Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2013

Περιμένοντας τον μελλοντικό "μεσσία" δήμαρχο

Οι δημοτικές εκλογές είναι πλέον στον ορίζοντα. Οι ελπίδες της επιτυχίας καταρρέουν, και η εύκολη λύση επίρριψης των ευθυνών της αποτυχίας, στην κρίση και τον Καλλικράτη δεν πείθουν πια. 

Είναι ορατή και ξεκάθαρη η αδυναμία της δημοτικής αρχής να ανταπεξέλθει στα κρίσιμα ζητήματα των ημερών, και ως εκ τούτου αναποτελεσματική η -όποια, αν υπάρχει κάποια- πολιτική που εφαρμόζει.

Όλα τα μέτωπα των προβλημάτων του δήμου μας, αν και διανύουμε το τρίτο και πλέον έτος της δημοτικής περιόδου, παραμένουν ανοιχτά. Άλυτα τα προβλήματα. Όπως τα παρέλαβαν έτσι θα τα παραδώσουν, αν όχι χειρότερα. Σαν να περιμένουν έναν νέο "μεσσία" δήμαρχο μελλοντικά ο οποίος θα μας λύσει όλα τα προβλήματα. Σαν προφητεία. Μέχρι τότε ας συμβιβαστούμε με τις μετριότητες, τους αργόσχολους και τους ανίκανους. Ας μην κάνουμε τίποτα.

Η λάθος πορεία του Δήμου σε όλους τους τομείς είναι πασιφανής. Ο δημότης το βλέπει στην καθημερινή εξυπηρέτηση του και συναλλαγή του με το Δήμο. Το βλέπει όταν αναζητά Δημόσιες Υπηρεσίες στον τόπο του για να εξυπηρετηθεί. Το βλέπει στην καθημερινότητά του έξω από το σπίτι του και την δουλεία του. Το βλέπει στους δρόμους, τις πλατείες, τις αγορές, τα πάρκα, τους πεζόδρομους, τις παραλίες, παντού.

Σε ποιο θέμα να αναφερθεί κανείς;
- Για την οργάνωση του Δήμου και την εξυπηρέτηση των Δημοτών;
- Για τις υποβαθμισμένες υπηρεσίες, τα λουκέτα και το κλείσιμο σχεδόν όλων των Δημόσιων Υπηρεσιών στην περιοχή; 
- Για το κακής (έως φονικής σε κάποιες περιοχές) ποιότητας νερό; 
- Για τα νομικά πρόσωπα του Δήμου που στήθηκαν πρόχειρα σε γυάλινα πόδια, με διοικητικά συμβούλια που απαρτίζονται από αποτυχημένους να εκλεγούν υποψηφίους και που διοικούνται από ανθρώπους είτε παντελώς άσχετους, είτε από τους ίδιους αποτυχημένους της προηγούμενης δημοτικής αρχής που κατηγορούσε η σημερινή; 
- Για τα μεγάλα και μικρά έργα (και είναι ουκ ολίγα) που λιμνάζουν; 
- Για τα νέα έργα που απεντάσσονται από το ΕΣΠΑ; 
- Για τις εικονικές επιχορηγήσεις Συλλόγων; 
- Για τις απευθείας αναθέσεις; τις εικονικές δημοπρασίες, τις εικονικές συνεδριάσεις του Δ.Σ. και της Ο.Ε.; 
- Για τις πολιτιστικές ακριβές φιέστες; 
- Για την ιδιαίτερα υψηλή αύξηση της ανεργίας στην περιοχή;  
- Για την αύξηση των λουκέτων στην αγορά, που κοντεύουν να κάνουν την περιοχή μας όλη ερημότοπο; 
- Για τις εξυπηρετήσεις και τα βολέματα των ημετέρων; 
- Για την παγίωση των πελατειακών σχέσεων σε όλα τα επίπεδα της επαφής με τον πολίτη; 
Οι αναφορές στις δημόσιες συζητήσεις και "αναζητήσεις" μέχρι σήμερα γίνονται μόνο σε πρόσωπα. Ποιος θα είναι ο Δήμαρχος. Ποιοι θα είναι οι ακόλουθοι του. Ποτέ όμως στην πολιτική και τις προτάσεις που καταθέτει η κάθε δημοτική παράταξη. Ποτέ στο πως εξελίσσεται σήμερα η πολιτική της δημοτικής αρχής. Ποτέ σε πραγματικές προτάσεις. Ποτέ σε ρεαλιστικούς απολογισμούς έργου και κριτικής της πολιτικής της δημοτικής αρχής.

