Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2012

Η απελευθέρωση της Λαμίας από το ΕΑΜ - ΕΛΛΑΣ


Η 18η Οκτωβρίου, ημέρα απελευθέρωσης της Λαμίας από τη ναζιστική κατοχή, είναι ημέρα τιμής και μνήμης που ανήκει πάνω από όλα στους Αντιστασιακούς που αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν για Ελευθερία, Ανεξαρτησία και Κοινωνική Δικαιοσύνη.

Η περιοχή μας είναι η γενέτειρα του Πρωτο-καπετάνιου του ΕΛΑΣ Άρη Βελουχιώτη αλλά και πολλών ανώνυμων και επώνυμων αγωνιστών και αξιώθηκε να γίνει το κέντρο της ένοπλης Αντίστασης του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού.

Η έμφαση που δίνει η δημοτική αρχή της πόλης στο θρησκευτικό περιεχόμενο της επετείου όχι μόνο υποβαθμίζει την προσφορά των μαχητών του ΕΛΑΣ στην απελευθέρωση της Λαμίας, αλλά επιπλέον στηρίζει τη συστηματική προσπάθεια της ηγεσίας της Εκκλησίας να εμφανίσει στη συνείδηση του κόσμου την απελευθέρωση ως αποτέλεσμα θείας παρέμβασης! Η κατάθεση στεφάνων στο μνημείο Εθνικής Αντίστασης από τις επίσημες αρχές δε σώζει τα προσχήματα. Έτσι και φέτος η Παρέμβαση Πολιτών για τη Λαμία δεν πρόκειται να συμμετέχει στον επίσημο εορτασμό της επετείου, στο πρόγραμμά του οποίου περιλαμβάνονται δοξολογίες και λιτάνευση εικόνων. 

Η Δημοτική μας κίνηση καλεί όλους τους δημότες σε μια λιτή εκδήλωση μνήμης και τιμής για όσους αγωνίστηκαν για την απελευθέρωση της πόλης στο άγαλμα του Άρη Βελουχιώτη στην πλατεία Λαού στις 12.00 το μεσημέρι, μετά το τέλος της διαδήλωσης της Γενικής Απεργίας.


Η φετινή επέτειος της απελευθέρωσης έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς σηματοδοτεί μια σημαντική καμπή στη σύγχρονη ιστορία του τόπου και του λαού που στενάζει κάτω από μια νέα οικονομικο-πολιτική κατοχή, κάτω από έναν νέο ζυγό, αυτόν της τρόικας (ΔΝΤ, ΕΚΤ, ΕΕ), του Μνημονίου και της υποτελούς εθελόδουλης τρικομματικής συγκυβέρνησης. Σε αυτή την ιστορική συγκυρία ο αγώνας για την απελευθέρωση του λαού από τα εξουσιαστικά δεσμά κυβέρνησης-τρόικας-Μνημονίου δεν αποτελεί απλώς μια πολιτική επιδίωξη, αλλά αδήριτη κοινωνική ανάγκη και προϋπόθεση επιβίωσης του λαού και της χώρας. 

Η Παρέμβαση Πολιτών για τη Λαμία καλεί κάθε δημότη της Λαμίας να συμμετέχει στους αγώνες της επόμενης περιόδου, στις πανεργατικές απεργίες, στα παλλαϊκά συλλαλητήρια, στις κινήσεις πολιτικής ανυπακοής για τα χαράτσια και σε κάθε άλλη συλλογική μορφή αντίστασης και κοινωνικής αλληλεγγύης. 

Ο καλύτερος τρόπος για να τιμήσει κανείς σήμερα τους αντιστασιακούς-απελευθερωτές της πόλης μας και το άξιο τέκνο της, Άρη Βελουχιώτη είναι να συμμετέχει στους αγώνες του σήμερα και του αύριο για Ελευθερία, Λαϊκή Κυριαρχία και Κοινωνική Δικαιοσύνη, ακολουθώντας τους δρόμους που αυτοί άνοιξαν.


4 σχόλια:

  1. ΔΗΛΑΔΗ ΑΓΑΠΗΤΟΙ ΣΥΜΠΑΤΡΙΩΤΕΣ ΔΕΝ ΞΕΡΕΤΕ ΠΟΣΟΥΣ ΕΣΦΑΞΕ Ο ΑΡΗΣ; ΠΟΣΕΣ ΦΟΡΕΣ ΑΠΟΔΕΙΧΤΗΚΕ ΟΤΙ ΔΕΝ ΣΚΟΤΩΣΕ ΜΟΝΟ ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ,ΚΑΤΑΔΟΤΕΣ Η ΠΑΡΑΔΕΞΙΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΟΥ 'ΒΟΗΘΟΥΣΑΝΕ' ΤΟΥΣ ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ ΑΛΛΑ ΚΑΤΑ ΛΑΘΟΣ ΛΗΣΤΕΨΕ ΚΑΙ ΟΛΟΚΛΗΡΑ ΧΩΡΙΑ ΚΑΙ ΒΟΣΚΟΥΣ, ΠΟΣΟΥΣ ΑΘΩΩΟΥΣ ΕΚΛΑΨΕ ΑΥΤΟΣ Ο ΤΟΠΟΣ; KANENAN; E OXI KAI NA ΤΙΜΗΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΣΦΑΓΕΑ;ZHTATE ΠΟΛΛΑ ΚΥΡΙΟΙ, ANTE AFHSTE TON EKEI ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΘΑΜΜΕΝΟΣ ΚΑΙ ΜΗΝ ΠΑΤΕ ΓΥΡΕΥΟΝΤΑΣ .... ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΕΧΟΥΜΕ ΑΝΑΓΚΗ ΤΕΤΟΙΟΥΣ 'ΗΡΩΕΣ'

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΣχετικόςΑσχετοςΠέμπτη, Οκτωβρίου 18, 2012

    Μια χαρά τους έχουμε ανάγκη ... Γιατί δεν μιλάς για τους ήρωες του 1821 που τιμάς φασιστάκο ;

    Μήπως δεν γνωρίζεις ότι ήταν κλέφτες και αρματωλοί όλοι τους ; Αλλά βέβαια , ο Βελουχιώτης δεν συνάδει με τα φασιστικά σου ιδεώδη οπότε δεν έχεις να πεις κάτι θετικό...

    Διάβασε το λόγο του λοιπόν στην Λαμία και μετά μπορείς να το ξανασκεφτείς !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κάνε υπομονή 14% και ακόμα είναι νωρίς σκατόβλαχε τεμπελαρά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πως ένας φασίστας δείχνει το επίπεδο του . Βρίζοντας.... χαχαχα!

    Ούτε βλάχος είμαι ούτε τεμπελαράς . Δουλεύω για να ζήσω και είμαι αρβανίτης . Επίσης δεν έχω τίποτα με τους βλάχους! Εσύ έχεις θέμα προφανώς με όλους ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε γράφετε τα σχόλια σας με ελληνικούς χαρακτήρες (κεφαλαία ή μικρά). Επίσης παρακαλούμε πολύ να μην γράφετε υβριστικά σχόλια. Πάντα υπάρχει τρόπος να περιγράψετε μία κακή κατάσταση χωρίς ύβρεις.

Σχόλια με λατινικούς ή άλλους χαρακτήρες, όπως επίσης σχόλια υβριστικά και συκοφαντικά στο εξής θα διαγράφονται.

Παρακαλούμε λοιπόν τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε επίσης τα σχόλιά σας να είναι σχετικά με την ανάρτηση.

ΣΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ ΑΡΘΡΑ, ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ.

______________________________________ Αρχειοθήκη αναρτήσεων ιστολογίου