Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2013

Ερώτηση Σταυρογιάννη σε Χρυσοχοΐδη για τους διαγωνισμούς επισκευής σχολικών κτηρίων στη Φθιώτιδα

Διευκρινήσεις ζητά  ο Νίκος Σταυρογιάννης  από τον Χρυσοχοΐδη, για τους διαγωνισμούς επισκευής σχολικών κτηρίων μετά τους καταστροφικούς σεισμούς στη Φθιώτιδα.


Διευκρινήσεις για τις διαγωνιστικές διαδικασίες που ακολούθησε ο ΟΣΚ αναφορικά με τις επισκευές στα σχολικά κτήρια που επλήγησαν από τους καταστροφικούς σεισμούς στη Φθιώτιδα (Αμφίκλειας, Κάτω Τιθορέας, Ελάτειας, Ζελίου, Πολύδροσου, Μώλου, Καλαποδίου, Αταλάντης, Έξαρχου, Αρκίτσας, Λιβανάτων, Μαλεσίνας και Μαρτίνου) ζήτησε από τον Υπουργό Υποδομών ο βουλευτής της Νέας ΜΕΡΑς Νίκος Σταυρογιάννης με ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή.


Με την κατάθεση της ερώτησης ο Νίκος Σταυρογιάννης ζητά από τον Υπουργό να διευκρινίσει σε ποια άρθρα ποιας νομοθεσία εδράζεται η Απόφαση του Υπουργού Υποδομών να επιτρέψει τη διαγωνιστική διαδικασία της περιορισμένης πρόσκλησης εργοληπτών δεδομένου ότι δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις του ν. 3669/2008, και ζητά από το Υπουργείο να προβεί σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες ώστε αφενός να αποπερατωθούν άμεσα οι εργασίες επισκευής των σχολικών κτηρίων και αφετέρου να ικανοποιείται η προϋπόθεση της διαφάνειας στις διαγωνιστικές διαδικασίες των δημόσιων οργανισμών.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:
  

Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η

ΠΡΟΣ τον Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων

Αθήνα, 30 Οκτωβρίου 2013

ΘΕΜΑ: Αναθέσεις Έργων από τον ΟΣΚ με τη διαδικασία της περιορισμένης πρόσκλησης εργοληπτικών εταιρειών

Κύριε Υπουργέ,

Μετά τους καταστροφικούς σεισμούς στο νομό Φθιώτιδας, κρίθηκαν ως αναγκαίες οι επισκευαστικές εργασίες στα σχολικά κτήρια Αμφίκλειας, Κάτω Τιθορέας, Ελάτειας, Ζελίου, Πολύδροσου, Μώλου, Καλαποδίου, Αταλάντης, Έξαρχου, Αρκίτσας, Λιβανάτων, Μαλεσίνας και Μαρτίνου.

Προκειμένου ο Οργανισμός Σχολικών Κτηρίων να ανταποκριθεί στις αναμφισβήτητες και επιτακτικές ανάγκες για επισκευή των σχολικών συγκροτημάτων στο ξεκίνημα της νέας σχολικής περιόδου προχώρησε, με τρεις σχετικές Αποφάσεις, σε διενέργεια διαγωνισμού μεταξύ περιορισμένου αριθμού εργοληπτικών επιχειρήσεων.

Πλην όμως, μετά την αντικατάσταση του άρθρου 28 του Ν.3669/2008 η απευθείας ανάθεση ή διαγωνισμός μεταξύ περιορισμένου αριθμού προσκαλούμενων εργοληπτικών επιχειρήσεων, ως τρόπος επιλογής εργοληπτικής επιχείρησης για την κατασκευή δημοσίου έργου, δεν προβλέπεται πλέον από την κείμενη νομοθεσία για τις εξής περιπτώσεις:

α) Όταν συντρέχουν οι προϋποθέσεις των διατάξεων της παραγράφου 1 του άρθρου 83 του ν. 2362/1995 (ΦΕΚ 247 Α‘), όπως κάθε φορά ισχύουν.