Απαιτείται οργάνωση, προγραμματισμός, αξιοποίηση των οικονομικών πόρων, των προγραμμάτων (ΕΣΠΑ και άλλων τομεακών), για να προχωρήσει ο δήμος, η περιοχή, σε Ανάπτυξη. Να αξιοποιηθούν όλα όσα έγιναν και έμειναν έρμαιο της αδιαφορίας ή της ανικανότητας (π.χ. η Δημοτική Περιουσία ουσιαστικά χαραμίζεται στα αζήτητα).

Οι εκλογές που έρχονται είναι ότι πιο σημαντικό για τον δήμο μας, για το μέλλον του, και τους δημότες του που θα κρίνουν και θα κριθούν για την επιλογή τους.

Χρειάζεται πολύ δουλειά για να αλλάξει ρότα ο τόπος. Χρειάζεται οργάνωση και σχέδιο. Χρειάζεται νέους ανθρώπους, αλλά και εμπειρία. Χρειάζεται σταθερά βήματα και ρεαλιστικές δράσεις. Χρειάζεται παρεμβάσεις, ανατροπές, έμπνευση και δυναμική. Χρειάζεται αλλαγή ψυχολογίας και ένας νέος αέρας ανάπτυξης.

Η δημοτική αρχή είχε ήδη αποτύχει πριν καν αρχίσει να ασκεί πολιτική. Από την αρχή. Από την πρώτη ημέρα ανάληψης της διοίκησης. Η αναχρονιστικές νοοτροπίες και απόλυτες προκαθόρισαν εξ αρχής την παταγώδη αποτυχία της. Το πρόβλημα είναι πως αυτός που ζημιώνεται πραγματικά είναι μόνο ο τόπος.  Σε μερικά θέματα μάλιστα ανεπανόρθωτα. 

Κι όλα αυτά μέσα σε μία αλλόκοτη -συνωμοσιολογικού τύπου- σιωπή που κυριαρχεί και τα καλύπτει όλα σαν το πυκνό σκοτάδι.

Η σώφρων υποτίθεται αντιπολίτευση τι κάνει; Πως υπερασπίζεται το μέλλον του τόπου; Ποιες οι δημόσιες παρεμβάσεις και ενστάσεις της; Ποιες οι καμπάνιες ενημέρωσης των δημοτών; Ποιες οι δημόσιες προτάσεις της; Είναι ένα ερώτημα που τίθεται συνεχώς από πολλούς καθημερινά. Είναι η απορία όλων όσων τουλάχιστον παρακολουθούν τα δημοτικά πράγματα. Λέει χαμηλόφωνα μέσα στις συνεδριάσεις των ΔΣ ότι διαφωνεί με τις επιλογές τις δημοτικής αρχής και σιωπά. Δεν ενημερώνει τους δημότες. Δεν πιέζει ως όφειλε για να σταματήσει η κατρακύλα. Τι κάνει; Γιατί;  Συμπράττει σιωπηρά με την δημοτική αρχή και την πλειοψηφία; Ναί, αυτό κάνει. Η συγκεκριμένη αντιπολίτευση αυτό κάνει. Μόνο μέλημα οι προσωπικές τακτικές και οι εσωτερικές ίντριγκες, οι οποίες είναι πλέον και δημόσιες. 

Ας περιμένουμε λοιπόν, μέσα στη σιωπή και την αδράνεια, τον μελλοντικό "μεσσία" δήμαρχο που θα κάποτε -όχι με εκλογές, αλλά με θαύμα- θα έρθει να σώσει κι εμάς και τον τόπο.

Κ.Κ.

