Τετάρτη 6 Μαΐου 2015

Ομιλία του Υπουργού Υγείας στη Χαλκίδα

  
Τη Δευτέρα 4-5-2015 και ώρα 17:00 πραγματοποιήθηκε η ομιλία του Υπουργού Υγείας κ. Κουρουμπλή Παν. στο Συνεδριακό Κέντρο Περιφερειακής Ενότητας Ευβοίας στη Χαλκίδα με θέμα «Η ΥΓΕΙΑ ΣΤΗ ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ». 

  
Στο Συνεδριακό Κέντρο υποδέχτηκε τον κ. Υπουργό ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας και Ευβοίας κ. Κώστας Μπακογιάννης. Παρόντες ήταν και οι Βουλευτές από τη Φθιώτιδα κ. Β. Κυριακάκης, κ. Απ. Καραναστάσης και κ. Β. Λέβα.
  

Στη συνάντηση είχαν προσκληθεί από τον κ. Υπουργό οι διευθυντές των Κ.Υ., διοικητές Νοσοκομείων και Πρόεδροι των Ιατρικών Συλλόγων. Παραβρέθηκαν ο Αναπληρωτής Υπουργός κ. Ξανθός Α., ο διοικητής της 5ης ΥΠΕ κ. Αντωνίου Νέστορας και ο αναπληρωτής του κ. Βενιζέλος Μιχ. καθώς και πολλοί εκπρόσωποι των Συλλόγων Εργαζομένων στην Υγεία, του ΕΚΑΒ και πρόεδροι Συλλόγων ΑΜΕΑ. Επίσης παραβρέθηκαν και πολλοί πολίτες με χρόνια προβλήματα Υγείας για να εκφράσουν τα αιτήματα τους προς τον κ. Υπουργό. 

  
Ο κ. Υπουργός ζήτησε να ακούσει πρώτα τους φορείς και στην αρχή μίλησαν οι εναπομείναντες διοικητές των Νοσοκομείων Κύμης, Καρύστου, Χαλκίδας και Λιβαδειάς για τα προβλήματα των Νοσοκομείων. 

  
Εκ μέρους των Διευθυντών των Κ.Υ. της Στερεάς Ελλάδας μίλησε η κ. Μαρία Γεωργοπούλου, διευθύντρια του Κ.Υ. Αταλάντης, αναπτύσσοντας τα προβλήματα και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν γενικά αλλά και ειδικότερα τα Κ.Υ., ιδιαίτερα την τελευταία περίοδο της οικονομικής κρίσης, τα οποία οξύνονται δυστυχώς μέρα με την μέρα. 


Έθιξε τα μεγάλα προβλήματα των προμηθειών υλικού, αναφέροντας χαρακτηριστικά «μπορεί στο Κ.Υ. Αταλάντης να λειτουργούν απρόσκοπτα το Μικροβιολογικό και Ακτινοδιαγνωστικό τμήμα του, αλλά αυτό αποτελεί δυστυχώς εξαίρεση και όχι τον κανόνα», αλλά και της έλλειψης ιατρικού κυρίως προσωπικού. Επισημαίνοντας δε την ανάγκη να μην αποδυναμώνονται τα Κ.Υ. με μετακινήσεις ιατρικού προσωπικού στα Νοσοκομεία, παρά τα επίμονα αιτήματα των διοικητών τους, τεκμηρίωσε την άποψη της ότι: «δεν λύνονται με αυτόν τον τρόπο προβλήματα, αντίθετα δημιουργούνται πολλαπλάσια κοινωνικά και οικονομικά.»

  
Ο υπουργός Υγείας Παναγιώτης Κουρουμπλής μίλησε στο τέλος της σύσκεψης και τόνισε τα εξής:

«Σήμερα εδώ και εσείς και εμείς δεν ήρθαμε να κάνουμε εργασιοθεραπεία. Ήρθαμε να λάβουμε μέρος σε ένα βαθύτατο δημοκρατικό διάλογο χωρίς αποκλεισμούς. Αυτή είναι μία πολιτική επιλογή της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, να ξεκινήσει αυτός ο διάλογος από τα Γιάννενα, το Ηράκλειο, το Διδυμότειχο, την Αλεξανδρούπολη, την Θεσσαλονίκη, την Βέροια, την Κοζάνη, την Λάρισα, σήμερα εδώ και να ολοκληρωθεί, γιατί δεν διαθέτουμε, την απόλυτη γνώση, ούτε κατέχουμε την μοναδική αλήθεια.»

