Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2013

Η ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ για τη δημιουργία Μουσείου Εθνικής Αντίστασης στη Λαμία


Η απόφαση για ίδρυση Μουσείου Εθνικής Αντίστασης στη Λαμία πάρθηκε ομόφωνα από το Δημοτικό Συμβούλιο Λαμίας στις 21.12.2009. 

Ειδικότερα στην ιδρυτική απόφαση αναφέρονται τα παρακάτω:

Αποφασίζεται η σύσταση ΝΠΔΔ από το Δήμο Λαμίας με την επωνυμία "ΜΟΥΣΕΊΟ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΌ ΚΈΝΤΡΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΉ ΑΝΤΊΣΤΑΣΗ ΔΉΜΟΥ ΛΑΜΊΑΣ'. Το Μουσείο θα εγκατασταθεί στην ανατολική πτέρυγα στο ισόγειο του παλαιού Νοσοκομείου' και θα διοικείται από 9μελές ΔΣ.
 
Σκοπός του νομικού προσώπου και του ιδρυόμενου κέντρου είναι:
 
Η διάσωση της ιστορικής κληρονομιάς των αγώνων της Εθνικής Αντίστασης και της πατριωτικής πολιτιστικής ταυτότητας της περιοχής Φθιώτιδας η οποία κατά το χρονικό διάστημα 1940-1944 υπήρξε τόπος αγώνων και μεγαλείου.
 
Η συντήρηση όλων των υπαρχόντων αγωνιστικών ντοκουμέντων και κειμηλίων
 
Η ίδρυση και λειτουργία πολιτιστικού και ερευνητικού κέντρου που θα προβάλλει και θα αξιοποιεί την σύγχρονη Ιστορία της περιοχής
 
Η ίδρυση και λειτουργία βιβλιοθήκης, προβολή και έκθεση ντοκουμέντων, φωτογραφιών , βιβλίων κλπ
 
Η ίδρυση σχετικού ιστορικού αρχείου
 
Η έκδοση βιβλίων και περιοδικών
 
Η διοργάνωση συνεδρίων, σεμιναρίων κλπ
 
Ο συνεχής εμπλουτισμός των σχετικών εκθεμάτων και συλλογών, η επικοινωνία και ανταλλαγή εμπειρίας, τεχνογνωσίας κλπ με άλλους οργανισμούς
 
Η παραγωγή σύγχρονων υλικών πληροφόρησης και προβολής βίντεο, ντοκιμαντέρ κλπ 
 
Τέλος για την επίτευξη των παραπάνω σκοπών προβλέπεται η συνεργασία με οργανισμούς και υπηρεσίες όπως το Υπουργείο Πολιτισμού, η άμεση στήριξη του Δήμου Λαμίας, συμβουλευτική επιστημονική επιτροπή και σταθερή συνεργασία με την Εταιρία Διάσωσης Ιστορικών Αρχείων (ΕΔΙΑ)΄.
 
Με την απόφαση αυτή ικανοποιήθηκε έστω με καθυστέρηση χρόνων ένα αίτημα των αντιστασιακών οργανώσεων και της τοπικής κοινωνίας, ένα οφειλόμενο χρέος τιμής στους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης και τον Πρώτο Καπετάνιο του ΕΛΑΣ και άξιο τέκνο της Λαμίας ΑΡΗ ΒΕΛΟΥΧΙΩΤΗ. Επιπλέον το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης θα δώσει τη δυνατότητα στη νέα γενιά να γνωρίσει τους αγώνες και τις θυσίες των αντιστασιακών για ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ και ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ.

Η επιλογή του χώρου έγινε με κύριο κριτήριο τη δυνατότητα άμεσης στέγασης του Μουσείου. Η υπόσχεση του Δημάρχου Λαμίας Γιώργου Κοτρωνιά στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ήταν ότι το Μουσείο θα μπορούσε να λειτουργήσει σε 6 μήνες……

Σχεδόν τρία χρόνια μετά, τα εγκαίνια του Μουσείου Εθνικής Αντίστασης δεν έχουν ακόμα πραγματοποιηθεί παρ’ όλο που οι εργασίες του έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί.

Κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού συμβουλίου Λαμίας τη Δευτέρα 21 Οκτωβρίου, έκπληκτοι ακούσαμε το Δήμαρχο κ. Κοτρωνιά, να ανακοινώνει προς το σώμα, ότι η πραγματοποίηση των εγκαινίων του μουσείου Εθνικής Αντίστασης καθυστερεί, επειδή περιμένουν εκθέματα από το Πολεμικό Μουσείο των Αθηνών. Τα εκθέματα αυτά θα αφορούν όπως ανακοινώθηκε, όλα τα πολεμικά γεγονότα και τις συγκρούσεις της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας.

Θεωρούμε ότι μια τέτοια επιλογή αλλοιώνει το χαρακτήρα και τους σκοπούς του Μουσείου Εθνικής Αντίστασης, όπως αυτοί προσδιορίστηκαν στην ιδρυτική απόφαση και εγείρει ερωτηματικά σχετικά με τις πραγματικές προθέσεις της Δημοτικής Αρχής. Είναι προφανές, ότι όταν αναφερόμαστε σε Μουσείο Εθνικής Αντίστασης, σαφώς θα πρέπει όλα τα εκθέματα που θα εμπεριέχεινα έχουν αναφορά στην συγκεκριμένη ιστορική περίοδο (1940 – 1944).

Η ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ δηλώνει την κάθετη αντίθεση της σε μια τέτοια αλλαγή του χαρακτήρα του Μουσείου Εθνικής Αντίστασης και καλεί τη Δημοτική Αρχή να προχωρήσει στα εγκαίνια του στις 25 Νοεμβρίου, Ημέρα της Εθνικής Αντίστασης και επέτειο της Ανατίναξης της Γέφυρας του Γοργοπoτάμου. 
 
ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ
 
ΛΑΜΙΑ 29.10.2013

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε γράφετε τα σχόλια σας με ελληνικούς χαρακτήρες (κεφαλαία ή μικρά). Επίσης παρακαλούμε πολύ να μην γράφετε υβριστικά σχόλια. Πάντα υπάρχει τρόπος να περιγράψετε μία κακή κατάσταση χωρίς ύβρεις.

Σχόλια με λατινικούς ή άλλους χαρακτήρες, όπως επίσης σχόλια υβριστικά και συκοφαντικά στο εξής θα διαγράφονται.

Παρακαλούμε λοιπόν τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε επίσης τα σχόλιά σας να είναι σχετικά με την ανάρτηση.

ΣΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ ΑΡΘΡΑ, ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ.

______________________________________ Αρχειοθήκη αναρτήσεων ιστολογίου