Δευτέρα 2 Ιουλίου 2012

Επενδύσεις ρουσφέτια


Αναπτυξιακή: Υποσχέσεις υπό κατάρρευση

Φύλλο και φτερό γίνονται περισσότερα από 800.000 ευρώ που μοιράζονται από το LEADER. Η Αναπτυξιακή αποφάσισε και εγκρίσεις και περικοπές και απορρίψεις, όμως όλα αυτά δεν δημιουργούν ταυτότητα και πολύ περισσότερο δεν συγκροτούν επενδύσεις με σχέδιο. Πολλά προβλήματα κρύβονται πίσω από την διαχείριση. Πρόβλημα της Αναπτυξιακής με το Τραπεζικό σύστημα. Οι εκπλήξεις που κρύβει η έκθεση των Ορκωτών Λογιστών που βλέπουν μέχρι και λουκέτο.



Περισσότερο στην διανομή χρημάτων για δημόσιες σχέσεις παρά ως κάποιες ουσιαστικές επενδυτικές δαπάνες μοιάζει η κατανομή των χρημάτων για το πρόγραμμα Leader.
  

Περισσότερο από ένα χρόνο κρατούσαν τις αιτήσεις στα συρτάρια τους, περισσότερο από ένα χρόνο λειτουργούσε η αμειβόμενη ομάδα τοπικής δράσης για να μπορέσει να βρει τις ελάχιστες διαφορές ανάμεσα σε κάποιες προτάσεις, κυρίως έργων δημοσίου χαρακτήρα.

Μόνο η ανάγνωση των συγκεκριμένων έργων μέσα σε μια περίοδο κρίσης είναι αυτονόητο ότι προκαλεί ανάμεικτα συναισθήματα, αφού οι συγκεκριμένες παρεμβάσεις δεν έχουν να απαντήσουν σε κάτι ουσιαστικό αλλά αντίθετα μέσα από έναν κατακερματισμό του δημοσίου χρήματος παράγονται μικρής κλίμακας έργα, τα οποία μάλιστα βρίσκονται και στα ορεινά στις περισσότερες περιπτώσεις. Έτσι απ’ όλο αυτό το σκηνικό όπως διαμορφώνεται πολύ περισσότερο αρχίζει και ενδιαφέρει το επικοινωνιακό κομμάτι πολύ λιγότερο όμως η ουσία και το περιεχόμενο της παρέμβασης.

Αν σε όλα αυτά συνδυάσουμε και τις ιδιωτικές επενδύσεις που εγκρίθηκαν πριν από ένα μήνα περίπου, μέσα στις οποίες κυριαρχούν οι ανακαινίσεις παραδοσιακών καφενείων, τότε γίνεται κατανοητό ότι πρόκειται για υλοποίηση προγράμματος μιας εντελώς διαφορετικής εποχής, μιας εποχής που θα μπορούσε να αποτελέσει το κερασάκι στην τούρτα. Μιλάμε για πάνω από 6 εκατ. δημόσια δαπάνη η οποία όπως δείχνουν τα ίδια τα μεγέθη, στο μεγαλύτερο μέρος της περιέχει τέτοιου είδους παρεμβάσεις.

Αυτό σημαίνει πως ούτε διευρύνονται οι παραγωγικές δυνατότητες, ούτε διαμορφώνεται ταυτότητα σε κάποιες περιοχές, είτε σε κάποια συγκεκριμένα προϊόντα. Από την άλλη πλευρά σε καμιά περίπτωση δεν διευκολύνεται η παραγωγική διαδικασία αλλά και ούτε αναδεικνύεται κάτι πρωτότυπο και καινοτόμο που θα μπορούσε να είναι ο οδηγός και για την υπόλοιπη περιοχή.

Πρόκειται ουσιαστικά για μία ακόμη χαμένη ευκαιρία, ιδιαίτερα για την περιοχή, γεγονός το οποίο θα πρέπει να προβληματίσει ιδιαίτερα και σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να ανατραπούν όλοι αυτοί οι συσχετισμοί.

