Δευτέρα 9 Ιουλίου 2012

ΠΑΧΑΙΝΟΥΝ ΤΑ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΑ ΦΡΟΥΤΑ;;


Ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά  της Μεσογειακής- Κρητικής διατροφής  είναι η κατανάλωση φρούτων  καθημερινά. 

Μάλιστα η σύσταση αυτή βρίσκεται στην βάση της πυραμίδας, πράγμα που σημαίνει πως πρέπει να καταναλώνουμε σε καθημερινή συχνότητα 3-4 μερίδες φρούτων.

Ανήκουμε στις ευνοϊκές χώρες καθώς η γεωγραφική τοποθεσία μας αλλά και το κλίμα συνεισφέρουν στο να έχουμε ανάλογα την εποχή μεγάλη ποικιλία φρούτων. Η αλήθεια είναι πως με το φαινόμενο της παγκοσμιοποίησης υπάρχουν όλα τα φρούτα όλες τις εποχές.  

Γνώμη μου όμως  είναι να καταναλώνουμε τα φρούτα ανάλογα την εποχή  για να κερδίζουμε από αυτά όλα τα θρεπτικά συστατικά τους. 

Υπάρχει γενικά μια φημολογία για το αν τα φρούτα παχαίνουν και για το αν έχουν πολύ ζάχαρη! Αρχικά θέλω να αναφέρω ότι είναι μια από τις πιο υγιεινές τροφές πλούσιες σε βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία , νερό & φυτικές ίνες ωστόσο όμως υπάρχουν περιπτώσεις  ανθρώπων που δεν επιτρέπεται να τα καταναλώνουν ή να τα καταναλώνουν σε πολύ περιορισμένη συχνότητα (π.χ. προβλήματα χολής, διαβήτης κ.ά.). Τώρα το καλοκαίρι υπάρχουν φρούτα πολλά γεμάτα χρώματα που μπορούν να δώσουν χρώμα στην διατροφή μας αλλά και να μας κρατήσουν σε φόρμα  δίνοντας ενέργεια από τις  ‘καλές θερμίδες’!!


Καρπούζι : μια κανονική φέτα καρπούζι μας δίνει περίπου 30 θερμίδες & 100 γρ. νερό. Δεν ανήκει στα φρούτα με μεγάλη διατροφική αξία. Ωστόσο είναι ένα φρούτο αρκετά δροσερό που θα μπορούσε να αντικαταστήσει ένα από τα κύρια γεύματα της ημέρας.
Νεκταρίνια: ένα μέτριο νεκταρίνι αποδίδει περίπου 60 θερμίδες & 90 γρ. νερό. Είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες και καλό είναι να αποφεύγεται η κατανάλωση της φλούδας από άτομα που πάσχουν από προβλήματα εντέρου. Περιέχει βιταμίνες  Α  και C Σίδηρο, Ασβέστιο  και μεταλλικά άλατα.


Σταφύλια : ένα τσαμπί σταφύλια  αποδίδει περίπου 70 θερμίδες & 70 γρ. νερό ,το φρούτο αυτό έχει έντονη αντιοξειδωτική δράση αφού περιέχει βιταμίνες  Α ,Β, C και Ε. Επίσης περιέχει Κάλιο, Ασβέστιο ,Φώσφορο, Σίδηρο, Μαγνήσιο, Νάτριο

Φράουλες: 1 φλ. Φράουλες έχει περίπου 75 θερμίδες  & 266 g νερό. Είναι ένα από τα φρούτα που είναι πολύ καλή πηγή βιταμίνης C .Επίσης περιέχουν Σίδηρο, Ασβέστιο και Νάτριο. 
Τα μικρά σποράκια που έχουν προκαλούν ενοχλήσεις  σε άτομα με γαστρεντερικές παθήσεις, και για αυτό πρέπει να αποκλείονται από τα διαιτολόγια τους.

Κεράσια : 1 φλ. Κεράσια δίνουν στον οργανισμό μας περίπου 50 θερμίδες & 82  g νερό. Περιέχουν βιταμίνες Α ,Β και C ,Κάλιο, Ασβέστιο, Φώσφορο, Σίδηρο, Μαγνήσιο και Χαλκό.

Καλό είναι να καταναλώνονται τους πρώτους μήνες του καλοκαιριού. Θέλει μόνο λίγη προσοχή γιατί λόγω της μορφής του μπορεί να κάνουμε υπερκατανάλωση της ποσότητας.

   
Βερίκοκα : 4 βερίκοκα  δίνουν  30  θερμίδες & 85  g νερό . Είναι φρούτο πλούσιο σε βιταμίνη  Α  και C . Επίσης περιέχει μεγάλο ποσοστό Καλίου

Το χνούδι στη φλούδα προκαλεί σε πολύ κόσμο στομαχικά προβλήματα.. Ευεργετικό στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας τόσο σε ωμή όσο και ξερή μορφή.

Πεπονιά: 1 φέτα πεπόνι  δίνει περίπου 75 θερμίδες. Περιέχει βιταμίνες Α, Β και C, Σίδηρο, Ασβέστιο   και Νάτριο . Οι εποχές που προτείνεται για κατανάλωση είναι Ιούνιος – Σεπτέμβριος. 

Σε πολλά άτομα είναι ιδιαίτερα δύσπεπτο και για αυτό θα πρέπει να αποφεύγεται η κατανάλωση του.


Ροδάκινα: Ένα μέτριο  ροδάκινο δίνει  40 θερμίδες  & 90 γρ. νερό Ιδιαίτερα πλούσιο σε βιταμίνες Α  και C  αλλά και ιχνοστοιχεία.


Τα φρούτα πρέπει να τρώγονται με άδειο στομάχι, ώστε να μπορούν να μεταβολιστούν αμέσως και να μη μένουν στο στομάχι για πολύ ώρα. Παράλληλα είναι προτιμότερο να τρώμε τα φρούτα μόνα τους.


Τελικά όμως παχαίνουν τα φρούτα ;;;;; 

Τα φρούτα, όπως και όλα τα πράγματα στη ζωή θέλουν ΜΕΤΡΟ. Πρέπει να τρώμε λίγα και καλά..  Έτσι λοιπόν προτείνω ένα φρούτο για σνακ ανάμεσα στα γεύματα ή μία φρουτοσαλάτα για πρωινό, ή ένα φυσικό  φρουτοχυμό. Ως κύριο γεύμα μπορεί να συνοδευτεί με κάποια πηγή πρωτεΐνης όπως π. χ Καρπούζι με 1 μερίδα φέτα χαμηλή σε λιπαρά! 

Να θυμάστε… τα φρούτα αν καταναλωθούν σωστά έχουν μεγάλη ευεργετική ιδιότητα!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε γράφετε τα σχόλια σας με ελληνικούς χαρακτήρες (κεφαλαία ή μικρά). Επίσης παρακαλούμε πολύ να μην γράφετε υβριστικά σχόλια. Πάντα υπάρχει τρόπος να περιγράψετε μία κακή κατάσταση χωρίς ύβρεις.

Σχόλια με λατινικούς ή άλλους χαρακτήρες, όπως επίσης σχόλια υβριστικά και συκοφαντικά στο εξής θα διαγράφονται.

Παρακαλούμε λοιπόν τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε επίσης τα σχόλιά σας να είναι σχετικά με την ανάρτηση.

ΣΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ ΑΡΘΡΑ, ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ.

______________________________________ Αρχειοθήκη αναρτήσεων ιστολογίου