίνει αρχικά μια συνοπτική παρουσίαση των εγκαταστάσεων της ΛΑΡΚΟ και κυρίως του εργοστασίου της Λάρυμνας, της παραγωγικής διαδικασίας και των επιπτώσεων στο περιβάλλον ενώ παράλληλα θα γίνουν αναφορές σε θέματα που αφορούν τους εργαζόμενους και την σημασία της ΛΑΡΚΟ για τις τοπικές κοινωνίες των περιοχών της χώρας όπου δραστηριοποιείται. Επίσης θα γίνει αναφορά στην συμβολή της ΛΑΡΚΟ στην ανάπτυξη της επιστήμης και της τεχνικής, ενώ ένα μεγάλο μέρος των εισηγήσεων αφορούν την ΛΑΡΚΟ ως επιχειρηματικό «οικοσύστημα» και κατά την διάρκεια τους θα γίνει παρουσίαση των οικονομικών αποτελεσμάτων διαχρονικά και των βασικών οικονομικών δεικτών της επιχείρησης καθώς και της συμβολής στην εθνική οικονομία. Ιδιαίτερες αναφορές θα γίνουν πάνω σε θέματα εμπορικού χαρακτήρα όπως η αξία του σιδηρονικέλιου και οι χρήσεις του στην βιομηχανική παραγωγή, οι εξελίξεις στην παγκόσμια αγορά νικελίου, στις σχέσεις τιμής μετάλλου και κερδοφορίας καθώς και στην δομή του κόστους καθώς και στα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της ΛΑΡΚΟ. Επίσης θα γίνουν ιδιαίτερες αναφορές στο κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας, τους προμηθευτές της εταιρείας και της υπεργολαβίες, την στρατηγική ανάπτυξης ενώ παράλληλα θα γίνει παρουσίαση των διοικητικών σχημάτων της ΛΑΡΚΟ από την ίδρυσή της το 1963 έως σήμερα.


Συνδικαλιστικές κόντρες

Την ίδια στιγμή το τελευταίο χρονικό διάστημα βρίσκεται σε εξέλιξη μία έντονη διαμάχη μεταξύ των σωματείων εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ και κυρίως μεταξύ του σωματείου της Λάρυμνας.

Αφορμή μάλιστα για το ξέπεσμα των αντιπαραθέσεων μεταξύ των σωματείων με αιχμηρές ανακοινώσεις εκατέρωθεν είναι οι συναντήσεις που έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα με την διοίκηση της εταιρείας ενώ παράλληλα ρόλο στην αντιπαράθεση έχει παίξει και το γεγονός ότι πλησιάζουν οι εκλογές για την ανάδειξη των εκπροσώπων των εργαζομένων στην διοίκηση της εταιρείας.

Ωστόσο μέσα από τις ανακοινώσεις των σωματείων προκύπτουν και αρκετά ζητήματα που αφορούν την κατάσταση που επικρατεί στην εταιρεία, όπως τα προβλήματα και η έλλειψη παραγωγής στα μεταλλεία της Εύβοιας σε συνδυασμό με το συνολικότερο ζήτημα προμήθειας μεταλλεύματος κάτι που έχει επιπτώσεις στα έσοδα.

Μάλιστα η μείωση της παραγωγής σε συνδυασμό με την πτώση της τιμής του νικελίου έχει δημιουργήσει μια μεγάλη διαφορά μεταξύ εσόδων και εξόδων, με τις συνδικαλιστικές παρατάξεις μάλιστα να εκφράζουν την ανησυχία τους ακόμη και για την δυνατότητα της εταιρείας να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της τους επόμενους μήνες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε γράφετε τα σχόλια σας με ελληνικούς χαρακτήρες (κεφαλαία ή μικρά). Επίσης παρακαλούμε πολύ να μην γράφετε υβριστικά σχόλια. Πάντα υπάρχει τρόπος να περιγράψετε μία κακή κατάσταση χωρίς ύβρεις.

Σχόλια με λατινικούς ή άλλους χαρακτήρες, όπως επίσης σχόλια υβριστικά και συκοφαντικά στο εξής θα διαγράφονται.

Παρακαλούμε λοιπόν τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε επίσης τα σχόλιά σας να είναι σχετικά με την ανάρτηση.

ΣΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ ΑΡΘΡΑ, ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ.

______________________________________ Αρχειοθήκη αναρτήσεων ιστολογίου