Την ίδια στιγμή όλο αυτό το σκηνικό προκύπτει μέσα από αποφάσεις οι οποίες δεν έχουν καμία σχέση με την ίδια την έκφραση των φορέων. Μηχανιστικοί τρόποι αλλά και αποφάσεις που έρχονται από το παρελθόν δημιουργούν κάποια δεδομένα και αποτυπώνουν μια μίζερη πραγματικότητα μιας κατάστασης την οποία προσπαθούν να κρύψουν όσο περισσότερο μπορούν.

Διαδικασίες χωρίς διαφάνεια, αφού παρά τις υποχρεωτικές διατάξεις για ανάρτηση των αποφάσεων στο Διαύγεια παραμένουν στην σκιά. Αν υπολογίσει κανείς ότι παρόμοιες συνθήκες διαμορφώνονται και σε κάθε νομό της Στερεάς Ελλάδας τότε μπορούμε εύκολα να καταλάβουμε τι ακριβώς εξυπηρετούν τα σχήματα που έχουν σχέση με τις αναπτυξιακές εταιρίες.

Πάνω από ένα εκατομμύριο ευρώ, ιδιαίτερα για τη Φθιώτιδα, είναι το κόστος της διαχείρισης του συγκεκριμένου προγράμματος και μέσα απ' αυτό πληρώνονται αμοιβές, μισθοί αλλά και δημόσιες σχέσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι τώρα δεν έχουν δοθεί στη δημοσιότητα όλα τα στοιχεία που συνθέτουν αυτό το παζλ και πολύ δε περισσότερο δεν έχουν δοθεί στο Περιφερειακό Συμβούλιο. 

Παραμένει άγνωστο αν αυτά τα στοιχεία έχουν χορηγηθεί στον περιφερειακό σύμβουλο κ. Καραΐσκο που τα έχει ζητήσει επίμονα και εδώ ακριβώς βρίσκεται η πεμπτουσία αυτής καθ' αυτής της επιμονής του κ. Περικλή Καραΐσκου και συγχρόνως η άρνηση της χορήγησης τους.



Πρόκειται για δύο πρακτικά που έχουν ανάμεσά τους διαφορά ούτε μήνα. Το μεν πρώτο αφορά τις ιδιωτικές επενδύσεις και φαίνεται να είναι σωστό. Το άλλο είναι αυτό που συνέταξαν πριν από λίγα εικοσιτετράωρα και το οποίο εμφανίζεται ίσως για παραπλάνηση, ότι όλα αυτά έχουν αποφασιστεί κάποιους μήνες πριν. Αν βεβαίως προσπαθήσουμε να καταλάβουμε ποιοι μετέχουν τέλος πάντων σ’ αυτή την επιτροπή είναι λιγάκι δύσκολο να βγάλουμε συμπέρασμα.
Πώς τώρα ο εκπρόσωπος του κελυφωτού φυστικού μπλέκεται με τον εκπρόσωπο της συνεταιριστικής τράπεζας, μόνο στην αναπτυξιακή τα ξέρουν. Εκείνο το οποίο εύκολα μπορούμε όμως ναυποθέσουμε είναι ότι κάποιο από τα δύο πρακτικά είναι γραμμένο στο πόδι. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι είναι αυτό που μετέχει και ο εκπρόσωπος της Συνεταιριστικής Τράπεζας. Αν τώρα κρίνουμε από την αξιοπιστία αυτών των πρακτικών και προσπαθήσουμε να βγάλουμε συμπεράσματα, αν βέβαια έχουν κάνει όλη την δουλειά των αξιολογήσεων κατά πώς συνέταξαν το πρακτικό, καταλαβαίνετε τι μπορεί να βγει.
Πάντως είχαν κάνει όρεξη για 1,7 εκατομμύρια ευρώ, αλλά πήραν κάτι λιγότερο από 900 χιλιάδες ευρώ. Ακόμη έχουν σταλεί και συστημένες επιστολές στους ενδιαφερόμενους και μέχρι 17/7 έχουν την δυνατότητα να κάνουν ένσταση.


