Τρίτη 10 Απριλίου 2012

Καληνύχτα….Facebook, Twitter και Blogsites


Όλοι μας, το τελευταίο χρόνο,  έχουμε ακούσει τα αρχικά των ACTA, SOPA και PIPA. Τι ακριβώς σημαίνουν όμως το γνωρίζουμε? Το ότι είναι διακρατικές παγκόσμιες συμφωνίες το γνωρίζουμε?....Καλύτερα ας αναλύσουμε πρώτα το κάθε ένα από αυτά…
            
Anti-counterfeiting Trademark Agreement (ACTA) ή Συμφωνία για την αντιμετώπιση της πνευματικής ιδιοκτησίας. Συστάθηκε για να προστατέψει την πνευματική ιδιοκτησία και τη καταπολέμηση της περατείας…..όμως με άκρα μυστηκότητα και χωρίς δημόσιες διαβουλεύσεις……υπογράφηκε!

Αυτοί που την υπέγραψαν θεωρούν πως θα καλυτερέψει η ζωή μας στο διαδίκτυο. Όμως κατά πόσο ισχύει αυτό?...
                 
Είναι μια παγκόσμια διακρατική συμφωνία που έχει να κάνει με τα πνευματικά δικαιώματα, πειρατεία…και όχι μόνο! Μια «μαύρη» συμφωνία που στην ουσία, καθιστά αποκλειστικά υπεύθυνους τους παρόχους του διαδικτύου (ISP) για τις όποιες παραβάσεις πνευματικών δικαιωμάτων πραγματοποιούνται στη πρόσβασή μας στο διαδίκτυο!
                 

Αυτό σημαίνει, ότι τους δίνετε η δυνατότητα – σε κάθε ISP- να χρησιμοποιούν συστήματα παρακολούθησης κάθε ιντερνετικού βήματος για κάθε χρήστη, ώστε να μη βρεθούν οι ίδιοι οι πάροχοι κατηγορούμενοι. Μάλιστα, θα έχουν τη δυνατότητα να αποστέλλουν προειδοποιήσεις στο χρήστη που επιδεικνύει «παραβατική» συμπεριφορά και η μη συμμόρφωσή του, θα είναι να τον «πετάει έξω από το διαδίκτυο»,  με άλλα λόγια…..να μην έχει internet, να έχει κάποιο χρηματικό πρόστιμο ή ακόμα και να βρεθεί στη φυλακή!
                 
Με πιο απλά λόγια για όσους επιχειρήσουν να μοιραστούν στο διαδίκτυο ή να χρησιμοποιήσουν αρχεία με προστατευόμενα copyrights θα έχουν τις προαναφερόμενες σοβαρές κυρώσεις. Όπως έγινε στις ΗΠΑ, όπου η κυβέρνηση έκλεισε έναν από τους μεγαλύτερους server παροχής αρχείων (megaupload). Δηλαδή….τέλος το downloading σε οποιοδήποτε αρχείο ….ακόμα και με αποστολή μέσω mail!



Το χειρότερο είναι ότι κανένας (από τους δημοσιογράφους της τηλεόρασης) δεν τολμάει να πει ότι η επικύρωση του νόμου αυτού, που υπέγραψαν στο Τόκυο στις 26 Ιανουαρίου 2012 και αποκτάει δεσμευτική ισχύ για όλες τις χώρες, όπου μαζί με κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Αυστρία, Βέλγιο, Ουγγαρία, Ιρλανδία, Ιταλία, Γαλλία, Φιλανδία, Δανία, Τσεχία, Λετονία, Λιθουανία, Σλοβενία,  Λουξεμβούργο, Ισπανία, Πορτογαλία, Πολωνία, Ρουμανία, Βουλγαρία, Σουηδία, Μάλτα) είναι και η Ελλάδα, η οποία από 20/05/20011 είχε είδη τροποποιήσει το νόμο περί πνευματικών δικαιωμάτων! Από τη 1η Οκτωβρίου 2011 έχουν υπογράψει και οι Μαρόκο, Νότια Κορέα, Σιγκαπούρη, Καναδάς, ΗΠΑ, Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία.

Αξιοσημείωτο είναι πως ακόμα δεν έχουν υπογράψει πέντε ευρωπαϊκές χώρες, είναι οι Γερμανία, Ολλανδία, Εσθονία, Σλοβακία και Κύπρος μέχρι να τεθεί σε ισχύ η συμφωνία και να πάρει έγκριση από το Ευρωκοινοβούλιο τον προσεχή Ιούνιο.
                 
Επίσης, πολλά έχουν ακουστεί σχετικά με το SOPA και PIPA. Τι ακριβώς σημαίνουν όμως?  Ας γνωρίσουμε τα αρχικά τους, Stop Online Piracy Act (SOPA) και Protect Internet Protocol  Act (PIPA), ή αλλιώς Στάση στη Δραστηριότητα της «Ζωντανής Πειρατείας» και Προστασία Δραστηριότητας στο Πρωτόκολλο Διαδικτύου αντιστοίχως.
             

Είναι τα δύο αμερικανικά νομοσχέδια που έχουν σκοπό να αλλάξουν το internet όπως το γνωρίζουμε μέχρι σήμερα. Στόχος τους…..σχεδόν ο ίδιος, καταπολέμηση της πειρατείας και της προστασίας των πνευματικών δικαιωμάτων (ταινίες, μουσική, λογισμικά κ.α.). Αυτοί οι δυο νέοι νόμοι θα επιτρέπουν στο υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, αλλά και σε εταιρείες, να παραχωρούν δικαστικά εναντίων ιστοσελίδων!
                       