β) Σε ειδικές περιπτώσεις, όπως σε περίπτωση θεομηνίας, σοβαρού επικείμενου κινδύνου, μοναδικότητας του κατασκευαστή, συνέχισης εργασιών ύστερα από έκπτωση του αναδόχου ή διάλυσης της εργολαβικής σύμβασης, όταν πρόκειται για ερευνητικές εργασίες ή εργασίες δοκιμαστικές εφαρμογής νέων τεχνολογιών ή για έργα ειδικής φύσης, εφόσον χαρακτηριστούν έτσι με απόφαση του φορέα κατασκευής του έργου, που εκδίδεται ύστερα από γνώμη του Τεχνικού Συμβουλίου.

γ) Όταν πρόκειται για την κατασκευή έργων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.) α‘ βαθμίδας από κατασκευαστικές επιχειρήσεις των Ο.Τ.Α. εγγεγραμμένες στο μητρώο του άρθρου 92 του παρόντος και με τις ειδικότερες προϋποθέσεις και τους όρους που προβλέπονται από το άρθρο 10 του π.δ.171/1987 ( ΦΕΚ 84 Α‘).

δ) Όταν πρόκειται για την κατασκευή μικρών έργων και εργασιών συντήρησης, που η προϋπολογιζόμενη δαπάνη τους δεν υπερβαίνει ορισμένα ποσά που καθορίζονται γενικά ή κατά φορείς ή κατηγορίες έργων με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημόσιων Έργων.

Επειδή επιπλέον δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις της παρ.1 του άρθρου 35 του Ν. 4053/2012 (που αντικατέστησαν το άρθρο 28 του Ν.3669/2008) για την διενέργεια διαγωνισμού μεταξύ περιορισμένου αριθμού προσκαλούμενων εργοληπτικών επιχειρήσεων,

Επειδή στην περίπτωση των τριών αποφάσεων που αφορούν την επισκευή των σχολικών συγκροτημάτων στα Δημοτικά Διαμερίσματα που επλήγησαν από τους σεισμούς δεν πρόκειται για σύμβαση έργου που υπάγεται στο άρθρο 118 του ν. 3669/2008 ώστε να χαρακτηρίζεται ως απόρρητη

Επειδή δεν συντρέχουν προϋποθέσεις των άρθρων 57 παράγραφος 1, περί αυξομείωσης εργασιών κτλ

Επειδή δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις του άρθρου 124 του ν. 3669/2008 σύμφωνα με την οποία έχουν κατατεθεί μη κανονικές προσφορές ή προσφορές που είναι απαράδεκτες κοκ

Επειδή δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις του άρθρου 125 του ν. 3669/2008 περί αποκλειστικών δικαιωμάτων, μη υποβολής προσφορών,  συμπληρωματικών έργων κοκ
  
ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο ΚΥΡΙΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ:

-Σε ποιό άρθρο, ποιου νόμου βασίστηκε η διενέργεια του διαγωνισμού με πρόσκληση περιορισμένου αριθμού εργοληπτικών εταιρειών; Τι αφορά η Απόφαση Δ8/496/Φ.095 του Υπουργού Υποδομών Μεταφορών & Δικτύων; Αναρτήθηκε ως όφειλε στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ; Να κατατεθεί η εν λόγω απόφαση.

-Τι προτίθεται να πράξει το Υπουργείο εφόσον διαπιστώσει ως παράτυπη τη διενέργεια του διαγωνισμού με πρόσκληση περιορισμένου αριθμού εργοληπτικών εταιρειών, ώστε να αποπερατωθούν σε εύλογο χρόνο οι επισκευαστικές εργασίες στα σχολεία των Δημοτικών Διαμερισμάτων που επλήγησαν από τους σεισμούς; 

Ο ΕΡΩΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ


Σταυρογιάννης Νικόλαος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε γράφετε τα σχόλια σας με ελληνικούς χαρακτήρες (κεφαλαία ή μικρά). Επίσης παρακαλούμε πολύ να μην γράφετε υβριστικά σχόλια. Πάντα υπάρχει τρόπος να περιγράψετε μία κακή κατάσταση χωρίς ύβρεις.

Σχόλια με λατινικούς ή άλλους χαρακτήρες, όπως επίσης σχόλια υβριστικά και συκοφαντικά στο εξής θα διαγράφονται.

Παρακαλούμε λοιπόν τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε επίσης τα σχόλιά σας να είναι σχετικά με την ανάρτηση.

ΣΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ ΑΡΘΡΑ, ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ.

______________________________________ Αρχειοθήκη αναρτήσεων ιστολογίου