6 σχόλια:

  1. Ο ΛΙΟΛΙΟΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΞΑΝΑ ΔΗΜΑΡΧΟΣ. Ο ΔΗΜΟΣ (ΟΠΩΣ ΚΑΙ Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ) ΕΧΕΙ ΔΩΘΕΙ ΣΤΟ ΠΑΣΟΚ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΝΔ-ΠΑΣΟΚ ΓΙΑ ΤΟ ΜΟΙΡΑΣΜΑ ΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ. Ο ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ, ΕΚΦΡΑΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ, ΘΑ ΣΤΗΡΙΞΕΙ ΣΙΩΠΗΛΑ ΛΙΟΛΙΟ (ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΠΕΡΓΑΝΤΑ) ΑΦΟΥ ΦΡΟΝΤΊΣΕΙ ΝΑ ΔΙΑΣΠΑΣΤΕΙ Η ΠΑΡΑΤΑΞΗ ΤΗΣ ΝΔ ΜΕ ΠΟΛΛΕΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΔΙΚΙΕΣ. ΚΙ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΓΡΑΦΩ ΑΝΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΗΣ ΝΔ ΠΟΥ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΣΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΔΕΝ ΕΓΙΝΕ ΤΙΠΟΤΑ , ΔΙΟΤΙ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΕΚΑΝΕ ΚΑΤΙ ΓΙΑ ΤΑ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΩΝ, ΝΑΙ ΕΛΕΓΕ ΚΑΙ ΛΕΕΙ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΚΑΝΕΙ ΤΙΠΟΤΑ ΣΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ, ΟΤΙ ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ ΑΠΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗΣ ΠΛΕΥΡΑΣ ,ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΧΕΙΡΑ ΚΑΙ ΠΑΣΑΛΟΙΜΑΤΑ, ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΔΕΝ ΣΥΝΤΗΡΗΣΑΝ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΠΑΡΕΛΑΒΑΝ , ΜΑ ΤΑ ΚΑΤΕΣΤΡΕΨΑΝ<1 Ο ΔΗΜΟΣ ΣΤΗΡΙΧΘΗΚΕ ΠΑΛΙ ΣΕ ΚΑΠΟΙΕΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΦΙΛΟΤΙΜΕΣ ΤΩΝ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΩΝ , ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΠΟΛΥ ΛΙΓΕΣ ΚΑΙ ΤΙΠΟΤΑ ΤΟ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΟ. ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΝΑ ΘΕΛΕΙ Ο ΣΤΑΙΚΟΥΡΑΣ ΚΑΙ ΟΘΕΟΣ Ο ΙΔΙΟΣ! Ο Ν. ΛΙΟΛΙΟΣ, Α. ΖΑΙΜΗΣ ΚΑΙ Η ΠΑΡΕΑ ΤΟΥΣ ΜΕ ΤΙΣ ΨΕΥΤΙΚΕΣ ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ ,ΕΦΤΑΣΑΝ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΕΥΚΟΛΟ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΕΝΑ ΚΚ ΝΑ ΚΡΥΒΕΣΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΕΠΙΚΡΙΝΕΙΣ ΤΑ ΠΑΝΤΑ. ΓΡΑΨΕ ΕΠΩΝΥΜΑ, ΚΑΙ ΒΓΕΣ ΜΠΡΟΣΤΑ ΝΑ ΣΕ ΒΟΗΘΗΣΟΥΜΕ ΚΙ ΕΜΕΙΣ, ΩΣ ΝΕΟ ΜΕΣΙΑ ΝΑ ΣΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΝΑ ΔΙΟΡΘΩΣΕΙΣ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΜΠΡΟΣΤΑ ΟΜΩΣ , ΣΤΗ ΣΕΝΤΡΑ, ΟΧΙ ΠΙΣΩ , ΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑΞΩΤΕΣ ΚΟΡΔΕΛΕΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ως πολίτης έχω δικαίωμα να κρίνω τα πράγματα και αυτούς που με αντιπροσωπεύουν. Να τους κρίνω, όχι ως προσωπικότητες, αλλά ως υπεύθυνους πολιτικούς. Αυτούς και τα πεπραγμένα τους. Εγώ τους πληρώνω όλους άλλωστε.