Με άλλα λόγια, σε περίπτωση που ψηφιστούν, οι εταιρείες θα αποκτήσουν τη δύναμη να μπλοκάρουν ιστοσελίδες που περιέχουν υλικό που τους ανήκει -έστω και σε video- κάτι που σημαίνει ότι σύντομα θα πρέπει να ξεχάσουμε Facebook, Twitter, YouTube και πολλές άλλες ιστοσελίδες ακόμα και blogs!
                
Τα δυο νομοσχέδια έχουν προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων σε όλο τον κόσμο του διαδικτύου και η κορύφωσή της πραγματοποιήθηκε στις 18 Ιανουαρίου 2012, όπου διάφορα sites διαμαρτυρήθηκαν με το δικό τους τρόπο.


Συγκεκριμένα ο Mozilla Firefox παρέπεμπε σε σύνδεσμο διαμαρτυρίας, το Google είχε μαυρίσει το logo του και περιείχε διάφορα links για πληροφορίες σχετικά με τα νομοσχέδια καθώς και το Wikipedia παρέμεινε κλειστό για 24 ώρες τη συγκεκριμένη ημερομηνία!
                 
Ευτυχώς όμως απετράπει από αρκετούς γερουσιαστές των ΗΠΑ η ψήφιση των συγκεκριμένων νομοσχεδίων κι έτσι δεν έχουμε παρά να απολαμβάνουμε την ελευθερία μας….ακόμα!

Τελικά, τι γίνετε? Μας κατασπαράζουν τη Δημοκρατία με τα μνημόνιά τους και ταυτόχρονα προσπαθούν να μας φιμώσουν την ελευθερία της πληροφόρησης?

Αναρωτιέμαι…..είναι τυχαίο όλο αυτό? Μήπως προσπαθούν να φιμώσουν ότι έχει σχέση με κοινωνική δικτύωση, ακόμα καλύτερα και να τη παρακολουθούν? Μήπως στη «πνευματική ιδιοκτησία» προσπαθούν  να εξευτελίσουν την ελευθερία της άποψης, της ελεύθερης ανταλλαγής πληροφοριών? Είναι τυχαίο πως οι κυβερνήσεις των Αμερικανών, Άγγλων, Γερμανών και Γάλλων κατηγόρησαν πως έχουν μεγάλο μέρος ευθύνης τα κοινωνικά δίκτυα (συγκεκριμένα το twitter), για την εξέγερση των συνανθρώπων μας της Β. Αφρικής, για τη καταπάτηση των ανθρώπινων δικαιωμάτων τους? Όμως, είναι και αυτοί που συμμετείχαν στο πόλεμο αυτό, υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.....!
                
Έτσι γεννήθηκε και ο….χακτιβισμός! Χακτιβιστής, είναι αυτός που, μέσω του υπολογιστή του, επιτείθετε σε κυβερνήσεις, πολυεθνικές, οργανώσεις και σε οποιονδήποτε προσπαθεί να τρομάξει-φιμώσει την ελευθερία της πληροφορίας, των ανθρώπινων δικαιωμάτων (το είδαμε και στη χώρα μας, την «μαύρη» ημέρα που ψηφίστηκε το 2ο μνημόνιο – έπεσαν τα sites του πρωθυπουργού, κυβέρνησης, παιδείας, πολιτισμού, αστυνομίας). Δηλαδή?...Χ-ακτιβισμός είναι είδος διαδικτυακής τρομοκρατίας? Δε νομίζω, γιατί? Ο ακτιβισμός είναι τρομοκρατία?....Ναι, για αυτούς!....τρομοκρατεί αυτούς που με τους νόμους-συμφωνίες προσπαθούν να ευνοήσουν αυτούς που οικονομικά τους στήριξαν. Χ-ακτιβιστής είναι ο «hacker» που με τις γνώσεις του (πολλές πολυεθνικές-NASA τους χρειάζονται για προγραμματισμό) είναι ικανός και σε πολλή γρήγορο χρονικό διάστημα να «ρίξει» ακόμα και τις ιστοσελίδες ολόκληρων κυβερνήσεων για να τρομοκρατήσει αυτούς που την ευνόησαν….αυτούς που οικονομικά την στήριξαν!
                
Εμείς? Τι μπορούμε να κάνουμε?.....οτι μπορούμε για να κρατήσουμε ότι μας άφησαν οι πρόγονοί μας. Να έχουμε τα μάτια και τα αυτιά μας ανοιχτά και να μη κρίνουμε κάποιον που διαφωνούμε, αλλά να επεμβαίνουμε μεθοδικά με το δικό μας τρόπο, τη δική μας σκέψη…..έτσι ώστε να μπορούν να έχουν τα αυτονόητα και οι γενιές που θα έρθουν…..αλλά να μη μπορούν να μας εκβιάζουν οι γενιές που μας κυβερνούν….


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε γράφετε τα σχόλια σας με ελληνικούς χαρακτήρες (κεφαλαία ή μικρά). Επίσης παρακαλούμε πολύ να μην γράφετε υβριστικά σχόλια. Πάντα υπάρχει τρόπος να περιγράψετε μία κακή κατάσταση χωρίς ύβρεις.

Σχόλια με λατινικούς ή άλλους χαρακτήρες, όπως επίσης σχόλια υβριστικά και συκοφαντικά στο εξής θα διαγράφονται.

Παρακαλούμε λοιπόν τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε επίσης τα σχόλιά σας να είναι σχετικά με την ανάρτηση.

ΣΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ ΑΡΘΡΑ, ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ.

______________________________________ Αρχειοθήκη αναρτήσεων ιστολογίου