»Θέλουμε να ζηλευτεί οι σκέψεις και ο προβληματισμός μας και να βολιαστεί από όλους εκείνους που είτε άμεσα υπηρετούν με αυταπάρνηση ένα σύστημα που αφέθηκε στην τύχη του γιατί η επιλογή ήταν να ιδιωτικοποιηθούν τα πάντα, είτε εκείνους που ζουν το μαρτύριο της αναμονής των προβλημάτων, των καθυστερήσεων και τον αποκλεισμό» τόνισε ο υπουργός και συνέχισε: «Ναι φίλες και φίλοι, ούτε ουτοπιστές είμαστε, ούτε εκτός τόπου και χρόνου ζούμε, πιστεύουμε ότι υπάρχει η δυνατότητα να υπάρξει ένα σύστημα στον τόπο και στην πατρίδα. Αν υπάρχει πολιτική βούληση να συγκρουστεί με μεγάλα και μικρά συμφέροντα που ενδημούν όλα αυτά τα χρόνια σε αυτό τον χώρο και έχουν πιει το αίμα της οικονομίας που διατέθηκε σε αυτόν τον χώρο.»

»Χρήματα δόθηκαν, αλλά παράλληλα υπήρχε έλλειψης βούλησης, αυτά τα χρήματα να πιάσουν τόπο. Τι πρέπει να σας πω για να κλάψουμε μαζί ή για να γελάσουμε με αυτά που έχουμε συναντήσει σε αυτόν τον χώρο.» 

»Δεν τα διανοείται νους ανθρώπου, διότι εννοώ ο μέσος νους ανθρώπου λέει ότι όταν πας υπουργός σε ένα χώρο απλά πράγματα πρέπει να ρωτήσεις για να μάθεις τι γίνεται. Για να σας πω ότι συναντήσαμε ένα πληροφοριακό σύστημα που πληρώθηκαν εκατομμύρια χρήματα και υπάρχουν 15-20 συστήματα παράλληλα που δεν συνομιλεί το ένα με το άλλο. Ουσιαστικά είναι άχρηστα.» 

»Για να σας πω ότι δόθηκαν 6 εκατομμύρια ευρώ για τον Χάρτη Υγείας, ρωτήστε με υπάρχει Χάρτης Υγείας; Δεν το ξέρω! Ο υπουργός Υγείας δεν το ξέρει, δεν το ξέρει κανείς στο υπουργείο! Που δόθηκαν, πως δόθηκαν και βεβαίως θα πάει στον εισαγγελέα η υπόθεση, δεν θα μείνει έτσι. Αλλά σας λέω πράγματα και θαύματα. Και επειδή δεν μου αρέσουν οι διαπιστώσεις, αυτά θα τα βρούμε με όσους έχουν ευθύνες, δεν θα χαριστούμε σε κανέναν, διότι δεν διαχειριζόμαστε εδώ τα λεφτά του πατέρα μας, άμα θέλουμε να κάνουμε χάρες, να κάνουμε χάρες με τα λεφτά του πατέρα μας, όχι με τα λεφτά του Ελληνικού λαού. Δεν θα καλυφθεί κανείς και ξέρετε πολύ καλά ότι ανοίξαμε μέτωπα, κάθε μέρα στέλνουμε και μία υπόθεση για έρευνα. Γιατί ακριβώς δεν υπάρχουν τα στοιχειώδη που να διασφαλίσουν την λογική ότι εντάξει έγιναν κάποια λάθη. Δεν έγιναν λάθη, έγιναν αρπαγές.»

»Εμείς λοιπόν, φίλες και φίλοι, προχωρούμε αποφασιστικά σε μία σειρά ζητήματα, παράλληλα, γιατί το σύστημα όπως ξέρετε καλύτερα από εμένα, είναι στην κατάσταση που είναι. Αν δεν κάνουμε παράλληλες ενέργειες, προσπάθειες δεν μπορούμε να το πατάξουμε. Το τι δεσμεύσεις έχουμε, από πλευράς οικονομικών δυνατοτήτων και αυτό είναι ένα σημαντικό θέμα, αλλά δεν μας σταματάει. Διότι παραλάβαμε προϋπολογισμούς που ψήφισαν άλλοι, που βγαίνουν στις τηλεοράσεις και κλαίνε για τα νοσοκομεία. Αυτοί που το 2014, στον προϋπολογισμό είχαν εγκριθεί να γίνουν 1095 προσλήψεις, λίγες; λίγες λόγω της κρίσης. Δύο υπουργοί πέρασαν από το υπουργείο υγείας, δεν τις προκήρυξε κανείς, γιατί; Δεν τις θυμήθηκαν, τις ξέχασαν; Έκαναν λάθος; Όχι φίλες και φίλοι!»

