Τετάρτη 4 Οκτωβρίου 2017

Επιστολή Γραμματείας Πρωθυπουργού στον Σύλλογο Τριτέκων Φθιώτιδας

Απάντηση του Γραφείου Κοινωνικών Πολιτικών του Πρωθυπουργού στην επιστολή του Συλλόγου Γονέων με τρία (3) παιδιά Νομού Φθιώτιδος




Προς
ΔΣ Συλλόγου Γονέων με τρία (3) παιδιά Νομού Φθιώτιδος

Λάβαμε την επιστολή σας σχετικά με τη δημόσια συζήτηση που διεξάγεται για τα προνοιακά επιδόματα.

Η προνοιακή πολιτική είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την θεμελίωση ενός σύγχρονου, διαφανούς και βιώσιμου συστήματος κοινωνικής πρόνοιας.

Το 2015 με τις ρυθμίσεις άμεσων μέτρων του Ν. 4320/2015 για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης (βλ. https://www.idika.org.gr/anthropocrisis/Pages/Info.aspx) δώσαμε ένα πρώτο δείγμα της προστασίας που σχεδιάζουμε και υλοποιούμε. Οι παροχές αφορούσαν  
α.Δωρεάν επανασύνδεση κομμένων ηλεκτρικών παροχών κύριας κατοικίας και παροχή δωρεάν ποσότητας ρεύματος 300 kwh ανά μήνα (1.200 kwh ανά τετραμηνία). 
β. Επίδομα ενοικίου για νέες μισθώσεις ή ανανεώσεις παλιών, 70 €/μήνα για το μεμονωμένο άτομο και 30 € ανά μήνα για κάθε επιπλέον άτομο της οικογένεια  μέχρι του ποσού των 220 € μηνιαίως. 
γ. Επιδότηση σίτισης: υπό μορφή ηλεκτρονικής κάρτας για την προμήθεια τροφίμων από καταστήματα, συνολικής αξίας 70 €/μήνα για το μεμονωμένο άτομο και 30 € ανά μήνα για κάθε επιπλέον άτομο της οικογένειας μέχρι του ποσού των 220 ε μηνιαίως. Ειδικότερα για την κατηγορία των γονέων που εκπροσωπείτε εσείς, δηλαδή οικογένεια (ζευγάρι)  με 3 εξαρτώμενα μέλη ή άτομο με 4 εξαρτώμενα μέλη δικαιούχοι ήταν όλοι όσοι είχαν ετήσιο εισόδημα 5.400€. 
Με τον ν.4368/2016 και την ΚΥΑ Α3(γ)/ΓΠ/οικ.25132/4-4-2016 θεσπίστηκε για πρώτη φορά το δικαίωμα ελεύθερης πρόσβασης σε όλες τις δημόσιες δομές υγείας για την παροχή νοσηλευτικής και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης σε ανασφάλιστους και σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Το αγαθό της δημόσιας υγείας και ειδικά σε περιπτώσεις οικογενειών με πολλά μέλη βρίσκεται για εμάς στην απόλυτη προτεραιότητα. Θεσπίστηκε η μηδενική συμμετοχή στην φαρμακευτική περίθαλψη και συγκεκριμένα για εσάς αφορά την κατηγορία οικογένεια με τρία εξαρτώμενα μέλη ή μονογονεϊκή οικογένεια με τέσσερα εξαρτώμενα μέλη, όριο εισοδήματος το ίδιο με παραπάνω, αντικειμενική αξία ακίνητης περιουσίας 210.000€ και όριο καταθέσεων 16.200€ βλ.http://www.moh.gov.gr/articles/health/anaptyksh-monadwn-ygeias/3999-prosbash-twn-anasfalistwn-sto-dhmosio-systhma-ygeias.

Συνεπικουρικά με τα παραπάνω δώσαμε τη δυνατότητα για γενναίες ρυθμίσεις ληξιπρόθεσμων οφειλών που αφορούν την κατανάλωση ρεύματος και νερού, χωρίς προκαταβολή, με 36 δόσεις αναγνωρίζοντας την ανάγκη να μην υπάρξει πρόβλημα στην παροχή αυτών των αγαθών από ανθρώπους με ανελαστικές ανάγκες που αντικειμενικά είχαν αδυναμία αποπληρωμής αυτών. Εντάχθηκαν σε αυτές τις ρυθμίσεις άνω των 800.000 συμπολιτών μας.

Νομοθετήσαμε τον Ιούλιο του 2016 το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (βλ.https://keaprogram.gr/pubnr/Home/Contact), που περιλαμβάνει εισοδηματική ενίσχυση και συμπληρωματικές κοινωνικές ενισχύσεις. Στην κατηγορία οικογενειών με αριθμό μελών που εσείς εκπροσωπείτε μπορείτε να διαπιστώσετε την σχετική μέριμνα που προβλέπεται.

Επιπρόσθετα και σε σχέση με μια συζήτηση που διεξάγεται μετά από κοινοβουλευτικό έλεγχο στο Ευρωκοινοβούλιο για την περικοπή επιδομάτων σημειώνουμε τα εξής:

Επίδομα απροστάτευτων τέκνων: Κάθε παιδί λάμβανε 44,02 ευρώ μηνιαίως. Σήμερα τα παιδιά αυτά λαμβάνουν 50 ευρώ επιπλέον των 50 ευρώ του ΚΕΑ.

Επίδομα ένδειας: Το παρείχαν και έλεγχαν οι δήμοι, με εισοδηματικά κριτήρια χαμηλότερα του ΚΕΑ. Οι όποιοι δικαιούχοι ήδη ήταν δικαιούχοι στο πρόγραμμα αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης 2015-2016 και μετά στο ΚΕΑ.

Επίδομα σχολικής διαρροής: Το ποσό ήταν 25 ευρώ το μήνα για 5.000 δικαιούχους και οι διαδικασίες χορήγησης δεν ήταν οι καλύτερες δυνατές. Στο ΚΕΑ προβλέπεται η υποχρεωτική παρακολούθηση της υποχρεωτικής εκπαίδευσης και γι’ αυτό τα νοικοκυριά ενισχύονται με 50 ευρώ μηνιαίως για κάθε παιδί, σε συνδυασμό με μια σειρά μέτρων γενικότερα για το παιδί.

Το επίδομα νεοεισερχομένων στην αγορά εργασίας αφορούσε 5.000 άτομα και δινόταν για 5 μήνες επί 75 ευρώ μηνιαίως προκειμένου να εγγραφούν στον ΟΑΕΔ. Οι προϋποθέσεις απόδοσής του ήταν περίπλοκες. Με το ΚΕΑ και τα προγράμματα Youth Guarantee οι δικαιούχοι έχουν καλυφθεί.

Σήμερα το ΚΕΑ χορηγείται σε 614.000 άτομα και ο ετήσιος προϋπολογισμός του αγγίζει τα 760 εκατ. €.

Για τα οικογενειακά επιδόματα δεν θα γίνει καμιά περικοπή στο ποσό των 650.000.000 ευρώ, που πληρώνει κάθε χρόνο ο ΟΓΑ για τα οικογενειακά επιδόματα. Μάλιστα, έχει ήδη ψηφιστεί από τη Βουλή η παροχή 260 εκατ. ευρώ επιπλέον των 650 εκατ. για το 2019 στα λεγόμενα αντίμετρα.

Επίσης προχωρούμε στην δημιουργία Ενιαίας Αρχής Διαχείρισης και Απονομής των Προνοιακών Επιδομάτων, με στόχο να απονέμονται, πλέον, τα προνοιακά επιδόματα με τρόπο ενιαίο, απόλυτα διαφανή, αδιάβλητο και αντικειμενικό και να πληρώνονται όλοι οι δικαιούχοι του ιδίου προνοιακού επιδόματος ταυτόχρονα και σε μηνιαία βάση, ώστε να πάψει επιτέλους η αγωνία και ταλαιπωρία του πολίτη για το πότε θα μπορέσει να πάρει το επίδομα που του έχει εγκριθεί. Στόχος είναι, επίσης, να ελαχιστοποιηθούν οι μετακινήσεις σε υπηρεσίες και φορείς και βεβαίως να σταματήσει η ταλαιπωρία, σωματική και ψυχική, που αυτές συνεπάγονται.

Η Ενιαία Αρχή Διαχείρισης και Απονομής Προνοιακών Επιδομάτων θα υποστηριχθεί από το τμήμα του ΟΓΑ που δεν ενσωματώθηκε στον ΕΦΚΑ και που με το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο διαθέτει, πλέον, σημαντική εμπειρία στην απόδοση προνοιακών επιδομάτων.

Επιπρόσθετα θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι εγκρίθηκε η χορήγηση 232.000.000,00 € σε βάρος  της πίστωσης  του προϋπολογισμού  εξόδων του  Υπουργείου  Εργασίας,  Κοινωνικής Ασφάλισης  και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, προκειμένου να επιχορηγηθεί ο ΟΓΑ για την καταβολή του ενιαίου  επιδόματος  στήριξης  τέκνων και  του  ειδικού  επιδόματος  τριτέκνων  και πολυτέκνων Γ’ τριμήνου 2017 καθώς και εκκρεμών αιτήσεων προηγούμενων ετών βλ.https://diavgeia.gov.gr/doc/65%CE%9B%CE%9B465%CE%981%CE%A9-%CE%9C%CE%950?inline=true.

Τέλος θα θέλαμε να τονίσουμε ότι έχουμε λάβει υπόψη την ουσία του περιεχομένου της επιστολής σας, για την ενσωμάτωση στοιχείων στο κυβερνητικό έργο.

 Με εκτίμηση,
  
Σταύρος Παναγιωτίδης
Προϊστάμενος Γραφείου Κοινωνικών Πολιτικών Πρωθυπουργού


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε γράφετε τα σχόλια σας με ελληνικούς χαρακτήρες (κεφαλαία ή μικρά). Επίσης παρακαλούμε πολύ να μην γράφετε υβριστικά σχόλια. Πάντα υπάρχει τρόπος να περιγράψετε μία κακή κατάσταση χωρίς ύβρεις.

Σχόλια με λατινικούς ή άλλους χαρακτήρες, όπως επίσης σχόλια υβριστικά και συκοφαντικά στο εξής θα διαγράφονται.

Παρακαλούμε λοιπόν τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε επίσης τα σχόλιά σας να είναι σχετικά με την ανάρτηση.

ΣΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ ΑΡΘΡΑ, ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ.

______________________________________ Αρχειοθήκη αναρτήσεων ιστολογίου