Δευτέρα 9 Ιουλίου 2012

Γιάννης Καράμπελας: Γιατί Ψήφισα Θετικά - Ψήφος για ριζικές ανατροπές στο χώρο της υγείας και της κοινωνικής ασφάλισης


Η θετική μου ψήφος στην πρώτη κυβέρνηση της ΝΕΑΣ ΜΕΤΑΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ αποτελεί στοιχειώδες πατριωτικό καθήκον για έναν βουλευτή που εξελέγη για πρώτη φορά στις πρόσφατες εκλογές και θέλει να δει την χώρα του να  εγκαταλείπει το γρηγορότερο τις ζοφερές ημέρες τις κρίσης και να ακολουθεί δρόμους ανάπτυξης και ευημερίας.
Πιστεύω ακράδαντα ότι το κοινωνικό πρόσωπο της κυβέρνησης θα είναι αυτό που θα κρίνει την αξιοπιστία της έναντι του λαού.
Η κυβέρνηση Σαμαρά δεσμεύτηκε να υλοποιήσει καινοτόμες δράσεις στον τομέα της Υγείας και της Ασφάλισης.
Προσωπικά δεσμεύομαι να συνεισφέρω με όλες μου τις δυνάμεις να δοθεί μόνιμη και σταθερή λύση στο υπ’ αριθμόν 1 πρόβλημα που απασχολεί τον άνθρωπο από τη γέννηση έως το θάνατό του: την αποτελεσματική διαχείριση της υγείας του.
Αναφέρω ενδεικτικά την πρόταση περί ένταξης του ασφαλιστικού πυλώνα της οικονομίας στο τραπεζικό σύστημα της χώρας, προκειμένου να εξαφανιστούν δια παντός η κακοδιαχείριση, η σπατάλη και η διαφθορά από τον χώρο της Υγείας και των Ασφαλιστικών Ταμείων.

Ολόκληρη η Ομιλία μου για τις Προγραμματικές Δηλώσεις της Κυβέρνησης Σαμαρά και η δικαιολόγηση της ψήφους μου:


