Μια σημαντική αρχαιολογική ανακάλυψη για την περιοχή της «Μεγάλης Ελλάδας»
Στον αρχαιολογικό χώρο της αρχαίας πόλης Αυλωνία (κοντά στο σημερινό Μοναστηράκι, στην περιοχή του Ρέτζιο της Καλαβρίας) αποκαταστάθηκε ένα ακόμη εξαιρετικό στολίδι της ελληνικής τέχνης το οποίο αφορά το φημισμένο δράκο της Αυλωνίας.
Πρόκειται για ένα μωσαϊκό 25 τετραγωνικών μέτρων που απεικονίζει έναν άλλο δράκο, που τοποθετείται σε ένα σκηνικό νατουραλιστικό εξαιρετικής ομορφιάς: ένα οίκημα ελληνιστικής εποχής (τέλη του 4ου αιώνα π.Χ), κατασκευασμένο ως λουτρό.
Την εντυπωσιακή ανακάλυψη έκανε ο αρχαιολόγος Francesco Cuteri, που αφηγείται γεμάτος συναισθήματα πώς αυτός και η ομάδα του, που αποτελείται κυρίως από φοιτητές που εργάζονται εθελοντικά, βρήκαν τον αρχαιολογικό θησαυρό: «Εγώ και οι μαθητές μου, λέει, περιμέναμε να βρούμε ένα πάτωμα κατάλληλο για χρήση με το θερμικό λουτρό στο οίκημα όπου δουλεύαμε. Αλλά, αφαιρώντας το υλικό που προήλθε από την κατάρρευση του οικήματος, η οποία οφείλεται σε οικοδομική βλάβη, πιθανόν λόγω ενός σεισμού, ανακαλύψαμε με έκπληξη και θαυμασμό το πάτωμα με το μωσαϊκό κατασκευασμένο από χοντρές ψηφίδες.»
Ο καθηγητής και οι μαθητές του έκαναν, λοιπόν, τον τελειωτικό καθαρισμό, «και εμφανίστηκε ένα κυκλικό πάτωμα, στο οποίο βρίσκεται ένα μωσαϊκό μεγαλύτερο από 20 τ.μ. κατασκευασμένο με τετραγωνικά κομμάτια - εξηγεί ο Cuteri - που απεικονίζει ένα δράκο με χρωματικές αποχρώσεις απίστευτης ομορφιάς».
Το μωσαϊκό, αποκαλύφθηκε κάτω από μια συνηθισμένη επίστρωση ασβεστόλιθου, και είναι δυσανάγνωστο - θα πρέπει να μελετηθεί προσεχτικά από τους μελετητές. «Από το κυκλικό δάπεδο, εξηγεί καλύτερα ο αρχαιολόγος, ξεκινούν εννιά τετραγωνικά κάδρα και τρία τριγωνικά, με διακοσμήσεις από λουλούδια. Είναι ασυνήθιστος ο τρόπος χρήσης του χρωματισμού, τα υλικά, τα κεραμικά, οι χρωματιστοί λίθοι: όλα συνθέτουν μια απίστευτη συμφωνία χρωμάτων».
Το μωσαϊκό του 4ου αι. π.Χ. είναι ίσως το πιο επιβλητικό στο είδος του σε όλη τη Μεγάλη Ελλάδα: «Είναι πολύ μεγάλο, επιβεβαιώνει ο επιστήμονας - τόσο μεγάλα δεν έχω ξαναδεί. Είμαι τριάντα χρόνια σε ανασκαφές και δεν μου έχει τύχει ποτέ κάτι τόσο ωραίο σαν κι αυτό». Ο δράκος φαίνεται να είναι «δίδυμος» με εκείνον τον πασίγνωστο που είχε βρεθεί σε μικρή απόσταση και γνωστός ως «ο δράκος της Αυλωνίας». «Αυτός είναι πιο μικρός, εξηγεί ο Cuteri, και κυριαρχούν οι αποχρώσεις του μπλε, ενώ εκείνος είναι πιο μεγάλος και κυριαρχεί το κόκκινο».
Ο δράκος έχει συμβολισμό αποτρεπτικό, επειδή διώχνει το κακό. «Πρέπει να αναλύσουμε καλά τους διάφορους φιλοσοφικούς συμβολισμούς, επειδή βρέθηκε στα λουτρά και κανείς τέτοιος τόπος δεν προέκυπτε μόνο ως χώρος αναψυχής: είχαν πάντοτε την έννοια των χώρων κοινωνικής συγκέντρωσης και διαλόγου». Στο κτήριο, πράγματι, πριν από το μωσαϊκό είχαν βρεθεί κατά τη διάρκεια των ανασκαφών μια μακριά πισίνα που δεχόταν τους παρευρισκομένους με ζεστό νερό, και άλλα τυπικά στοιχεία, όπως ένας μακρύς πάγκος κατά μήκος του τοίχου. Πολύ πιθανή, κατά τον Cuteri, η σχέση μεταξύ της Σικελίας και της Αυλωνίας. «Εκείνη την εποχή, λέει ο καθηγητής, ήταν όντως υπό τον έλεγχο των Συρακουσών».
Ο Cuteri ομολογεί πως «είμαι ευτυχισμένος, όχι μόνο για εμένα, μα για όλους τους φοιτητές που για 14 χρόνια δουλεύουν μόνο από ευχαρίστηση και πάθος. Είναι μια ανταμοιβή για όλους, όχι μόνο γι' αυτούς που έκαναν μαζί μου την ανακάλυψη. Η γη της Καλαβρίας, υπογραμμίζει, επιβεβαιώνεται πως είναι ένα «εργαστήριο», όπου η αρχαιολογία μπορεί να διαμορφώσει και να ανοίξει νέες σελίδες στην κατανόηση της ιστορίας, και μας κάνει να καταλαβαίνουμε πώς η συνεχής έρευνα που γίνεται με πάθος φέρνει μεγάλα αποτελέσματα σε όλα τα επίπεδα».
Η Μεγάλη Ελλάδα, όπως την διηγείται ο Cuteri, είναι ένας τόπος με μύθους, με λατρείες, με ναούς. Κατά τον καθηγητή, το επίθετο «μεγάλη» δεν πρέπει να νοηθεί με συγκριτικό νόημα σχετικά με μια Ελλάδα πιο μικρή, αλλά μάλλον ως να έχει νόημα στενά θρησκευτικό. Θα εμφανιζόταν επομένως σε μια ιερή Ελλάδα, ιδιαίτερα συνδεδεμένη στις χθόνιες θεότητες και στις μυστηριακές λατρείες. Από αυτή προφανώς την Μεγάλη Ελλάδα, πλούσια σε γοητεία και μυστήριο, είναι που προέρχονται οι δύο δράκοι της Αυλωνίας και προφανώς αυτή την Καλαβρία είναι που ο καθηγητής, ως αξιόλογος αρχαιολόγος, μεταξύ εξάλλου των λίγων ειδικών της μεσαιωνικής και βυζαντινής αρχαιολογίας, μας προσκαλεί να ανακαλύψουμε.
Πηγή: www.calabriaonline.com
Μετάφραση-Επιμέλεια: Γιώργος Παπαγεωργίου
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούμε γράφετε τα σχόλια σας με ελληνικούς χαρακτήρες (κεφαλαία ή μικρά). Επίσης παρακαλούμε πολύ να μην γράφετε υβριστικά σχόλια. Πάντα υπάρχει τρόπος να περιγράψετε μία κακή κατάσταση χωρίς ύβρεις.
Σχόλια με λατινικούς ή άλλους χαρακτήρες, όπως επίσης σχόλια υβριστικά και συκοφαντικά στο εξής θα διαγράφονται.
Παρακαλούμε λοιπόν τους φίλους αναγνώστες:
ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ
Παρακαλούμε επίσης τα σχόλιά σας να είναι σχετικά με την ανάρτηση.
ΣΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ ΑΡΘΡΑ, ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ.