Πέμπτη 5 Ιουνίου 2014

Έγιναν τα επίσημα "αποκαλυπτήρια" του «ΔΙΑΥΓΕΙΑ II»


Tο νέο Πρόγραμμα «Διαύγεια» παρουσίασαν, σήμερα, ο Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Μητσοτάκης και η Υφυπουργός, Εύη Χριστοφιλοπούλου

Τα κύρια χαρακτηριστικά της νέας εποχής στην οποία εισέρχεται από αυτή την Τρίτη, 10 Ιουνίου, η «Διαύγεια», είναι τα ακόλουθα: 
 
1) Θεσμική κατοχύρωση (ήδη από τον Οκτώβριο του 2013): Κάθε πράξη, εκτός από αυτές που δημοσιεύονται και στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, αποκτά ισχύ μόνο μέσω της ανάρτησής της στο «Διαύγεια» και το αναρτημένο έγγραφο υπερισχύει έναντι των υπολοίπων εκδόσεων της πράξης. Ο πολίτης μπορεί να επικαλείται τα αναρτημένα έγγραφα στις συναλλαγές του με τις Δημόσιες Υπηρεσίες, κάνοντας χρήση του μοναδικού Αριθμού Διαδικτυακής Ανάρτησης (ΑΔΑ) των εγγράφων, χωρίς να απαιτείται η επικύρωσή τους.  
2) Πρακτική αναβάθμιση: Καλύτερη οργάνωση της πληροφορίας που παρουσιάζεται στη «Διαύγεια». Χρήση απλής γλώσσας, κατανοητή στον πολίτη και στις επιχειρήσεις. Περισσότερα και βελτιωμένα κριτήρια αναζήτησης. Δυνατότητα εξειδίκευσης αποτελεσμάτων με εφαρμογή επιπλέον κριτηρίων.  
3) Πρόσβαση σε ΑμΕΑ: Δυνατότητα χρήσης της εφαρμογής από άτομα με αναπηρία, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα. 
Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου έγινε παρουσίαση των δυνατοτήτων που παρέχει η νέα «Διαύγεια» στα Άτομα με Ειδικές Ανάγκες, από το γενικό γραμματέα του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών και στέλεχος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία, Παναγιώτη Μαρκοστάμο.  
4) Προσωποποιημένες υπηρεσίες: Εξατομικευμένες αναζητήσεις. Δυνατότητα προσωπικού σελιδοδείκτη σε αναρτήσεις που ενδιαφέρουν.  
5) Τεχνολογική αναβάθμιση: Χειρισμός υψηλού αριθμού αποφάσεων και εξασφάλιση καλύτερης απόκρισης σε μεγάλο φόρτο. Ψηφιακή υπογραφή των εγγράφων του «ΔΙΑΥΓΕΙΑ» για εξασφάλιση της εγκυρότητάς τους. Επεξεργάσιμη μορφή δεδομένων για επαναχρησιμοποίηση από άλλα συστήματα. 
6) Μηχανισμός ελέγχου για τη λειτουργία της Δημόσιας Διοίκησης: Πραγματοποίηση ελέγχων από το ΣΕΕΔΔ με βάση καταγγελίες που υποβάλλουν πολίτες και δημόσιοι υπάλληλοι για εξασφάλιση πλήρους και σωστής εφαρμογής του «Διαύγεια» από τους φορείς της Δημόσιας Διοίκησης.
 
Στην τοποθέτησή του, ο κ. Κ. Μητσοτάκης τόνισε τα ακόλουθα, μιλώντας στη ΝΕΡΙΤ: 
 
«Το Πρόγραμμα "Διαύγεια" είναι ένας αναντικατάστατος θεσμός, δημοκρατικός πυλώνας διαφάνειας και λογοδοσίας.  
Αποτέλεσε και εξακολουθεί να αποτελεί ένα εξαιρετικά χρήσιμο εργαλείο ελέγχου της άσκησης δημόσιας εξουσίας από τους πολίτες. 
Η "Διαύγεια" έχει αγκαλιαστεί από τη κοινωνία των πολιτών και από τη πρώτη στιγμή που αναλάβαμε στο Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και εγώ και η Υφυπουργός, είχαμε δεσμευτεί ότι θα την ενισχύσουμε όχι μόνο θεσμικά, αλλά και επιχειρησιακά.  
Τα πρώτα βήματα θεσμικής ενίσχυση της "Διαύγειας" έγιναν τον περασμένο Οκτώβριο με το σχετικό νόμο που ψηφίσαμε στη Βουλή των Ελλήνων. Σήμερα, παρουσιάζουμε τις επιχειρησιακές δυνατότητες της καινούριας "Διαύγειας".  
Ο σκοπός μας ήταν και παραμένει ένας: Να καταστήσουμε τη "Διαύγεια" πιο φιλική για τους πολίτες και με μεγαλύτερο εύρος αντικειμένου. Μία "Διαύγεια", η οποία θα στηρίζεται σε μία πιο στέρεη τεχνική υποδομή.  
Πιστεύω ότι η νέα αναβαθμισμένη "Διαύγεια" θα αγκαλιαστεί από τους πολίτες και θα ενισχύσει ένα κεντρικό θεσμό διαφάνειας και λογοδοσίας που τόσο χρειάζεται η χώρα μας, σε εποχές που η άσκηση της πολιτικής εξουσίας αμφισβητείται συνολικά έντονα από τους πολίτες.  
Έχουμε χρέος και καθήκον εμείς, ειδικά στο Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, να ενισχύουμε τους θεσμούς διαφάνειας και λογοδοσίας».  
  
 Από την πλευρά της η κα. Ε. Χριστοφιλοπούλου, επισήμανε ότι:
«Το "Διαύγεια Ι" ήταν μια διεθνώς και ευρωπαϊκά καλή πρακτική και είμαστε υπερήφανοι ως χώρα για τη λειτουργία του.  
Σήμερα, παρουσιάζουμε το Πρόγραμμα "Διαύγεια ΙΙ", ένα καθοριστικό βήμα προς την ίδια κατεύθυνση: "Διαφάνεια παντού - Διαφάνεια στην πράξη".  
Απλά και εύκολα, σύγχρονα και οργανωμένα, θα προσφέρει σε πολίτες, υπηρεσίες και επιχειρήσεις, την απαραίτητη πληροφορία, με πλήρη διαφάνεια, αποδεικνύοντας στην πράξη την απόφασή μας για χρηστή και ποιοτική διοίκηση.  
Βασίζεται στην αρχή μιας ολοκληρωμένης πολιτικής Ανοιχτής Διακυβέρνησης που επιχειρεί να αλλάξει τη σχέση κράτους - πολίτη και να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη του πολίτη απέναντι στην πολιτική.  
Θέλω να ευχαριστήσω όλους τους φορείς που συμμετείχαν και συνέβαλλαν στην προσπάθεια αυτή, όπως την Υπηρεσία Ανάπτυξης Πληροφορικής και την ΟΔΕ του Υπουργείου μας, τη Διεθνή Διαφάνεια, το Συνήγορο του Πολίτη, την Αρχή Προστασίας Δεδομένων και το Σώμα Επιθεώρησης Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης και το Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης.  
Ιδιαίτερη μνεία θέλω να κάνω στην Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρίες (ΕΣΑμεΑ) για τη συνεργασία που είχαμε, έτσι ώστε να έχουμε ένα "Διαύγεια ΙΙ" προσβάσιμο στους συμπολίτες μας με αναπηρίες».
  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε γράφετε τα σχόλια σας με ελληνικούς χαρακτήρες (κεφαλαία ή μικρά). Επίσης παρακαλούμε πολύ να μην γράφετε υβριστικά σχόλια. Πάντα υπάρχει τρόπος να περιγράψετε μία κακή κατάσταση χωρίς ύβρεις.

Σχόλια με λατινικούς ή άλλους χαρακτήρες, όπως επίσης σχόλια υβριστικά και συκοφαντικά στο εξής θα διαγράφονται.

Παρακαλούμε λοιπόν τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε επίσης τα σχόλιά σας να είναι σχετικά με την ανάρτηση.

ΣΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ ΑΡΘΡΑ, ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ.

______________________________________ Αρχειοθήκη αναρτήσεων ιστολογίου