Κατ’ αρχήν αποτελεί ξεχωριστή τιμή για μένα να απευθύνομαι ως νεοεκλεγείς Βουλευτής στο Σώμα, προκειμένου να εκφράσω τις απόψεις μου για τις Προγραμματικές Δηλώσεις του Πρωθυπουργού και της Κυβέρνησης. Θα ήθελα όμως να εκφράσω την πεποίθησή μου ότι θα ήταν πολύ πιο ουσιαστικό η Βουλή να συζητούσε θεσμοθετημένα και τον απολογισμό αυτών των προγραμματικών δηλώσεων κάθε δύο χρόνια τουλάχιστον, ώστε να αποδίδεται η ευθύνη σε όσους Υπουργούς δεν κατάφεραν να είναι συνεπείς στις δεσμεύσεις τους. Εμείς οι Βουλευτές καλούμαστε να υποστηρίξουμε ή να ασκήσουμε κριτική στο κείμενο προθέσεων, πού αποτελεί ουσιαστικά η παράθεση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης. Οι Έλληνες πολίτες είμαι βέβαιος ότι θα αναμένουν με περισσότερο ενδιαφέρον την επιτυχή τους υλοποίηση, με δεδομένο ότι πλέον δεν υπάρχει περιθώριο πολιτικάντικων ελιγμών και παλαιοκομματικών πρακτικών.
Πιστεύω ακράδαντα ότι το κοινωνικό πρόσωπο της κυβέρνησης θα είναι αυτό πού θα κρίνει την αξιοπιστία της έναντι του λαού. Επομένως, οι δράσεις και οι πρωτοβουλίες πού θα αναληφθούν στον τομέα του λεγόμενου κοινωνικού κράτους θα σηματοδοτήσουν τη νέα σχέση πού πρέπει να εγκαινιάσει η Πολιτεία με τους Πολίτες. Αυτές τις δύσκολες ώρες πού περνά ο ελληνικός λαός, το τελευταίο πού χρειάζεται, για να υπερβούμε τις γνωστές ελληνικές παθογένειες, είναι η απλή διαχείριση της κατάστασης. Τώρα επιβάλλεται να σχεδιαστούν και να υλοποιηθούν καινοτόμες δράσεις, γρήγορα, αξιόπιστα, χωρίς την παλαιοκομματική λογική του «πολιτικού κόστους».
Οι αρμόδιοι Υπουργοί των χαρτοφυλακίων με κοινωνικό πρόσημο έχουν την πιο δύσκολη και απαιτητική δουλειά, μετά τον Υπουργό Οικονομικών. Καλούνται να αναδιατάξουν μια χαώδη κατάσταση στον τομέα των υπηρεσιών υγείας και των Ασφαλιστικών Ταμείων.
Η αδυναμία επίλυσης του ζητήματος παροχής υπηρεσιών υγείας στους ασφαλισμένους της χώρας, από τις κυβερνήσεις της τελευταίας τριετίας, δείχνει ξεκάθαρα πόσο ανεπαρκές είναι το ασφαλιστικό σύστημα στη χώρα μας και, κυρίως, πόσο ανεπαρκείς είναι όλοι όσοι έχουν υποχρέωση να το υπηρετούν.
Ενδεικτικό παράδειγμα ο ΕΟΠΥΥ, ο οποίος κατέρρευσε πριν ακόμη σταθεί καλά-καλά στα πόδια του. Ο νεοσύστατος Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας ξεκίνησε τη λειτουργία του, πριν μερικούς μήνες, χωρίς πόρους, χωρίς ρεαλιστικό προγραμματισμό, χωρίς προσωπικό, χωρίς αποτελεσματική Διοίκηση. Κυρίως, χωρίς την αναγκαία πολιτική βούληση να δοθεί μόνιμη και σταθερή λύση στο υπ. αριθμόν 1 πρόβλημα πού απασχολεί τον άνθρωπο από τη γέννησή του έως το θάνατό του: την αποτελεσματική διαχείριση της υγείας του.
Εκεί, όπου η Πολιτεία επιδεικνύει την ισχυρή της βούληση, αποδεικνύεται ότι και χρήματα βρίσκονται και ρεαλιστικές λύσεις προκρίνονται και οι πολίτες αισθάνονται ασφαλείς. Κραυγαλέο παράδειγμα το τραπεζικό σύστημα της χώρας. Παρά τα τεράστια προβλήματα, πού έχουν ανακύψει με την οικονομική κρίση, την ύφεση, το μηδενισμό της αξίας των ελληνικών ομολόγων, την αδυναμία εξυπηρέτησης δανείων και την μαζική φυγή κεφαλαίων στο εξωτερικό, εντούτοις το εγχώριο τραπεζικό σύστημα συντηρείται από τα κεφάλαια και της εγγυήσεις της ΕΚΤ, χωρίς να υπάρχει κανένα πρόβλημα ρευστότητας (και πολύ καλώς γίνεται). Στο εγχώριο σύστημα παροχής υγείας, όμως, δεν υφίσταται η ίδια πολιτική βούληση εξεύρεσης των αναγκαίων πόρων. Η Πολιτεία υποκρίνεται και χύνει κροκοδείλια δάκρυα όταν καλείται να αντιμετωπίσει το τεράστιο πρόβλημα της υγείας των Ελλήνων.
 Οι πολίτες, ακριβώς επειδή είναι υποψιασμένοι και κρίνουν με αυστηρότητα πλέον, δεν πείθονται από τις άνευ ουσίας αντιπαραθέσεις των εκπροσώπων της Πολιτείας με τους συνδικαλιστές των γιατρών ή των φαρμακοποιών ή με τους εκφραστές των συντεχνιακών συμφερόντων στον τομέα της υγείας.
Η κυβέρνηση, πού προέκυψε από τις εκλογές της 17ης Ιουνίου, έχει υποχρέωση να εξαφανίσει από τον Έλληνα πολίτη την ανασφάλειά του για το παρόν και το μέλλον του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας. Έχει υποχρέωση να εφαρμόσει λύσεις, έξω από τη συνηθισμένη διαχείριση πού μέχρι τώρα  μας είχαν συνηθίσει.  Θα πρέπει να υλοποιήσει μέτρα πού, ενδεχομένως, να δυσαρεστήσουν τα καρτέλ στο χώρο της υγείας ή να ανατρέψουν κατεστημένες νοοτροπίες και παλιομοδίτικες πρακτικές.
Το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας πρέπει να λειτουργήσει από το μηδέν με τις αντίστοιχες δομές και την πιστότητα του τραπεζικού συστήματος. Ίσως να έχει φτάσει τώρα η ώρα να εξεταστεί η δυνατότητα υλοποίησης ριζοσπαστικών προτάσεων, αναφορικά με τη λειτουργία τραπεζικού ιδρύματος με μοναδικούς μετόχους τα ασφαλιστικά ταμεία της χώρας και σκοπό την εξυπηρέτηση των αναγκών των Ελλήνων ασφαλισμένων και συνταξιούχων, με την εγγύηση της Πολιτείας. Η χρονική συγκυρία με την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών αποτελεί ευκαιρία ένταξης του ασφαλιστικού πυλώνα της οικονομίας στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα με κρατική εγγύηση και εξασφάλιση των κόπων και θυσιών των Ελλήνων εργαζομένων.

