Τετάρτη 20 Μαρτίου 2013

Η ΛΑΡΚΟ ΚΑΙ ΟΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΠΡΩΗΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΛΑΡΥΜΝΑΣ


Η ΛΑΡΚΟ από το 1967 βάσει συμβολαίου τριακονταετούς διάρκειας ήταν υποχρεωμένη να καταβάλλει για την χρήση βιομηχανικού και πόσιμου νερού προς την Κοινότητα της Λάρυμνας ετήσια οικονομική αποζημίωση η οποία το 1997 ανήρχετο στα 11.000.000 δραχμές περίπου.
   
Επίσης, να κατασκευάζει, να συντηρεί όλα τα έργα ύδρευσης από τις υδρομαστεύσεις στη θέση ΚΙΑΧΟΒΡΥΣΗ ως τη δεξαμενή πόσιμου νερού Λάρυμνας και να επιβαρύνεται με το λειτουργικό κόστος του αντλιοστασίου.
     
Βάσει νόμου κατέβαλλε Δημοτικό φόρο καλυμμένης και ακάλυπτης ηλεκτροδοτούμενης επιφάνειας, τέλος ακίνητης περιουσίας και το ανταποδοτικό αντιρρυπαντικό τέλος για έργα που θα εκτελούσε η Κοινότητα Λάρυμνας για την προστασία και βελτίωση του περιβάλλοντα χώρου της που η ΛΑΡΚΟ κατέστρεφε.
     
Άτυπα και κατόπιν προφορικών συμφωνιών με την Κοινότητα Λάρυμνας εκτελούσε εργασίες στο εσωτερικό δίκτυο ύδρευσης, σε δρόμους, σχολεία, κατασκεύαζε διάφορα μικρά έργα.
      
Το 1998 που έληγε το τριακονταετές συμβόλαιο χρήσης βιομηχανικού και πόσιμου νερού, η Κοινότητα Λάρυμνας που είδε τον τόπο της να  καταστρέφεται από τις παρεμβάσεις της ΛΑΡΚΟ, να υπάρχουν τεράστια κέρδη τα οποία πήγαιναν στα ντόπια και ξένα μονοπώλια, και η Λάρυμνα που εκμεταλλεύονταν τον πλούτο της να παίρνει ψίχουλα, ζήτησε να αυξηθεί το ποσό των 11.000.000 δραχμών.
       
Η ΛΑΡΚΟ τότε μονομερώς, ετσιθελικά σταμάτησε να καταβάλλει όλα τα χρηματικά ποσά γιατί θεωρούσε τη ΛΑΡΥΜΝΑ τσιφλίκι της και κατέφυγε στα δικαστήρια για να πετύχει απαλλακτικές αποφάσεις.
   
Από τότε με τεράστιες πολιτικές ευθύνες των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, με σκανδαλώδη ανοχή, εθελοτυφλία και αβάντα του πρώην Καποδιστριακού Δήμου Οπουντίων που στηριζόταν και στήριζε αυτές τις κυβερνήσεις και μέχρι το 2010 η ΛΑΡΚΟ δεν κατέβαλλε ούτε μία δραχμή, ούτε ένα ευρώ.
      
Για το ΚΚΕ και την ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ το ζήτημα της καταβολής των οφειλόμενων χρηματικών ποσών από τη ΛΑΡΚΟ προς το λαό της Λάρυμνας ήταν θέμα ανοιχτό. Πάντα το κρατούσαν στην επικαιρότητα, πάλευαν από κάθε μετερίζι και με κάθε τρόπο για να επιλυθεί.
      
Η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ με τη συμμετοχή της στο Δ.Σ. του Δήμου Λοκρών πρώτη και πρώτο θέμα που ανέδειξε ήταν οι οφειλές της ΛΑΡΚΟ προς την Λάρυμνα.
      