Ομάδα μέσα στην ομάδα

Μέσα από ένα πλέγμα εντελώς διαφορετικών σχέσεων θα πρέπει να υπογραμμίσουμε ότι καμία σχέση δεν έχει το ΔΣ της Αναπτυξιακής με την ομάδα έργου που έχει συγκροτηθεί από υπαλληλικά στελέχη, με προεξάρχοντα τον γενικό διευθυντή της Αναπτυξιακής που έχει διπλή ιδιότητα αφού κατέχει τη θέση του συντονιστή του προγράμματος, ενώ παράλληλα συγκροτήθηκε ομάδα τοπικής δράσης η οποία τροποποιήθηκε μόνο ως προς το όνομα του προέδρου η οποία έχει δημοσιευτεί στο ΦΕΚ. Εκεί δηλαδή που όταν υπεβλήθη το πρόγραμμα πρόεδρος της ομάδας τοπικής δράσης ήταν ο κ. Θανάσης Χειμάρας, ενώ ένα χρόνο πριν στην ίδια θέση μπήκε ο κ. Γρηγόρης Ντάνος.

Μέλη της ομάδας είναι εκπρόσωποι φορέων ενώ σε αυτή την ομάδα μετέχει από την πλευρά της πρωτοβάθμιας αυτοδιοίκησης πότε ο κ. Σπαθούλας και πότε ο κ. Ψαθάς, όχι βεβαίως με τις σύγχρονες ιδιότητές τους αλλά με εκείνες που είχαν το 2010 και οι οποίες βέβαια δεν υφίστανται. 

Έτσι σε ό,τι αφορά τις ιδιωτικές επενδύσεις συμμετέχει στη συνεδρίαση ο κ. Παναγιώτης Σπαθούλας και σε ό,τι αφορά τις δημόσιες επενδύσεις συμμετέχει ο κ. Βαγγέλης Ψαθάς. Επομένως σε σχέση με την έκφραση της αυτοδιοίκησης ακόμη και σε αυτό το επίπεδο δεν αποτυπώνεται τίποτα, γεγονός το οποίο δείχνει αυτό καθ’αυτό το δημοκρατικό έλλειμμα που κυριαρχεί και σε επίπεδο κρίσης αλλά και σε επίπεδο επιλογών.

  
Υπό κατάρρευση 

Είναι χαρακτηριστικό ότι όλο αυτό το κομμάτι των λεγόμενων «επενδύσεων» το διαχειρίζεται μια εταιρεία, για την οποία οι ορκωτοί ελεγκτές διαπιστώνουν ότι βρίσκεται εντός του ορίου που μπορεί να προσφύγει κάποιος και να κλείσει αύριο το πρωί, αφού παραβιάζει βασικές διατάξεις του νόμου περί ανωνύμων εταιρειών. Δεν πρόκειται για κάποια υπόθεση αλλά πολύ απλά πρόκειται για διαπίστωση την οποία σημειώνουν οι ορκωτοί ελεγκτές στις ίδιες τις παρατηρήσεις τους επί του ισολογισμού.

Ένα δεύτερο στοιχείο είναι ότι αυτό το κομμάτι το διαχειρίζεται μια ζημιογόνος εταιρία, η οποία μέσα από τα στοιχεία του ισολογισμού της παρουσιάζει αρκετά ενδιαφέροντα θέματα. Κεντρικό και κυρίαρχο είναι μάλιστα το γεγονός ότι οφείλει να προχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου πάνω από 350.000 €. Δηλαδή πρόκειται για μια εταιρεία η οποία έχει το προνόμιο να διαχειρίζεται προγράμματα, αλλά από την άλλη πλευρά δείχνει να δημιουργεί συνεχώς ελλείμματα και για τα οποία θέλει να κάνει την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου.


Θα πρέπει να υπογραμμίσουμε ότι μέχρι τώρα το σύνολο των μετόχων, εκτός από την Περιφέρεια, έχει αποφανθεί αρνητικά στο να μετέχει σε μια ενδεχόμενη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, γεγονός το οποίο σημαίνει ότι η ίδια η Περιφέρεια θα πρέπει να το καταβάλει, ή διαφορετικά θα προχωρήσουν οι διαδικασίες υποχρεωτικής εκκαθάρισης.


Δεν βρίσκει ούτε Τράπεζα;

Ακόμη γη και ύδωρ ήταν αποφασισμένη να δώσει η Φθιωτική Αναπτυξιακή για να βρει τραπεζικό οργανισμό μέσα από τον οποίο θα μπορέσει να διακινήσει το σύνολο του προγράμματος προς τους τελικούς αποδέκτες. Είναι χαρακτηριστικό ότι αν και είχε ανακοινώσει πρόχειρο διαγωνισμό σε προθεσμία που έληγε στα μέσα του προηγούμενου μήνα, εν τούτοις κανένα τραπεζικό ίδρυμα δεν ενδιαφέρθηκε για την τραπεζική εξυπηρέτηση παρά το γεγονός ότι από τα στοιχεία τα οποία έδινε παρουσίασε μια κάποια κινητικότητα και βεβαίως ένα κάποιο ενδιαφέρον. Είναι χαρακτηριστικό ότι χρειάστηκε να δώσει νέα παράταση μέχρι τις 26 του μήνα για να κατατεθούν σχετικές αιτήσεις και παραμένει ωστόσο άγνωστο ακόμη αν έχουν κατατεθεί και με ποιους όρους. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις στελεχών του τραπεζικού συστήματος που ρωτήθηκαν για την απροθυμία τους, υποστήριξαν πως « ό,τι λάμπει δεν είναι χρυσός..», αποφεύγοντας ωστόσο να κάνουν ιδιαίτερες αναφορές και παραπέμποντας σε αποφάσεις επιτελών σε επίπεδο κέντρου.

Η αίσθηση όμως που δημιουργούσαν είναι ότι η συγκεκριμένη εταιρεία με τα στοιχεία των ισολογισμών και μόνο είναι αδύνατο να βρει κάποια πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα, ενώ οι ίδιοι μιλούσαν ότι όλα τα μεγέθη τα οποία παρουσιάζονταν σαν έσοδα ήταν μόνο κάποια φιλόδοξα μεγέθη τα οποία δεν έχουν καμία σχέση με τις ανάγκες του τραπεζικού συστήματος.

Έτσι παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον να δούμε τελικά αν υπήρξε πρόταση και αν υπήρξε ανταγωνισμός σε ό,τι αφορά τα ζητήματα που έχουν σχέση με την απόδοση του συγκεκριμένου διαγωνισμού.



Εφ. "ΣΕΝΤΡΑ"


1 σχόλιο:

  1. ΣΤΑ ΕΡΓΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΓΚΡΙΘΗΚΑΝ ΣΤΟΝ ΠΙΝΑΚΑ, ΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΦΟΡΟΥΝ ΤΟ ΔΗΜΟ ΛΟΚΡΩΝ.
    ΤΥΧΑΙΟ; ΔΕΝ ΝΟΜΙΖΩ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε γράφετε τα σχόλια σας με ελληνικούς χαρακτήρες (κεφαλαία ή μικρά). Επίσης παρακαλούμε πολύ να μην γράφετε υβριστικά σχόλια. Πάντα υπάρχει τρόπος να περιγράψετε μία κακή κατάσταση χωρίς ύβρεις.

Σχόλια με λατινικούς ή άλλους χαρακτήρες, όπως επίσης σχόλια υβριστικά και συκοφαντικά στο εξής θα διαγράφονται.

Παρακαλούμε λοιπόν τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε επίσης τα σχόλιά σας να είναι σχετικά με την ανάρτηση.

ΣΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ ΑΡΘΡΑ, ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ.

______________________________________ Αρχειοθήκη αναρτήσεων ιστολογίου