Κυρίες και κύριοι Βουλευτές,
Η κυβέρνηση Σαμαρά δεν έχει περιθώρια ούτε χρονικά, αλλά ούτε περιθώρια αποτυχίας. Αποτυχία της σημερινής κυβέρνησης σημαίνει αποτυχία της αστικού τύπου δημοκρατίας μας. Ψηφίζοντας θετικά τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης δεν σημαίνει ότι δεν θα παρακολουθούμε στενά την πορεία υλοποίησης του κυβερνητικού έργου. Ότι δεν θα ασκούμε κριτική όταν διαπιστώνουμε ολιγωρίες, καθυστερήσεις και αναβολές. Προσωπικά δεσμεύομαι να σταθώ αλληλέγγυος στις πολιτικές εκείνες πού θα συντελέσουν στην υπέρβαση της κρίσης, αλλά θα παραμείνω πεισματικά αντίθετος σε παλινωδίες και παλαιού τύπου ψευδοϊσορροπίες, πού τελικά επιτυγχάνουν τη συντήρηση της ίδιας αδιέξοδης κατάστασης.
Επειδή, λοιπόν, η δέσμευση του Πρωθυπουργού περί του να τεθούν στοχο-χρονοδιαγράμματα στον προγραμματισμό και την υλοποίηση των κυβερνητικών εξαγγελιών με βρίσκει απολύτως σύμφωνο, θεωρώ ότι επιβάλλεται από τον Πρόεδρο της Βουλής η αναβάθμιση του ελεγκτικού ρόλου της Νομοθετικής εξουσίας έναντι της Εκτελεστικής και η συνεχής και αποτελεσματική παρακολούθηση του κυβερνητικού έργου από τις αντίστοιχες επιτροπές, προκειμένου και οι Υπουργοί να κάνουν καλύτερα τη δουλειά τους και το πολιτικό μας σύστημα να ανακτήσει τη χαμένη του αξιοπιστία.

Κυρίες και κύριοι Βουλευτές,
Με αίσθημα ευθύνης θα δώσω ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση σήμερα το βράδυ με μια επισήμανση πολύ σοβαρή για μένα: Εύχομαι και ελπίζω σε κάποια μελλοντική, απολογιστική του κυβερνητικού έργου, συζήτηση να έχει μειωθεί ο αριθμός των ανέργων στην πατρίδα μας, να μπορεί ο Έλληνας συνταξιούχος και εργαζόμενος να λαμβάνει τα φάρμακά του χωρίς να υπόκειται στην εξευτελιστική σημερινή ταλαιπωρία, να μη χρειάζεται ο Έλληνας απόμαχος να λαμβάνει τη σύνταξή του μετά από 2 χρόνια απ’ την κατάθεση της σχετικής αίτησης, να κατορθώσει δηλαδή το αναξιόπιστο Ελληνικό Κράτος να αποκτήσει δομές και αξιοπιστία.
Σας ευχαριστώ πολύ   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε γράφετε τα σχόλια σας με ελληνικούς χαρακτήρες (κεφαλαία ή μικρά). Επίσης παρακαλούμε πολύ να μην γράφετε υβριστικά σχόλια. Πάντα υπάρχει τρόπος να περιγράψετε μία κακή κατάσταση χωρίς ύβρεις.

Σχόλια με λατινικούς ή άλλους χαρακτήρες, όπως επίσης σχόλια υβριστικά και συκοφαντικά στο εξής θα διαγράφονται.

Παρακαλούμε λοιπόν τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε επίσης τα σχόλιά σας να είναι σχετικά με την ανάρτηση.

ΣΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ ΑΡΘΡΑ, ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ.

______________________________________ Αρχειοθήκη αναρτήσεων ιστολογίου