Προσκόμισε έγγραφα στοιχεία προς το Δημοτικό Συμβούλιο που αποδείκνυαν τις υποχρεώσεις της ΛΑΡΚΟ και ζήτησε να κινηθούν οι διαδικασίες για να εισπραχθούν τα ανάλογα ποσά.
      
Μετά από ενέργειες που προχώρησε ο Δήμος Λοκρών και τις οποίες η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ είχε προτείνει και στήριζε την διετία 2011-2012 εισπράχθηκαν οφειλές Δημοτικού φόρου και ΤΑΠ κάτι παραπάνω από #700.000# ευρώ. Επίσης #600.000# ευρώ θα εισπραχθούν το 2013 για Δημοτικό φόρο, ΤΑΠ, τέλη καθαριότητας.
      
Αυτό είναι μια θετική εξέλιξη, η οποία όμως δεν προσφέρεται για πανηγυρισμούς γιατί ακόμα υπάρχουν πολλά οφειλόμενα, κυρίως, για την χρήση πόσιμου και βιομηχανικού νερού, για τα οποία η ΛΑΡΚΟ  ακόμα δεν έχει δώσει ούτε ένα λεπτό, γιατί υπάρχουν εκκρεμοδικίες κ.λπ.
      
Η εξέλιξη αυτή δεν αποτελεί λύση γιατί η ετοιμαζόμενη από την τρικομματική κυβέρνηση ιδιωτικοποίηση της ΛΑΡΚΟ και προκειμένου να απαλλαγεί ο αγοραστής από οικονομικές επιβαρύνσεις, θα είναι φρένο στις απαιτήσεις του Δήμου.
       
Γιατί οι ίδιες πολιτικές δυνάμεις που μέχρι τώρα στηρίζουν τις επιλογές της ΛΑΡΚΟ ανοιχτά ή καλυμμένα, με το καρότο αλλά και το ρόπαλο υπονομεύουν τις απαιτήσεις του Δήμου. Μεταξύ αυτών και τοπικό αυτοδοιηκητικό στέλεχος που ανήκει στο συνδυασμό της πλειοψηφίας του Δήμου δηλώνει σε συναντήσεις με παράγοντες της ΛΑΡΚΟ ότι δε συμφωνεί με τις ενέργειες του Δημάρχου.
       
Λύση δε θα δοθεί με τακτικισμούς και Μεσσίες, οι οποίοι μέχρι τώρα κινούνται στην ίδια πολιτική με την τρικομματική κυβέρνηση, αποδέχονται την μερική ιδιωτικοποίηση της ΛΑΡΚΟ, που από αυταπάτη ή συνειδητά προβάλλουν την κυρίαρχη καπιταλιστική επιλογή της «κοινωνικής εταιρικής ευθύνης», γιατί αύριο μπορεί να τα διπλώσουν προς τα πίσω.
        
Λύση δε θα δώσουν, το αστικό κράτος, το αστικό δίκαιο, τα αστικά δικαστήρια γιατί είναι προσανατολισμένα στην στήριξη της μεγάλης καπιταλιστικής ιδιοκτησίας και των συμφερόντων της.
        
Θετική λύση μόνο ο λαός με την πάλη του μπορεί να επιβάλλει, ο ξεσηκωμός, η απαίτηση των οφειλομένων της ΛΑΡΚΟ, η συνεχής πίεση για να επιλυθεί το ζήτημα, θα είναι εγγύηση για θετικά αποτελέσματα
         
Η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ σε κάθε περίπτωση, με κάθε τρόπο θα επιμένει, θα πιέζει, θα αγωνίζεται ώστε:

  • Να αποδώσει η ΛΑΡΚΟ τα οφειλόμενα στο λαό της Λάρυμνας και τον Δήμο
  • Να μην καταπατηθούν οι υδάτινοι πόροι από την ΛΑΡΚΟ, να μην θεωρηθούν ιδιοκτησία της
  • Να συνεχιστούν οι έλεγχοι προς τη ΛΑΡΚΟ για πολεοδομικές, περιβαλλοντικές παρανομίες κλπ
  • Ο Δήμος να απαιτήσει από το κράτος να εκπονήσει επιδημιολογική, γεωλογική, υδρολογική, διατροφική μελέτη. Να  ελεγχθεί η ποιότητα του αέρα, να παρθούν τα ανάλογα μέτρα που θα περιορίζουν τη ρύπανση του περιβάλλοντος, θα βελτιώνουν την υπάρχουσα κατάσταση για να μην αφανιστεί η Λάρυμνα, για να μην σκοτώνονται και αργοπεθαίνουν κάθε μέρα οι εργαζόμενοι και ο λαός της Λάρυμνας.
  • Το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων να αποδίδεται για να λυθούν με ανάλογα έργα χρόνια οξυμένα προβλήματα της Λάρυμνας, τα υπόλοιπα για άλλες ανάγκες συνολικά του Δήμου.

     Την πάλη μας για αυτά τα ζητήματα την συνδέουμε με το κύριο μέτωπο αγώνα να μην ιδιωτικοποιηθεί ούτε μερικά, ούτε ολικά η ΛΑΡΚΟ, γιατί πιστεύουμε ότι αυτή η στρατηγικής σημασίας επιχείρηση, μπορεί να αποτελέσει τη ραχοκοκαλιά δημιουργίας και ανάπτυξης Δημόσιου φορέα ορυκτού πλούτου, ο οποίος να γίνει εργατική – λαϊκή ιδιοκτησία και με κεντρικό σχεδιασμό ο τεράστιος παραγόμενος πλούτος να διατίθεται για τις ανάγκες του λαού.
     
Σε αυτούς τους στόχους πάλης καλούμε την εργατιά, τα λαϊκά στρώματα να παλέψουν για να έχουν θετικά αποτελέσματα.  Να παλέψουν ώστε να ανατρέψουν την εξουσία των μονοπωλίων, το βάρβαρο καπιταλιστικό σύστημα που τους μαυρίζει τη ζωή.

ΛΑΕ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΜΗΝ ΤΟΥΣ ΦΟΒΗΘΕΙΣ


ΟΙ ΔΗΜΟΤΙΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ
ΡΟΥΣΣΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
ΝΥΔΡΙΩΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ


Ο ΤΟΠ. ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΛΑΡΥΜΝΑΣ
ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ


5 σχόλια:

  1. Ποιο είναι το τοπικό αυτοδιοικητικό στέλεχος που ανήκει στο συνδυασμό της πλειοψηφίας του Δήμου κύριοι του ΚΚΕ; Όνομα δεν έχει; Φοβάστε να τον καταγγείλετε επώνυμα; Ή μήπως δεν υπάρχει κανένα τέτοιο στέλεχος και ρίχνεται λάσπη στον αέρα κι όπου πέσει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πόσο ζήτησε να αυξηθεί το ποσό των 11.000.000 δρχ. η Κοινότητα Λάρυμνας; Απαντάω:
    200.000.000 δρχ. με απόφαση του Συμβουλίου της Κοινότητας Λάρυμνας.
    Εναι διαπραγματέυσιμο ποσό αυτό με μια επιχείρηση ακόμη και αν έχει υπερκέρδη;
    Ηρωικές λύσεις.
    Θλιβερές διαπιστώσεις.
    Αλλά με τον τρόπο που η Κοινότητα Λάρυμνας και στην συνέχεια ο Δήμος Οπουντίων είχαν αντιληφθεί τον ρόλο τους στην τοπική Κοινωνία ,η πορεία δυστυχώς Καταστροφική και για τα δυο Χωριά.
    Α.Κ.ΚΟΥΡΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ωραία όλα αυτά κ. Κούρο και θα συμφωνήσω μαζί σας σχεδόν απόλυτα για το τι έχει συμβεί στο παρελθόν.
      Σήμερα όμως; Τι γίνεται σήμερα; Ποιος είναι ο στόχος; Τι θέλουμε να πετύχουμε; Τι κάνουμε γι'αυτό; Και τέλος γιατί τόση "μυστική διπλωματία" από τη δημοτική αρχή;

