Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2012

Υπάρχει επιχειρηματικός πατριωτισμός;


Η ένταση της οικονομικής κρίσης και η διάρκεια της ύφεσης είναι πρωτόγνωρη στη σύγχρονη ιστορία της χώρας. Το ρευστό επιχειρηματικό περιβάλλον επιβαρύνεται από τις συνεχείς αλλαγές του φορολογικού καθεστώτος. Οι εργαζόμενοι μέσω της μείωσης των μισθών και της ανεργίας έχουν πληρώσει ήδη βαρύ τίμημα. Το κλειδί για την αναστροφή της οικονομικής κατάστασης στη χώρα είναι η αύξηση της παραγωγής. Η αύξηση της παραγωγής θα επιτρέψει τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης, την αύξηση του φορολογητέου εισοδήματος και των εσόδων από τους έμμεσους φόρους. Η αύξηση των φορολογικών εσόδων θα βοηθήσει στην επίτευξη του πολυπόθητου πρωτογενούς πλεονάσματος αλλά και στη σταδιακή συγκράτηση και μείωση του δημοσίου χρέους. 

Μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον υπάρχουν ελληνικές επιχειρήσεις, ελληνικών συμφερόντων που μέσα στην κρίση επιλέγουν να μεταφέρουν είτε την έδρα είτε σημαντικό τμήμα της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας εκτός Ελλάδας ώστε να κερδίσουν από τους χαμηλότερους φορολογικούς συντελεστές, τα χαμηλότερα ημερομίσθια, την ευκολότερη πρόσβαση σε δανεισμό και τη μεγαλύτερη ασφάλεια. Αν όμως όλες οι ελληνικές επιχειρήσεις κάνουν το ίδιο τότε αλήθεια ποιοι θα είναι οι καταναλωτές των προϊόντων τους; Οι πρώην εργαζόμενοι και νυν άνεργοι; Η φυγή των ελληνικών επιχειρήσεων από την Ελλάδα υπονομεύει την προσπάθεια για έξοδο της χώρας από την ύφεση, επιτείνει την ύφεση και τελικά υπονομεύει και τις ίδιες τις ελληνικές επιχειρήσεις οι οποίες, ακόμη και αν επωφεληθούν από τους χαμηλότερους φορολογικούς συντελεστές του εξωτερικού ή την ευκολότερη πρόσβαση σε δανειακά κεφάλαια, θα δεχθούν καίριο πλήγμα λόγω της μείωσης στην εγχώρια ζήτηση.  

Το ζήτημα που ανακύπτει είναι αν υπάρχει επιχειρηματικός πατριωτισμός στη χώρα; Στην αρχαία Αθήνα αναπτύχθηκε ο θεσμός των χορηγιών, ενώ μόλις ένα αιώνα πριν δεκάδες Έλληνες αναδείχθηκαν σε εθνικούς ευεργέτες συμβάλλοντας στην υλοποίηση σημαντικών κοινωφελών έργων στη χώρα. Αντίθετα σήμερα λείπει ο επιχειρηματικός και οικονομικός πατριωτισμός. Εκατοντάδες εφοπλιστές χρησιμοποιούν σημαίες χαμηλού κόστους στα καράβια τους και πλήρωμα αλλοδαπών. Χιλιάδες Έλληνες έχουν αξιοποιήσει off shore επιχειρήσεις για να εξαλείψουν τους φόρους που αποδίδουν στο ελληνικό κράτος. Πολλές ελληνικές επιχειρήσεις έχουν βγάλει τα ρευστά διαθέσιμα τους στο εξωτερικό κλονίζοντας με τον τρόπο αυτό τη ρευστότητα των Ελληνικών Τραπεζών. Δυστυχώς όσο δεν υπάρχει επιχειρηματικός πατριωτισμός η κρίση θα συνεχίζεται. Οι ελληνικές επιχειρήσεις πρέπει να «βάλουν πλάτη» και όχι να σταθούν στα βραχυπρόθεσμα οφέλη της μεταφοράς της έδρας τους στο εξωτερικό γιατί μακροπρόθεσμα χωρίς καταναλωτές δεν θα υπάρχουν ελληνικές επιχειρήσεις.
  
 
Ο κ. Θανάσης Ζεκεντές 
είναι Οικονομολόγος MSc και 
πρ. Αντιδήμαρχος Αταλάντης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε γράφετε τα σχόλια σας με ελληνικούς χαρακτήρες (κεφαλαία ή μικρά). Επίσης παρακαλούμε πολύ να μην γράφετε υβριστικά σχόλια. Πάντα υπάρχει τρόπος να περιγράψετε μία κακή κατάσταση χωρίς ύβρεις.

Σχόλια με λατινικούς ή άλλους χαρακτήρες, όπως επίσης σχόλια υβριστικά και συκοφαντικά στο εξής θα διαγράφονται.

Παρακαλούμε λοιπόν τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε επίσης τα σχόλιά σας να είναι σχετικά με την ανάρτηση.

ΣΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ ΑΡΘΡΑ, ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ.

______________________________________ Αρχειοθήκη αναρτήσεων ιστολογίου