Παρασκευή 22 Μαρτίου 2013

Σε περίοδο μεγάλης οικονομικής δυσπραγίας και κρίσης να κάνουμε ό,τι καλύτερο για τους αλιείς


Ρωτάει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ο Συμεών Κεδίκογλου επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα είναι πολύ πίσω στην απορρόφηση κοινοτικών κονδυλίων. 
Ειδικότερα, ο βουλευτής αναφέρει και άλλες δράσεις που χρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως το πρόγραμμα για την καθαριότητα της Μεσογείου, για το οποίο εμείς δεν έχουμε κάνει τίποτα, με αποτέλεσμα να χάνονται έσοδα για τους αλιείς, ενώ σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες βρίσκεται ήδη σε εφαρμογή.
Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης του κ.Κεδίκογλου


ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

Θέμα: Ευρωπαϊκά Προγράμματα και επιχορηγήσεις προς Αξιοποίηση
Κύριε Υπουργέ,
Η αλιεία στην Ελλάδα καταλαμβάνει σημαντικό μέρος του πρωτογενούς τομέα: Με στοιχεία του 2009 ο ελληνικός αλιευτικός στόλος είναι 17.270 σκάφη, από τα οποία το 96% (περίπου 16.000 σκάφη) είναι μικρά. Πράγματι, η μέση αλιεία απασχολεί 10.000 οικογένειες άμεσα απασχολούμενες στα αλιευτικά σκάφη και 60.000 σε επαγγέλματα που εξαρτώνται από την αλιεία. Είναι σημαντικό σε περίοδο μεγάλης οικονομικής δυσπραγίας και κρίσης να κάνουμε ό,τι καλύτερο για τους αλιείς και την ελληνική οικονομία στο πλαίσιο πάντοτε της νομοθεσίας και της αρχής σεβασμού του περιβάλλοντος.

Ωστόσο, μέχρι σήμερα η απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων είναι εξαιρετικά χαμηλή. Υπάρχει δηλαδή κοινοτική χρηματοδότηση και διαθέσιμα κονδύλια, τα οποία μένουν αναξιοποίητα. Πριν από τέσσερα χρόνια είχαμε περίπου απορροφήσει μόλις 6 εκατομμύρια ευρώ σε σύνολο 208 και το 2011, τον τέταρτο από τα επτά έτη του προγράμματος, έγιναν 35 εκατομμύρια, φτάνοντας το 19,67% του αλιευτικού προϋπολογισμού. Η δε Κύπρος πλησιάζει το 100% στην απορρόφηση.
Παράλληλα, σύμφωνα με πρόσφατη συνέντευξη σε απογευματινή εφημερίδα της Ελληνίδας Επιτρόπου Αλιείας κ. Δαμανάκη, υπάρχουν προγράμματα ειδικά για τη Μεσόγειο που επίσης μένουν αναξιοποίητα από την ελληνική κυβέρνηση, όπως αυτό που έχει εξαγγελθεί από την Ευρωπαϊκή επιτροπή- κοινό πρόγραμμα αλιείας και περιβάλλοντος- από το 2011 για την καθαριότητα της Μεσογείου για να πετύχουμε καλύτερα επίπεδα καθαριότητας στη Μεσόγειο θάλασσα. Πρόκειται για ένα σημαντικό πρόγραμμα με προληπτικό αλλά και διορθωτικό χαρακτήρα, σύμφωνα με το οποίο τα σκάφη, όταν δεν ψαρεύουν λόγω των κανονισμών, προσέχουν τη θάλασσα, την καθαρίζουν από το πλαστικό, παρέχουν αλιευτικά δεδομένα, έναντι ενός εισοδήματος από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Tέτοιες δραστηριότητες είναι ανάγκη να τις αξιοποιήσουμε, γιατί δίνουν και ένα πνεύμα αλληλεγγύης, δημιουργικότητας και απασχόλησης πολύ περισσότερο, αφού χρηματοδοτούνται από την επιτροπή. Στη Γαλλία και την Ισπανία αυτή η πρωτοβουλία, που ονομάζεται «Guardians of the Sea», ήδη υλοποιείται.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάσθε:
·         Ποιο είναι το ποσοστό απορρόφησης των κοινοτικών κονδυλίων στον τομέα της αλιείας; Έχει σημειωθεί αύξηση από το 20% περίπου το 2011, τώρα που φτάνουμε στο τέλος του 7ετούς προγράμματος;
·         Για ποιο λόγο η Ελλάδα δεν έχει αξιοποιήσει την πρωτοβουλία για καθαρές θάλασσες και τις δράσεις που προβλέπονται και χρηματοδοτούνται από την ευρωπαϊκή επιτροπή;
·         Ποιες ενέργειες σκοπεύει να υιοθετήσει το υπουργείο για να ενδυναμώσει τον αλιευτικό τομέα και να αξιοποιήσει όσο το δυνατόν περισσότερο τα παρεχόμενα προγράμματα και δράσεις;
·         Ποιες ενέργειες σκοπεύει να υιοθετήσει το υπουργείο για να μεγιστοποιήσει την απορρόφηση των κονδυλίων στην εκπνοή του προγράμματος;
·         Με ποιο ποσοστό απορρόφησης προβλέπει το υπουργείο να λήξει το πρόγραμμα;

22 Μαρτίου 2013

Ο Βουλευτής
Συμεών Κεδίκογλου

1 σχόλιο:

  1. Ναι-ναι προσπαθείς να ψαρέψεις και σει,αλλά σε θολά νερά. Αντε βγάλε πρώτα μεροκάματο και μετά έλα να συζητήσεις. Γιέ του πατέρα σου!!!.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε γράφετε τα σχόλια σας με ελληνικούς χαρακτήρες (κεφαλαία ή μικρά). Επίσης παρακαλούμε πολύ να μην γράφετε υβριστικά σχόλια. Πάντα υπάρχει τρόπος να περιγράψετε μία κακή κατάσταση χωρίς ύβρεις.

Σχόλια με λατινικούς ή άλλους χαρακτήρες, όπως επίσης σχόλια υβριστικά και συκοφαντικά στο εξής θα διαγράφονται.

Παρακαλούμε λοιπόν τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε επίσης τα σχόλιά σας να είναι σχετικά με την ανάρτηση.

ΣΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ ΑΡΘΡΑ, ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ.

______________________________________ Αρχειοθήκη αναρτήσεων ιστολογίου