Πέμπτη, 12 Ιουνίου 2014

Απολογισμός των δράσεων της ΙΔ΄ΕΠΚΑ και της 24ης ΕΒΑ στο πλαίσιο του εορτασμού της "Διεθνούς Ημέρας Μουσείων" 2014


Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία στο χρονικό διάστημα από 10/5 έως 10/6 οι ποικίλες προγραμματισμένες εκδηλώσεις των δύο Εφορειών Αρχαιοτήτων στο πλαίσιο του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων. 

Διαλέξεις, εκθέσεις εκπαιδευτικά προγράμματα και ξεναγήσεις κέρδισαν το ενδιαφέρον του κοινού και των σχολικών ομάδων που συμμετείχαν ενεργά σε όλες τις δράσεις στα Μουσεία της Φθιώτιδας και για πρώτη φορά σε επιλεγμένα βυζαντινά μνημεία στη Φθιώτιδα και στην Ευρυτανία.


ΙΔ΄ ΕΠΚΑ

Στο Αρχαιολογικό Μουσείο Λαμίας, αθρόα υπήρξε η προσέλευση των μικρών μαθητών των δημόσιων και ιδιωτικών νηπιαγωγείων για την εφαρμογή του εκπαιδευτικού προγράμματος «Στο λόφο με τα κρυμμένα μυστικά». Ανάλογο πρόγραμμα με τίτλο «Στον κήπο με τα κρυμμένα μυστικά» εφαρμόστηκε και στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αταλάντης με τη συμμετοχή των μαθητών του 1ου Ολοήμερου Νηπιαγωγείου, ενώ στην Αρχαιολογική Συλλογή Ελάτειας προσήλθε  και συμμετείχε στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο «χώμα, πέτρα, κόκαλο», το Νηπιαγωγείο της Τιθορέας.

Παράλληλα, μαθητές πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης ξεναγήθηκαν σε όλα τα Μουσεία, στα οποία η είσοδος για το κοινό, στο πλαίσιο του εορτασμού ήταν ελεύθερη, τόσο στις 18 Μαΐου, όσο και την 1η  Ιουνίου για την πραγματοποίηση των προγραμματισμένων ξεναγήσεων.

Την Κυριακή 1η Ιουνίου, στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Δημοτικού Σχολείου Ελάτειας, δόθηκε διάλεξη από τον δρ. Γ. Ζάχο, ερευνητή στην Ακαδημία Αθηνών, με θέμα: ''Η πολιορκία του Τίτου Φλαμινίνου και η εξορία των Ελατιέων στην Στύμφαλο''. Η αίθουσα ήταν κατάμεστη από  Ελατιείς αλλά και  κατοίκους της ευρύτερης περιοχής, ενώ ακολούθησε  ζωηρή συζήτηση πάνω στο θέμα. Στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αταλάντης εγκαταστάθηκε και θα λειτουργεί στη διάρκεια του καλοκαιριού  έκθεση φωτογραφίας του κ. Γεωργίου Αθανασόπουλου, με τίτλο: «Φωτο-γράφοντας την ιστορία».

  
24η ΕΒΑ

Στο Βυζαντινό Μουσείο Φθιώτιδας στην Υπάτη εφαρμόστηκε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Το βασίλειο των Ζώων στο Βυζαντινό Μουσείο Φθιώτιδας», στο οποίο συμμετείχαν για πρώτη φορά μέλη του Συλλόγου ΑμεΑ του «Κέντρου Ημέρας» με τους συνοδούς τους, αλλά και μαθητές Δημοτικών Σχολείων της Φθιώτιδας (Λαμίας – Λιβανατών) και της Εύβοιας. Παράλληλα, μαθητές Γυμνασίου ιδιωτικού εκπαιδευτηρίου έλαβαν μέρος στην πιλοτική εφαρμογή της εκπαιδευτικής δράσης με τίτλο: «Βιώνοντας τη βυζαντινή τέχνη μέσα από τα εκθέματα του Βυζαντινού Μουσείου Φθιώτιδας», και οι μαθητές του 10ου Δημοτικού Σχολείου Λαμίας στην πιλοτική εφαρμογή της εκπαιδευτικής δράσης «Γνωρίζοντας την Παναγία Αρχοντική μέσα από το παιχνίδι των εικόνων».

Τέλος, εκπαιδευτική ξενάγηση πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Ευρυτανία με την επίσκεψη του 1ου Δημοτικού Σχολείου Καρπενησίου στην Παλαιοχριστιανική Βασιλική του Αγίου Λεωνίδη στο Κλαυσί.

Η ΙΔ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και η 24η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων ευχαριστούν θερμά το κοινό, τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά τους και συμμετείχαν στις εκδηλώσεις, οι οποίες συμβάλλουν στην οικοδόμηση μιας βιωματικής σχέσης γνωριμίας με την ιστορία και τα αρχαιολογικά ευρήματα της περιοχής προσιτής σε όλους.   

  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε γράφετε τα σχόλια σας με ελληνικούς χαρακτήρες (κεφαλαία ή μικρά). Επίσης παρακαλούμε πολύ να μην γράφετε υβριστικά σχόλια. Πάντα υπάρχει τρόπος να περιγράψετε μία κακή κατάσταση χωρίς ύβρεις.

Σχόλια με λατινικούς ή άλλους χαρακτήρες, όπως επίσης σχόλια υβριστικά και συκοφαντικά στο εξής θα διαγράφονται.

Παρακαλούμε λοιπόν τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε επίσης τα σχόλιά σας να είναι σχετικά με την ανάρτηση.

ΣΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ ΑΡΘΡΑ, ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ.

______________________________________ Αρχειοθήκη αναρτήσεων ιστολογίου