Δευτέρα 18 Μαρτίου 2013

Επίσκεψη 45 Εκπαιδευτικών στον αρχαιολογικό χώρο Αγίας Παρασκευής Λαμίας


Επίσκεψη 45 εκπαιδευτικών στον προϊστορικό οικισμό της Αγίας Παρασκευής στο πλαίσιο Επιμορφωτικής Ημερίδας με θέμα «Ανάπτυξη περιβαλλοντικής συνείδησης μέσα από τυπικές και μη τυπικές διαδικασίες μάθησης».
   
  
Την ανασκαφή την οποία διεξάγει η ΙΔ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων από το 2006 στη θέση ‘’Πλατάνια’’ Αγίας Παρασκευής Λαμίας επισκέφτηκαν στις 15 Μαρτίου 45 εκπαιδευτικοί Α/βάθμιας Εκπαίδευσης Π.Ε. Φθιώτιδας, στο πλαίσιο της Επιμορφωτικής Ημερίδας την οποία διοργάνωσε το ΚΠΕ Στυλίδας-Υπάτης, σε συνεργασία με την Σχολική Σύμβουλο της 2ης Εκπαιδευτικής Περιφέρειας Π.Ε. Φθιώτιδας, τον υπεύθυνο σχολικών δραστηριοτήτων και την ΙΔ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων.

Πρόκειται για μια από τις σημαντικότερες προϊστορικές θέσεις της Κεντρικής Ελλάδας με συνεχή κατοίκηση τουλάχιστον από την Νεότερη Νεολιθική περίοδο μέχρι την ΄Υστερη εποχή του Χαλκού, η οποία συνεχίστηκε και στους ιστορικούς χρόνους.


Η ανασκαφή στη σημερινή της φάση επικεντρώνεται στην αποκάλυψη τμημάτων ενός ακμαίου οικισμού της Μεσοελλαδικής περιόδου (2000-1600 π.Χ.). ΄Εχει έρθει στο φως μεγάλος αριθμός αψιδωτών και ευθύγραμμων οικοδομημάτων εκατέρωθεν δρόμων, εντυπωσιακά καλής διατήρησης, τόσο ως προς τη λίθινη θεμελίωση των τοίχων τους όσο και προς την οικοσκευή τους, που διασώθηκε στη θέση της κάτω από το στρώμα της πεσμένης πλίνθινης ανωδομής. Μεγάλα αποθηκευτικά αγγεία και μικρότερα αγγεία καθημερινής χρήσης, λίθινα και οστέινα εργαλεία είναι μερικά από τα ευρήματα που υποδηλώνουν τις καθημερινές ασχολίες των κατοίκων καθώς και τις εμπορικές και πολιτισμικές τους επαφές με κοντινές και απομακρυσμένες περιοχές της ηπειρωτικής και νησιωτικής Ελλάδας. Οι επαφές αυτές ευνοήθηκαν από τη σχέση του οικισμού με τη θάλασσα, η οποία, όπως απέδειξαν οι παλαιογεωγραφικές έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, βρισκόταν την εποχή εκείνη σε πολύ μικρή απόσταση από τον οικισμό.

Οι εκπαιδευτικοί ενημερώθηκαν από τους αρχαιολόγους για την προϊστορία της περιοχής και παρακολούθησαν από κοντά την διεξαγωγή της ανασκαφής συνομιλώντας με τα μέλη του ανασκαφικού συνεργείου.

Παράλληλα συνεχίζεται με μεγάλη επιτυχία και αθρόα προσέλευση η δράση των επισκέψεων μαθητών Δημοτικών Σχολείων στον αρχαιολογικό χώρο, στο πλαίσιο της συνεργασίας της ΙΔ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων με την Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, με στόχο την ευαισθητοποίησή τους σε θέματα πολιτισμού και τη γνωριμία τους με την τοπική ιστορία μέσα από τα πορίσματα της αρχαιολογικής έρευνας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε γράφετε τα σχόλια σας με ελληνικούς χαρακτήρες (κεφαλαία ή μικρά). Επίσης παρακαλούμε πολύ να μην γράφετε υβριστικά σχόλια. Πάντα υπάρχει τρόπος να περιγράψετε μία κακή κατάσταση χωρίς ύβρεις.

Σχόλια με λατινικούς ή άλλους χαρακτήρες, όπως επίσης σχόλια υβριστικά και συκοφαντικά στο εξής θα διαγράφονται.

Παρακαλούμε λοιπόν τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε επίσης τα σχόλιά σας να είναι σχετικά με την ανάρτηση.

ΣΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ ΑΡΘΡΑ, ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ.

______________________________________ Αρχειοθήκη αναρτήσεων ιστολογίου