    Δεν είμαι και δεν υπήρξα ποτέ πολιτικός, δεν διαχειρίζομαι και δεν έχω διαχειριστεί δημόσια θέματα και δημόσια χρήματα. Οπότε δεν μπορείς, δεν υπάρχει κάτι, να με κρίνεις. Οπότε το όνομα μου δεν θα σε βοηθούσε σε κάτι (εκτός αν το θέλεις για άλλη χρήση).

    Εσύ όμως που είσαι μπροστά και είσαι δημόσιο πρόσωπο γιατί κρύβεσαι; Εγώ ως απλός πολίτης το κάνω για αποφύγω την "οργή" της εξουσίας. Εσύ γιατί;

    Πάντως θα δεχόμουν οποιαδήποτε κριτική στο κείμενό μου και όση συζήτηση θέλεις για όσα γράφω. Αν κάνω λάθος, αν είμαι υπερβολικός, διόρθωσέ με (κάν'το κι εσύ ανώνυμα, αν και πολιτικό πρόσωπο). Αυτά κρίνονται.

    Αν έχει γίνει έργο και δεν το βλέπω, δείξτο μου.
    Αν έχουν δοθεί λύσεις και τις βλέπω, δείξτες μου.

    Ευχαριστώ πάντως για το ευγενικό σχόλιο σου.

    Κ.Κ.
    (Είναι πραγματικά τα αρχικά μου.)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΚΑΛΑ ΛΕΕΙ ΡΕ ΜΕΓΑΛΕ... ΑΥΤΟΣ ΣΤΟ ΑΡΘΡΟ Ο ΟΠΟΙΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ΑΣΚΕΙ ΚΡΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΝΕΙ ΑΝΩΝΥΜΑ ΓΙΑΤΙ ΙΣΩΣ ΦΟΒΑΤΑΙ. ΕΣΥ ΠΟΥ ΔΕΝ ΑΣΚΕΙΣ ΚΡΙΤΙΚΗ ΟΜΩΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΘΕΤΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΕΣΑΙ ΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΚΑΝΕΙΣ ΑΝΩΝΥΜΑ; ΓΙΑΤΙ ΚΡΥΒΕΣΑΙ; ΤΙ ΦΟΒΑΣΑΙ ΕΣΥ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΚΑΙ ΣΤΟ ΦΙΝΑΛΕ ΑΝ ΕΣΥ ΠΟΥ ΕΙΣΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΚΡΥΒΕΣΑΙ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΩΝΥΜΙΑ ΤΟΤΕ ΟΙ ΑΠΛΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΓΙΑΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΚΤΙΘΟΝΤΑΙ ΣΤΙΣ ΔΙΑΘΕΣΕΙΣ ΤΙΣ ΚΑΘΕ ΕΞΟΥΣΙΑΣ; ΚΑΙ ΕΙΣΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΓΙΑΤΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΑΠΛΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ΔΕΝ ΘΑ ΕΓΡΑΦΕ ΚΑΤΙ ΤΕΤΟΙΟ ΜΕ ΑΥΤΟ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε γράφετε τα σχόλια σας με ελληνικούς χαρακτήρες (κεφαλαία ή μικρά). Επίσης παρακαλούμε πολύ να μην γράφετε υβριστικά σχόλια. Πάντα υπάρχει τρόπος να περιγράψετε μία κακή κατάσταση χωρίς ύβρεις.

Σχόλια με λατινικούς ή άλλους χαρακτήρες, όπως επίσης σχόλια υβριστικά και συκοφαντικά στο εξής θα διαγράφονται.

Παρακαλούμε λοιπόν τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε επίσης τα σχόλιά σας να είναι σχετικά με την ανάρτηση.

ΣΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ ΑΡΘΡΑ, ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ.

______________________________________ Αρχειοθήκη αναρτήσεων ιστολογίου