Πέμπτη 5 Οκτωβρίου 2017

Opengov local για Αξιοκρατία και Διαφάνεια στην Αυτοδιοίκηση!

Του
Ιωάννη Γεωργαντά
Το 2009, στα πλαίσια της πολιτικής ηλεκτρονικής διακυβέρνησης της τότε Κυβέρνησης, υιοθετήθηκε το opengov.

  Ένα εργαλείο ανοιχτής διακυβέρνησης που λοιδορήθηκε, όμως αποτέλεσε σημαντικό βήμα προόδου σε σχέση με την αξιοκρατία και τη διαφάνεια στο ελληνικό κράτος!

  Μεταξύ άλλων στο opengov ετέθησαν σε ανοικτή διαβούλευση όλα τα νομοσχέδια και έγινε προκήρυξη πολλών θέσεων κρατικών αξιωματούχων.

  Έτσι, πολλές αξιόλογες προτάσεις πολιτών ενσωματώθηκαν σε νομοσχέδια και αρκετοί επιτυχημένοι επαγγελματίες ανέλαβαν διοικητικές θέσεις κρατικών φορέων!

  Θεωρώ πως είναι ώρα η Τοπική Αυτοδιοίκηση να αποκτήσει το δικό της εξωστρεφές εργαλείο Αξιοκρατίας και Διαφάνειας!
   
Η Αυτοδιοίκηση χρειάζεται το δικό της opengov local!

  Σε μια εποχή που η Δημοκρατία έχει απωλέσει το κύριο στήριγμα της, που είναι η συμμετοχή των πολιτών, η Δημόσια Διαβούλευση κάθε σημαντικού τοπικού θέματος είναι μονόδρομος!    

Η εμπλοκή του πολίτη δεν επιτρέπεται να περιορίζεται στη δημοσιοποίηση της ημερήσιας διάταξης των θεμάτων που θα συζητηθούν, με τρόπο μάλιστα ακατανόητο για το ευρύ κοινό!

  Σε μία συγκυρία που νέοι με σπουδαία τυπικά και ουσιαστικά προσόντα βιώνουν την ανεργία, την υποαπασχόληση και τη μετανάστευση δεν επιτρέπεται έμμισθες θέσεις να αποτελούν λάφυρο προς διανομή σε συγγενείς και φίλους των τοπικών συστημάτων εξουσίας! Απαιτείται αξιοποίηση των πλέον ικανών ώστε επιπρόσθετα να παραχθεί ποσοτικά και ποιοτικά καλύτερο έργο.

  Η Πολιτική οφείλει να ανοίγει δρόμους και να δίνει το θετικό παράδειγμα!

  Αν ο ίδιος ήμουν στη θέση του Δημάρχου ένα εργαλείο όπως το περιέγραψα παραπάνω θα ήταν στις πρώτες μου επιδιώξεις!

Κάθε απόφαση τοπικού ενδιαφέροντος θα αντλούσε άμεση δημοκρατική νομιμοποίηση από τη συστηματική διαβούλευση με την κοινωνία των πολιτών!
Κάθε θέση ειδικών συνεργατών, μελών Διοικητικών Συμβουλίων και βέβαια η σημαντικότατη θέση του Γεν. Γραμματέα του Δήμου θα καλύπτονταν με απολύτως Αξιοκρατικά κριτήρια!
   Είναι αναγκαία συνθήκη επιβίωσης της χώρας μας η αλλαγή στον τρόπο που σκεπτόμαστε και πράττουμε! Ας ελπίσουμε πως αυτός ο δύσκολος αγώνας της αλλαγής θα έχει νικηφόρα έκβαση. Οι καιροί ου μενετοί!


Ιωάννης Γ. Γεωργαντάς 
Φυσικός-Μετεωρολόγος Παν. Αθηνών, 
τελειόφοιτος MSc Διαχείρισης Αποβλήτων, 
τ. Δημοτικός Σύμβουλος Αθηναίων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε γράφετε τα σχόλια σας με ελληνικούς χαρακτήρες (κεφαλαία ή μικρά). Επίσης παρακαλούμε πολύ να μην γράφετε υβριστικά σχόλια. Πάντα υπάρχει τρόπος να περιγράψετε μία κακή κατάσταση χωρίς ύβρεις.

Σχόλια με λατινικούς ή άλλους χαρακτήρες, όπως επίσης σχόλια υβριστικά και συκοφαντικά στο εξής θα διαγράφονται.

Παρακαλούμε λοιπόν τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε επίσης τα σχόλιά σας να είναι σχετικά με την ανάρτηση.

ΣΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ ΑΡΘΡΑ, ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ.

______________________________________ Αρχειοθήκη αναρτήσεων ιστολογίου