      Διαγραφή
    2. ΕΝΩ ΤΩΡΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΤΑΞΗ ΣΑΣ ΤΑ ΔΥΟ ΧΩΡΙΑ ΚΑΙ ΟΛΗ Η ΛΟΚΡΙΔΑ ΕΥΗΜΕΡΟΥΝ!!! ΜΑΛΙΣΤΑ... ΟΙ ΧΡΥΣΗ ΤΕΤΡΑΕΤΙΑ ΛΙΟΛΙΟΥ!!!
      ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΕΞΕΛΕΞΑΝ ΕΣΑΣ ΚΑΙ ΤΙΜΩΡΗΣΑΝ ΤΟΥΣ ΠΡΩΗΝ ΚΥΡΙΕ ΚΟΥΡΟ. ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ. ΕΣΕΙΣ ΠΑΡΑΜΕΝΕΤΕ ΠΙΣΩ. ΑΚΟΜΗ ΚΑΝΕΤΕ ΚΡΙΤΙΚΗ ΣΤΟΥΣ ΠΡΩΗΝ.

      Διαγραφή
  3. ΕΙΝΑΙ ΠΑΓΙΑ ΤΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΦΛΕΓΟΝΤΑ ΑΝΟΙΚΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟ:
    - ΜΕΓΑΛΑ ΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΤΕΣ,
    - ΕΠΙΚΟΝΩΝΙΑΚΕΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΓΙΑ ΤΡΙΤΟΥΣ ΚΑΙ ΠΡΩΗΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥΣ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΤΡΕΧΟΝΤΑ ΠΛΕΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ,
    - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΕΣ ΦΩΝΕΣ, ΑΠΕΙΛΕΣ ΚΑΙ ΝΤΑΪΛΙΚΙΑ ΚΑΤΑ ΠΆΣΗΣ ΑΡΧΗΣ ΚΑΙ ΠΑΝΤΩΣ ΘΕΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΗ ΕΠΙΛΥΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ,
    - ΛΟΥΦΑ ΚΑΙ Η ΟΥΡΑ ΣΤΑ ΣΚΕΛΙΑ ΟΤΑΝ Η ΑΠΟΤΥΧΙΑ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΕΙΝΑΙ ΠΛΕΟΝ ΓΕΓΟΝΟΣ.
    ΔΥΟΜΙΣΗ ΧΡΟΝΙΑ Η ΤΑΚΤΙΚΗ ΕΙΝΑΙ Η ΙΔΙΑ, ΧΩΡΙΣ ΣΧΕΔΙΟ, ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟ ΚΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΧΩΡΙΣ ΚΑΝΕΝΑ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ.
    ΜΑΚΑΡΙ ΝΑ ΕΙΧΕ ΓΙΝΕΙ ΚΑΤΙ. ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΟΜΩΣ Η ΠΑΡΟΥΣΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΩΝΥΜΟ ΤΟΥ "ΤΙΠΟΤΑ".

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε γράφετε τα σχόλια σας με ελληνικούς χαρακτήρες (κεφαλαία ή μικρά). Επίσης παρακαλούμε πολύ να μην γράφετε υβριστικά σχόλια. Πάντα υπάρχει τρόπος να περιγράψετε μία κακή κατάσταση χωρίς ύβρεις.

Σχόλια με λατινικούς ή άλλους χαρακτήρες, όπως επίσης σχόλια υβριστικά και συκοφαντικά στο εξής θα διαγράφονται.

Παρακαλούμε λοιπόν τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε επίσης τα σχόλιά σας να είναι σχετικά με την ανάρτηση.

ΣΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ ΑΡΘΡΑ, ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ.

______________________________________ Αρχειοθήκη αναρτήσεων ιστολογίου