»Διότι πως θα έβγαινε το πλεόνασμα. 1.620.000 ήταν οι δαπάνες του νοσοκομείων, 1.380.000 πρόβλεψη έχω... Αυτοί που έρχονται εδώ και σας λένε ότι αγωνιούν για το πως θα λειτουργήσουν τα νοσοκομεία. Ε, λοιπόν αυτή η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη, όχι από το πλεόνασμα της οικονομίας, από το υστέρημα της οικονομίας να στηρίξει στα πόδια του το σύστημα, να το ανατάξει και παράλληλα να ξεκινήσει ο νέος σχεδιασμός. Να ξεκινήσουμε και να θωρακίσουμε από πλευράς κοινωνικής άμυνας, ευαίσθητες περιοχές της πατρίδας, Αιγαίο, Θράκη, Δυτική Μακεδονία, Θεσπρωτία. Και παράλληλα για αυτό γίνονται αυτές οι συναντήσεις, να ακούσουμε όλους τους ανθρώπους που κουβαλάνε αυτό τον πλούτο των απόψεων και τις πραγματικότητες σε κάθε περιοχή, ώστε η στελέχωση και η προκήρυξη των νέων θέσεων, να πιάσει τόπο, ώστε στα πλαίσια της τετραετίας, ξεκινώντας από φέτος, να μπορέσουμε να μειώσουμε ουσιαστικά το φαινόμενο της υποστελέχωσης.»

Στο τέλος ο υπουργός μίλησε για τα φάρμακα και τις μητρικές εταιρείες:  

«Γιατί εμείς καλέσαμε τις μητρικές εταιρείες και τους είπαμε, τα τελευταία δέκα χρόνια, ότι έχετε τζίρο πάνω από 10 δισεκατομμύρια ευρώ. Χρησιμοποιήθηκε η χώρα 40 εκ. κατοίκων και δεν πληρώσατε ένα ευρώ. Όταν οι μητρικές εταιρείες στη Γερμανία ή στην Αγγλία, πληρώνουν 20%κέρδη. Δεν θα αφήσουμε τα παιδιά μας να φεύγουν στο εξωτερικό. Πρέπει να δημιουργήσουμε εδώ ανάπτυξη και το φάρμακο είναι και αναπτυξιακή διαδικασία. Θα στηρίξουμε την παραγωγή φαρμάκων στην Ελλάδα με όποιο τρόπο μπορούμε».






2 σχόλια:

  1. Όχι μόνο δεν πήραν απαντήσεις από τον Υπουργό Υγείας για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας στην Περιφέρεια Στερεάς οι εκπρόσωποι φορέων του τομέα που συναντήθηκαν μαζί του στην Χαλκίδα, αλλά έλαβαν και την απάντηση ότι όλα αυτά θα διογκωθούν το καλοκαίρι αν δεν επιλυθεί στη χώρα το οικονομικό ζήτημα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτά που έγιναν στη Χαλκίδα είναι απερίγραπτα. Η κατάσταση θύμιζε ΠΑΣΟΚ του '80 όπου ο υπουργός μίλαγε και πρασινοφρουροί τραμπούκοι επέβαλαν τη σιωπή σε όλους τους άλλους. Οι εναπομείναντες διοικητές νοσοκομείων προπηλακίστηκαν από τραμπούκους του ΣΥΡΙΖΑ και δεν τους επέτρεψαν να μιλήσουν. Αφού το γλίτωσαν το ξύλο πάλι καλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε γράφετε τα σχόλια σας με ελληνικούς χαρακτήρες (κεφαλαία ή μικρά). Επίσης παρακαλούμε πολύ να μην γράφετε υβριστικά σχόλια. Πάντα υπάρχει τρόπος να περιγράψετε μία κακή κατάσταση χωρίς ύβρεις.

Σχόλια με λατινικούς ή άλλους χαρακτήρες, όπως επίσης σχόλια υβριστικά και συκοφαντικά στο εξής θα διαγράφονται.

Παρακαλούμε λοιπόν τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε επίσης τα σχόλιά σας να είναι σχετικά με την ανάρτηση.

ΣΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ ΑΡΘΡΑ, ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ.

______________________________________ Αρχειοθήκη αναρτήσεων ιστολογίου