Σε καραντίνα έχει μπει τις τελευταίες μέρες στην περιοχή Δομοκού ένα ολόκληρο κοπάδι αιγοπροβάτων. Οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας Φθιώτιδας εντόπισαν τρομώδη νόσο σε ζώα του κοπαδιού και τώρα η θανάτωση και των 300 ζώων είναι μονόδρομος.
Καθησυχαστικός ως προς τον κίνδυνο της δημόσιας υγείας , εμφανίστηκε στον FM-1 ο κτηνίατρος κος Θώμος . Τίποτα δεν περνά στην διατροφική αλυσίδα χωρίς σχολαστικό έλεγχο διαβεβαιώνει προσθέτοντας πως η υπηρεσία του παρ’ ότι έχει απομείνει μόνο με δύο άτομα προσπαθεί και ανταποκρίνεται στις μεγάλες απαιτήσεις του νομού.
Τις ελλείψεις προσωπικού στην συγκεκριμένη υπηρεσία αλλά και στις περισσότερες υπηρεσίες της Φθιώτιδας και της Στερεάς Ελλάδας επιβεβαιώνει και ο νέος Γενικός Δ/ντης της Πςεριφέρειας Γιάννης Καρνάβας :
Σχετικά πληροφοριακά στοιχεία
Η τρομώδης νόσος δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο, ωστόσο η νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης επιβάλλει την εφαρμογή προληπτικού προγράμματος εκρίζωσης της. Η διαδικασία αυτή είναι πολύπλοκη, άρα και πολυέξοδη για αυτό και ως φαίνεται το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης δεν δείχνει και ιδιαίτερη «ζέση» για την ορθή υλοποίηση του προγράμματος.
Συγκεκριμένα απαιτούνται πλήθος εργαστηριακών εξετάσεων, θανατώσεις ασθενών ζώων, γονοτυπικό έλεγχο των υπόπτων ζώων και γενετική βελτίωση των αυτόχθονων φυλών. Μάλιστα πριν δύο χρόνια ο σημερινός υφ. Αγροτικής Ανάπτυξης Μάξιμος Χαρακόπουλος είχε καταθέσει σχετική ερώτηση στην Βουλή , σήμερα ελπίζουμε να έχει συγκεκριμένες απαντήσεις για τους διαμαρτυρόμενους κτηνοτρόφους και τις αποδεκατισμένες υπηρεσίες.
Στην ερώτηση του το 2011 ο κος Χαρακόπουλος με τον κο Κασαπίδη ανέφεραν:
"Σημαντικές δυσκολίες παρουσιάζονται και στην εφαρμογή του ουσιαστικότερου μέτρου για την εκρίζωση της νόσου, αυτού της γενετικής βελτίωσης των εγχώριων φυλών που στοχεύει στη δημιουργία ανθεκτικών στη νόσο ζώων. Η δημιουργία τέτοιων ζώων θα αποτρέψει το φαύλο κύκλο των θανατώσεων και αποζημιώσεων ασθενών ζώων και θα δώσει νέα προοπτική στον τομέα.
Ωστόσο, η πολιτεία δε φαίνεται διατεθειμένη να δώσει ουσιαστικά κίνητρα στους παραγωγούς, όπως τεχνική υποστήριξη και κτηνιατρική κάλυψη, για τη δημιουργία μονάδων αναπαραγωγής που θα παραμένουν καθαρές από τη νόσο. Έτσι, οι παραγωγοί είτε αγοράζουν εγχώρια ζώα που τελικά φέρουν τον παράγοντα της νόσου, είτε εισαγόμενα άλλων φυλών που μπορεί να είναι απαλλαγμένα (όχι πάντα), αλλά με κίνδυνο να χαθεί η ελληνικότητα της Φέτας και άλλων πιστοποιημένων τυροκομικών προϊόντων από αιγοπρόβειο γάλα».
Καταλήγοντας ζητούσαν από τον τότε Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης την λήψη μέτρων για την ορθή εφαρμογή των προγραμμάτων κατά της νόσου και για τη γενετική βελτίωση των ζώων, με τη δημιουργία αυτόχθονων φυλών.
lamiafm1
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούμε γράφετε τα σχόλια σας με ελληνικούς χαρακτήρες (κεφαλαία ή μικρά). Επίσης παρακαλούμε πολύ να μην γράφετε υβριστικά σχόλια. Πάντα υπάρχει τρόπος να περιγράψετε μία κακή κατάσταση χωρίς ύβρεις.
Σχόλια με λατινικούς ή άλλους χαρακτήρες, όπως επίσης σχόλια υβριστικά και συκοφαντικά στο εξής θα διαγράφονται.
Παρακαλούμε λοιπόν τους φίλους αναγνώστες:
ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ
Παρακαλούμε επίσης τα σχόλιά σας να είναι σχετικά με την ανάρτηση.
ΣΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ ΑΡΘΡΑ, ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ.